Heeft de makelaar toegevoegde waarde? Jazeker!

Huizen worden op dit moment razendsnel verkocht. Is een makelaar dan nog wel nodig? Is een vraag die wij van onze bezoekers regelmatig ontvangen. Met andere woorden wat is de toegevoegde waarde van de makelaar in deze tijd. Wij hebben Rob Overduin van VastgoedPRO gevraagd om deze vraag te beantwoorden.

Rob kwam met een verhelderend antwoord waarom een makelaar zo gek nog niet is.

Twee soorten

Als eerste heb je de aankoopmakelaar. Deze mag u zien als een Financial Risk Manager, een dienstverlener die u helpt bij het maken van besluiten met een hoog financieel gehalte. Er is niet één besluit in je leven wat zo een impact heeft als het kopen van een huis. Niet alleen wat betreft woongenot, comfort en plezier, ook financieel. Als een Nederlander een 2e hands auto koopt, zoekt die allemaal keurmerken. BOVAG bewijs, APK keuringsrapport, Nationale Auto Pas. En brengt men de auto toch vaak nog even weg voor een extra inspectie, voordat men tot koop over gaat.

Risico

tips huis verkopen

Terwijl in praktijk bij de aankoop van een huis bijna 92% van de Nederlanders geen aankoopmakelaar inschakelt. Wat blijkt uit onderzoek? Circa 65% van de kopers denkt wel degelijk een makelaar in te schakelen. Die heeft het dan over de verkopende makelaar als ‘mijn makelaar’. “Mijn makelaar” is echter alleen bezig met het behartigen van de belangen van de verkoper. En die heeft 1 doel: binnen de beste termijn verkopen tegen de beste prijs. En geloof me, als u een of twee keer in uw leven een huis koopt, heeft u daar minder vaardigheden in dan een vastgoedprofessional! U staat op alle fronten ruimschoots achter.

Belang

De meerwaarde van de aankoopmakelaar is dan ook dat deze zijn geld ruimschoots terugverdient, u behoed voor vergissingen en fouten in het aankoopproces en in staat is om u op de juiste wijze te informeren. Als geen ander kent die de markt, de marktomstandigheden, de prijzen en de mores. Zeker nu het de normaalste zaak is dat je moet bieden op een woning is het verstandig om je daarover goed te informeren. Een makelaar heeft nu eenmaal veel extra informatie, bijvoorbeeld weten zij voor welke prijzen huizen recent zijn verkocht in de buurt. Met deze informatie kan je een beter uitgekiend bod doen waardoor je kansen stijgen.

Verkoop

Ten tweede is daar de verkoopmakelaar. Deze is naast een Financial Risk Manager ook een Ontzorger. Natuurlijk kunt u heel veel zelf, uiteraard bent u veelzijdig. U bent een goed fotograaf. Een goede tekstschrijver. Weet alles van taxaties en prijsbepaling van onroerende zaken. U heeft verstand van overeenkomstenrecht en kent een koopakte uit uw hoofd. Ontbindende voorwaarden en bedenktermijnen is voor u dagelijkse kost. Contractonderhandelingen van duurzame kapitaalgoederen is voor u zo bekend als u binnenzak. U kunt objecten op Huislijn.nl plaatsen of andere woningportals. U heeft mogelijk een goed beeld welke woningzoekers in uw huis geïnteresseerd zouden kunnen zijn omdat ze een aankoopopdracht hebben gegeven. En u heeft een landelijk netwerk van collega’s die ook met vastgoed actief zijn.

huis kopen aankoopmakelaar

Ontzorgen

Als u aan al het bovenstaande voldoet, bent u  waarschijnlijk makelaar / taxateur! Mocht u dat niet zijn, dan kan een makelaar al deze zorgen bij uw wegnemen. U kunt uiteraard zelf actief meehelpen met de verkoop van uw woning, maar de professionele onderdelen besteedt u het beste uit. Want te vaak horen wij iemand vol trots vertellen dat hij een paar duizend euro heeft bespaard door zijn huis zelf te verkopen. Alleen wel tegen een prijs die duizenden euro’s te laag bleek. De toegevoegde waarde van een makelaar bestaat én uit ontzorgen én uit waarborgen én uit de zekerheid dat u de juiste prijs krijgt.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 39