Hoe weet je welk verfmerk je moet kiezen?

Wanneer je mij midden in de nacht wakker maakt, en je zegt: maak de zin af: Sigma S2u…. dan is mijn antwoord waarschijnlijk: Nova, of Satin. Beide zijn onderdeel van de verflijn van Sigma.

Sigma verf is namelijk 1 van de meest gemengde merken verf tijdens mijn baan bij de doe het zelf zaak. Al doen Wijzonol verf en Histor verf ook zeker mee in het rijtje.

Wijzonol verf

Er waren veel schilders die klant waren bij ons, en iedere schilder had zijn eigen voorkeur voor een merk. Zo hadden we een al wat oudere schilder, die zweerde bij Wijzonol verf, en dan voornamelijk de systeemverf. Deze kun je het hele jaar door buiten smeren zei hij altijd. Terwijl de meeste schilders de zogeheten seizoensregel aanhielden (tussen 1 oktober en 1 april niet buiten schilderen), ging hij vaak nog tot november door. Wijzonol verf is Super verf, aldus de beste man. Op een steiger of ladder staan , dat mocht hij niet meer van zijn vrouw, dus kwam hij vooral voor klusjes die hij op de begane grond kon uitvoeren.

schilderen van de buitenboel

Sigma verf

Een andere schilder was juist weer helemaal lyrisch over Sigma verf. Ook Sigma heeft een lijn in hun assortiment die je vanaf 0 graden (buitentemperatuur) kunt verwerken. Ook geven zij een 10 jaar garantie bij hun verf. Dit houdt in dat je ongeveer om de 10 jaar maar hoeft te schilderen. Nu moet ik er wel bij zeggen, dat mijn ervaring hierbij is, dat wanneer je in het midden van het land woont, dit waarschijnlijk goed gaat. Maar wanneer je aan de kust woont, en dus veel met zeewind te maken hebt, die 10 jaar iets minder lang wordt. Hoe dan ook, dit is een zeer fijne bijkomstigheid, want de meeste mensen houden er niet van om elk jaar op hun ladder te klimmen om hun buitenboel in de verf te zetten.

Ervaring in de praktijk met Wijzonol en Sigma verf

Toen ik mijn eerste huis kocht, en deze aan de buitenkant ook nodig geverfd moest worden, kreeg ik natuurlijk van alle schilders een ander advies. Iedereen gaf zijn mening inclusief de voordelen over zijn favoriete merk. En benoemde de nadelen van het merk van de anderen. Ik besloot om de voorkant van het huis met Sigma te verven, en de achterkant met Wijzonol. Beide mengde ik in dezelfde kleuren, want ik wilde wel dat het er qua uitstraling hetzelfde uitzag.

muurverf

Ik kon de verschillende merken niet heel erg goed met elkaar vergelijken, omdat de voorkant ochtendzon heeft, en de achterkant middag en avondzon. De achterkant was natuurlijk ook sneller weer aan vervanging toe. Ook het verschil in verwerken was niet heel erg groot. Met verwerken bedoel ik hoe de verf smeert onder je kwast.

Watergedragenverf

Maar toen ik de binnenkant ook wilde gaan verven, koos ik voor Sigma S2u Nova. Dit is een watergedragenverf. Ik hou heel erg van watergedragenverf. Ten eerste omdat het niet tot nauwelijks geurt. En het is heel erg snel droog. Hier merkte ik wel een degelijk verschil, deze verf vloeide heel erg fijn. In tegenstelling tot goedkopere merken in watergedragenverf. Want dat vloeien, is dus waar de schilders het meeste van balen. Daar zit echt een verschil in, tussen verf op waterbasis en verf op terpentinebasis. Ik denk dat dat ook de reden is geweest waarom schilders nog heel lang doorgingen met binnenshuis gebruik maken van verf op terpentinebasis.

Maar ineens was daar een omslag. En gingen de meeste schilders toch binnenshuis over op watergedragenverf. Wel van hun eigen favoriete merk natuurlijk.

