Heeft de makelaar toegevoegde waarde? Jazeker!

Huizen worden op dit nog steeds snel verkocht. Is een makelaar dan nog wel nodig? Is een vraag die wij van onze bezoekers regelmatig ontvangen. Met andere woorden wat is de toegevoegde waarde van de makelaar in deze tijd.

Twee soorten

Als eerste heb je de aankoopmakelaar. Deze mag u zien als een Financial Risk Manager, een dienstverlener die u helpt bij het maken van besluiten met een hoog financieel gehalte. Er is niet één besluit in je leven wat zo een impact heeft als het kopen van een huis. Niet alleen wat betreft woongenot, comfort en plezier, ook financieel. Als een Nederlander een 2e hands auto koopt, zoekt die allemaal keurmerken. BOVAG bewijs, APK keuringsrapport, Nationale Auto Pas. En brengt men de auto toch vaak nog even weg voor een extra inspectie, voordat men tot koop over gaat.

Risico

verkoopmakelaar vinden

Terwijl in praktijk bij de aankoop van een huis bijna 92% van de Nederlanders geen aankoopmakelaar inschakelt. Wat blijkt uit onderzoek? Circa 65% van de kopers denkt wel degelijk een makelaar in te schakelen. Die heeft het dan over de verkopende makelaar als ‘mijn makelaar’. “Mijn makelaar” is echter alleen bezig met het behartigen van de belangen van de verkoper. En die heeft 1 doel: binnen de beste termijn verkopen tegen de beste prijs. En geloof me, als u een of twee keer in uw leven een huis koopt, heeft u daar minder vaardigheden in dan een vastgoedprofessional! U staat op alle fronten ruimschoots achter.

Belang

De meerwaarde van de aankoopmakelaar is dan ook dat deze zijn geld ruimschoots terugverdient, u behoed voor vergissingen en fouten in het aankoopproces en in staat is om u op de juiste wijze te informeren. Als geen ander kent die de markt, de marktomstandigheden, de prijzen en de mores. Zeker nu het de normaalste zaak is dat je moet bieden op een woning is het verstandig om je daarover goed te informeren. Een makelaar heeft nu eenmaal veel extra informatie, bijvoorbeeld weten zij voor welke prijzen huizen recent zijn verkocht in de buurt. Met deze informatie kan je een beter uitgekiend bod doen waardoor je kansen stijgen.

tips om huis sneller verkopen

Verkoop

Ten tweede is daar de verkoopmakelaar. Deze is naast een Financial Risk Manager ook een Ontzorger. Natuurlijk kunt u heel veel zelf, uiteraard bent u veelzijdig. U bent een goed fotograaf. Een goede tekstschrijver. Weet alles van taxaties en prijsbepaling van onroerende zaken. U heeft verstand van overeenkomstenrecht en kent een koopakte uit uw hoofd. Ontbindende voorwaarden en bedenktermijnen is voor u dagelijkse kost. Contractonderhandelingen van duurzame kapitaalgoederen is voor u zo bekend als u binnenzak. U kunt objecten op Huislijn.nl plaatsen of andere woningportals. U heeft mogelijk een goed beeld welke woningzoekers in uw huis geïnteresseerd zouden kunnen zijn omdat ze een aankoopopdracht hebben gegeven. En u heeft een landelijk netwerk van collega’s die ook met vastgoed actief zijn.

Ontzorgen

Als u aan al het bovenstaande voldoet, bent u  waarschijnlijk makelaar / taxateur! Mocht u dat niet zijn, dan kan een makelaar al deze zorgen bij uw wegnemen. U kunt uiteraard zelf actief meehelpen met de verkoop van uw woning, maar de professionele onderdelen besteedt u het beste uit. Want te vaak horen wij iemand vol trots vertellen dat hij een paar duizend euro heeft bespaard door zijn huis zelf te verkopen. Alleen wel tegen een prijs die duizenden euro’s te laag bleek. De toegevoegde waarde van een makelaar bestaat én uit ontzorgen én uit waarborgen én uit de zekerheid dat u de juiste prijs krijgt.

Aanvulling: april 2023

dalende huizenprijs

Juist in deze tijd dat huizen nog steeds snel worden verkocht en de waarde van koopwoning dalen, is het belangrijk om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Uit onderzoek blijkt dat momenteel bijna 92% van de Nederlanders geen aankoopmakelaar inschakelt bij het kopen van een woning. En dat is onbegrijpelijk omdat juist nu (april 2023) belangrijk is om een aankoopmakelaar in te schakelen bij het kopen van een woning redenen:

  • Financieel advies: Een aankoopmakelaar kan – zoals eerder uitgelegd in dit artikel – fungeren als een “Financial Risk Manager” en u helpen bij het maken van beslissingen met een hoog financieel gehalte. Het kopen van een huis is een grote financiële beslissing en kan grote impact hebben op uw financiën. Een aankoopmakelaar kan u adviseren over de waarde van een woning, mogelijke prijsonderhandelingen en andere financiële aspecten.
  • Marktexpertise: Een aankoopmakelaar heeft uitgebreide kennis van de huidige vastgoedmarkt, marktomstandigheden, prijzen en trends. Vooral in een tijd waarin bieden op woningen gebruikelijk is, kan een aankoopmakelaar u voorzien van waardevolle informatie over recente verkopen in de buurt en u helpen bij het doen van een goed onderbouwd bod.
  • Voorkomen van fouten: Een aankoopmakelaar kan u behoeden voor vergissingen en fouten tijdens het aankoopproces. Ze kunnen u helpen bij het identificeren van eventuele juridische of technische problemen met een woning en u voorzien van professioneel advies om risico’s te minimaliseren.
  • Onderhandelingen: Een aankoopmakelaar kan namens u onderhandelen met de verkopende partij om de beste prijs en voorwaarden voor de woning te krijgen. Ze hebben ervaring in contractonderhandelingen en kunnen u helpen om een eerlijke deal te sluiten.

Kortom, een aankoopmakelaar kan u waardevol advies en expertise bieden, u behoeden voor fouten en risico’s, en u helpen om de beste prijs en voorwaarden te krijgen bij het kopen van een woning in de huidige tijd van 2023 waarin huizen snel verkocht worden en de huizenmarkt dynamisch is (dalende huizenprijzen maar stijgende hypotheekrente)

Meer goede tips om je huis te (ver)kopen:

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 234