Wanhoop op de woningmarkt: out of the box-alternatieven voor het koophuis

Starters, zzp’ers, ze staan te springen om een betaalbare woning, maar iedereen lijkt op dezelfde plekken te willen bivakkeren. En op dezelfde manier: liefst een eengezinswoning met een tuin in de buurt van een levendig dorp of gezellige stad. Huurprijzen en hypotheeksommen ontlopen elkaar niet veel. Er zijn echter alternatieven voor wie buiten de geijkte paden denkt.

Klein maar fijn

Die gedroomde, ruime maar betaalbare jaren ’30-woning in de buurt van een stad is momenteel het equivalent van de speld in een hooiberg. De bijkomende kosten lopen bovendien op bij een groot huis, al is de opstalverzekering vergelijken altijd nuttig om geld uit te sparen. Maar er is een trend gaande: veel mensen willen ‘ontspullen’ en juist kleiner wonen. Het alternatief zit hem niet zozeer in de razend populaire tiny houses (waarvoor in Nederland moeilijk grond te vinden is, lees dit artikel), maar in het handig omgaan met beschikbare ruimte. Bij veel betaalbare benedenwoningen, ook in steden, zit bovendien een eigen tuin. Er zijn ook appartementen met ruime balkons of dakterrassen. Deze trend is het resultaat van een besparende manier van omdenken.

Het verderop proberen

Zo gewonnen, zo geronnen en you win some, you lose some: het zijn uitdrukkingen om de problematiek te relativeren. De huizenprijzen zijn namelijk gestegen, maar het thuiswerken is ingeburgerd. Dat geeft letterlijk en figuurlijk de ruimte om een goedkopere regio op te zoeken, zelfs over de landsgrenzen. Ons land is zo klein dat er overal wel reuring is – the middle of nowhere is een relatief begrip. Oost-Nederland is een vaak genoemde plek die vanzelf bruisend wordt als hier veel starters een bestaan opbouwen.

Emigreren?

Net over de grens in Duitsland is de markt interessant, alsmede de soepelere wetgeving. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar als het thuiswerk het toelaat, kan emigreren een oplossing zijn. Voor meer problemen zelfs, want in andere landen in Europa is wonen niet alleen minder duur, maar ook veel rustgevender door de lagere bevolkingsdichtheid. Een enorm contrast met het volgebouwde Nederland. Het is zeker out of the box, er eens over nadenken kost je echter niets.

Wonen op een vakantiepark

investeren in een vakantiehuis

Een nog meer avontuurlijke manier van leven is het spaargeld in een camper steken en er als digitale nomade op uit trekken: niet deelnemen aan de verhitte woningmarkt, maar deze simpelweg de rug toekeren. Ook dit is niet voor iedereen weggelegd, maar het toont andermaal aan hoe flexibel werken is geworden. Misschien is een woning op een vakantiepark in een stacaravan wel een optie, de wetgeving hiervoor is versoepeld. Misschien toch een soort tiny house dus?

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 13