Muurverf van Sigma

Wat ik ook een goede uitvinding vind, is de Sigma Pearl Clean verf. De hele dag riepen mijn collega’s en ik ‘ doekje erover en klaar!’ Dat was de slogan waarmee ze deze verf in de markt hebben gezet.

huis binnen schilderen

Misschien heb je de reclame wel eens gezien: een gezin zit aan tafel en eet spaghetti met tomatensaus of ketchup. Dan is 1 van de kinderen het niet eens met de gang van zaken en gooit zijn bord, inclusief rode saus, tegen de muur. Iedereen houdt zijn adem in en wacht op wat komen gaat. De moeder staat op, pakt een spuitbus waar Sigma Pearl Cleaner op staat en spuit dit op de getroffen plek op de muur. Daarna pakt ze een doekje en veegt alles schoon. Er is helemaal niks meer te zien dan de ravage die het kind had veroorzaakt. Vervolgens zegt ze in de camera ‘doekje erover en klaar!’

Het gaat hier niet om de spuitbus met het wondermiddel, maar om de muurverf die ze hier heeft gebruikt om haar muur mee te verven.

De muur heeft ze geverfd met Sigma Pearl Clean muurverf. En in combinatie met de spuitbus Sigma Pearl Cleaner, krijg je dus elke vlek van je muur.

Aangezien ik een nuchtere hollander ben, wilde ik dit eerst zelf ‘zien’ en dan pas geloven.

Dus ging ik aan de slag met deze wonderverf in mijn keuken. Inmiddels hadden we van Sigma te horen gekregen, dat deze verf wel eerst een paar weken moest uitharden, voordat hij echt goed zijn werk kon doen, en je dus elke vlek van de muur zou kunnen krijgen.

Je begrijpt, ik heb na een aantal weken met de ketchup fles op de muur staan spuiten. Mijn man kreeg bijna een hartverzakking en vervolgens de slappe lach toen hij dat zag.

Ik bleef kalm, pakte de spuitbus, en ja hoor. Alle ketchup ging van de muur af, zonder een blijvende vlek achter te laten!

Nu moet ik er wel bij zeggen, datzelfde heb ik nooit op een muur uitgetest waar geen Sigma Pearl Clean op zat. Ik denk dat ik dat toch eens ga proberen, dan heb ik gelijk een goede reden om die muur in een andere kleur te verven. En dan gebruik ik de muurverf van Wijzonol.

Voorkeur voor merk

Je ziet, ik heb niet perse een voorkeur voor het ene merk, of het andere. Wel heb ik een voorkeur per soort klus. In de keuken, en eetkamer gebruik ik nu alleen nog maar de muurverf van Sigma. Terwijl in de andere ruimtes ik ook Wijzonol muurverf gebruik. De extra matte variant is op dit moment mijn favoriet. Voor het houtwerk binnen, gebruik ik een ander merk dan voor buiten. Dit is ook een kwestie van uitproberen en experimenteren. Welke verf vindt jij fijner vloeien? Dat is voor iedereen anders. En vindt jij het belangrijk dat de verf snel droog is, of geef je er niet om wanneer het stinkt in en om het huis naar de welbekende verfgeur? Neem al deze dingen in je achterhoofd mee, wanneer je verf gaat kopen. En kom je er niet uit? Vraag dan om hulp.

Silvia Schouten
Silvia Schouten

Hi! Mijn naam is Silvia. Op label-18.nl neem ik je mee op weg naar jouw droominterieur.

Vanaf mijn 10e mocht ik zelf de kleuren voor mijn kamer kiezen, EN erop smeren. Wat een feest was dat! Sindsdien ben ik elke dag bezig met mijn interieur. Toen ik oud genoeg was om een MBO opleiding te gaan volgen, ben ik terecht gekomen op het Hout en Meubilerings College. Hier heb ik in 2008 een opleiding voor afgerond als Interieurstylist. Nu volg ik regelmatig cursussen om up-to-date te blijven. Ik heb gewerkt in een woninginrichtingswinkel (als adviseuse om woningen in te richten met de artikelen die wij verkochten), bij een groot accessoire merk (als styliste door de hele Benelux) en een meubelzaak (als styliste in een aantal vestigingen door heel Nederland). Op dit moment ben ik zelfstandig ondernemer en help ik mensen aan hun droominterieur.

Advies geven aan mensen geeft zo’n voldoening en doe ik met zoveel passie dat ik het liefste iedereen wil helpen. Zorgen dat anderen in hun mooiste droominterieur wonen, daar wordt ik blij van. Ik hoop dat ik jou inspireer met mijn blogs, social media (@label18) en je advies mag geven als je er zelf niet uitkomt.

Smile and enjoy your day!

Artikelen: 10