Klein wonen in een tiny house of pipowagen

Het is de trend van dit moment: wonen in een tiny house. Zelfs op televisie hebben ze er een heel programma aan besteed. En ik moet toegeven, het is echt schattig wonen. Bovendien wordt de ruimte uitermate slim ingericht, waardoor het kleine huis nog steeds erg compleet is. Ik begrijp best dat het met een gezin enorm passen en meten is. En erg uitgebreide hobby’s zoals drummen kun je beter niet hebben. Er zijn dus nogal wat mitsen en maren, toch denk ik dat een hoop mensen erg blij kunnen worden van deze nieuwe leefvorm. Het gaat om het totale pakket: lekker vrij wonen met lage lasten, zo duurzaam mogelijk en met veel natuur om je heen zoals planten, bloemen en dieren.

Oefenen in een bed en breakfast

Bij Bed & Breakfast De Akker, een b&b in de Betuwe hebben ze dit goed begrepen. Daar staan meerdere pipowagens en keetwagens zodat je kunt oefenen met het verblijven in een kleine ruimte. Uiteraard is het ook gewoon heerlijk om op deze manier vakantie te vieren, laten we dat vooral niet vergeten.

In tegenstelling tot een tiny house, bevindt het sanitair zich niet in dezelfde ruimte. Daarvoor moet je naar buiten, maar dat levert dan wel het echte kampeer gevoel op. De keuze is vervolgens aan jou of je voor de maximale kampeer ervaring gaat en de wc rol onder je arm vasthoudt 😉

Tiny house tips

Het overnachten in een pipowagen levert je zonder meer een leuke tijd op. Als je hierna serieus bent geworden over het wonen in een tiny house, heb ik een paar tips voor je:

  1. Zoek eerst een plaats waar je het kleine huis neer kunt zetten. Het is gebleken dat het niet gemakkelijk is om een plekje te vinden. Gemeenten staan er jammer genoeg niet altijd positief tegenover. Er zijn in Nederland gelukkig een aantal speciale terreinen waar je van harte welkom bent. Veelal zijn dit gebieden waar je echt terug naar de natuur gaat. Dat betekent dat je voorziet in je eigen energievoorziening en bijvoorbeeld niet aangesloten bent op de gemeentelijk riolering. Er zijn ook campings waar je je woning kunt plaatsen. Hou er in dat geval wel rekening mee dat je er vaak niet permanent mag wonen.
  • Het inrichten van een tiny house is misschien wel het leukste onderdeel. Let wel op de regels waar het aan moet voldoen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de verse lucht die in een slaapvertrek verplicht wordt gesteld. De toetreding van licht is eveneens een belangrijk aspect waar je voldoende aandacht aan moet schenken. Verder gaat het met name om de praktische kant van wonen in een tiny house: als je geen water hebt, hoe vul je dan een bad?
extra wooncomfort met een veranda

Conclusie

Je leest het al; hoe goed voor het milieu klein wonen ook kan zijn en hoe sfeervol de huisjes er ook uit zien, voordat je deze stap zet moet je je eerst goed voorbereiden. En dat kun je prima doen door een paar nachtjes in een pipowagen te slapen bijvoorbeeld!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204