Wat beloven politieke partijen voor de woningmarkt

Nederland kampt met een steeds nijpender woningnood. En deze woningnood heeft invloed op diverse aspecten van het land. Denk daarbij aan onder andere immigratie en de arbeidsmarkt. Het oplossen van het woningtekort staat dan ook centraal in de verkiezingsdiscussies die recent zijn losgebarsten. In dit artikel op Huislijn.nl werpen we een blik op de standpunten van een aantal politieke partijen en de maatregelen die ze voorstellen om de woningmarkt te verbeteren.

Een groot woningtekort van 390.000 woningen

Een groot woningtekort van 390.000 woningen

De recentste gegevens laten zien dat Nederland een tekort heeft van maar liefst 390.000 woningen. Om aan de toekomstige vraag te voldoen en dit tekort in te lopen, is het noodzakelijk om tot 2030 ongeveer 900.000 nieuwe woningen te bouwen.  De partijen zijn het hierover eens, maar  vormt natuurlijk wel een enorme uitdaging.

Politieke partijen over de woningmarkt

Maar hoe willen de politieke partijen dit tekort aanpakken? Een cruciale vraag is wie de regie moet krijgen over waar er gebouwd gaat worden. Hierover lopen de opvattingen sterk uiteen. De VVD pleit voor een vrije marktaanpak, waarbij bouwers en projectontwikkelaars de leiding nemen. Aan de linkerkant van het politieke spectrum willen partijen juist dat de overheid een actievere rol speelt.

Nieuw ministerie voor woningbouw.

De SP gaat zelfs zover dat ze pleiten voor de oprichting van een nieuw ministerie voor woningbouw. GroenLinks/PvdA streeft naar de oprichting van een speciaal woningbouwfonds. D66 heeft vergelijkbare plannen, waaronder fondsen om bestaande huizen te renoveren, uit te breiden of op te splitsen. De BBB wil de vergunningsregels versoepelen, met inbegrip van het verminderen van belemmeringen zoals stikstofregels. Het vereenvoudigen van “belemmerende regels” is ook een oplossing waar de PVV voor kiest.

Tackelen van de hoge huurprijzen

Tackelen van de hoge huurprijzen

Een groot probleem op de woningmarkt zijn de buitensporig hoge huurprijzen. Alle politieke partijen hebben plannen om deze prijzen te verlagen of op zijn minst te begrenzen. De SP en de PVV pleiten voor huurverlaging in de komende jaren, waarbij de PVV zelfs voorstelt om de huurtoeslag te verhogen.

Lees ook: Verhuren in crisistijd: dit zijn de gevolgen

Woensdag 22 november stemmen

Wat beloven Nederlandse partijen voor de woningmarkt

In deze turbulente tijden is het duidelijk dat Nederlandse politieke partijen de noodzaak begrijpen om betaalbare woningen beschikbaar te maken voor hun burgers. Met de verkiezingen op woensdag 22 november, wordt het interessant om te zien welke partijen hun beloften waarmaken en welke beleidsmaatregelen daadwerkelijk zullen bijdragen aan het oplossen van het woningtekort.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 133