Heeft de makelaar toegevoegde waarde? Jazeker!

Huizen worden op dit nog steeds snel verkocht. Is een makelaar dan nog wel nodig? Is een vraag die wij van onze bezoekers regelmatig ontvangen. Met andere woorden wat is de toegevoegde waarde van de makelaar in deze tijd.

Twee soorten

Als eerste heb je de aankoopmakelaar. Deze mag u zien als een Financial Risk Manager, een dienstverlener die u helpt bij het maken van besluiten met een hoog financieel gehalte. Er is niet één besluit in je leven wat zo een impact heeft als het kopen van een huis. Niet alleen wat betreft woongenot, comfort en plezier, ook financieel. Als een Nederlander een 2e hands auto koopt, zoekt die allemaal keurmerken. BOVAG bewijs, APK keuringsrapport, Nationale Auto Pas. En brengt men de auto toch vaak nog even weg voor een extra inspectie, voordat men tot koop over gaat.

Risico

verkoopmakelaar vinden

Terwijl in praktijk bij de aankoop van een huis bijna 92% van de Nederlanders geen aankoopmakelaar inschakelt. Wat blijkt uit onderzoek? Circa 65% van de kopers denkt wel degelijk een makelaar in te schakelen. Die heeft het dan over de verkopende makelaar als ‘mijn makelaar’. “Mijn makelaar” is echter alleen bezig met het behartigen van de belangen van de verkoper. En die heeft 1 doel: binnen de beste termijn verkopen tegen de beste prijs. En geloof me, als u een of twee keer in uw leven een huis koopt, heeft u daar minder vaardigheden in dan een vastgoedprofessional! U staat op alle fronten ruimschoots achter.

Belang

De meerwaarde van de aankoopmakelaar is dan ook dat deze zijn geld ruimschoots terugverdient, u behoed voor vergissingen en fouten in het aankoopproces en in staat is om u op de juiste wijze te informeren. Als geen ander kent die de markt, de marktomstandigheden, de prijzen en de mores. Zeker nu het de normaalste zaak is dat je moet bieden op een woning is het verstandig om je daarover goed te informeren. Een makelaar heeft nu eenmaal veel extra informatie, bijvoorbeeld weten zij voor welke prijzen huizen recent zijn verkocht in de buurt. Met deze informatie kan je een beter uitgekiend bod doen waardoor je kansen stijgen.

tips om huis sneller verkopen

Verkoop

Ten tweede is daar de verkoopmakelaar. Deze is naast een Financial Risk Manager ook een Ontzorger. Natuurlijk kunt u heel veel zelf, uiteraard bent u veelzijdig. U bent een goed fotograaf. Een goede tekstschrijver. Weet alles van taxaties en prijsbepaling van onroerende zaken. U heeft verstand van overeenkomstenrecht en kent een koopakte uit uw hoofd. Ontbindende voorwaarden en bedenktermijnen is voor u dagelijkse kost. Contractonderhandelingen van duurzame kapitaalgoederen is voor u zo bekend als u binnenzak. U kunt objecten op Huislijn.nl plaatsen of andere woningportals. U heeft mogelijk een goed beeld welke woningzoekers in uw huis geïnteresseerd zouden kunnen zijn omdat ze een aankoopopdracht hebben gegeven. En u heeft een landelijk netwerk van collega’s die ook met vastgoed actief zijn.

Ontzorgen

Als u aan al het bovenstaande voldoet, bent u  waarschijnlijk makelaar / taxateur! Mocht u dat niet zijn, dan kan een makelaar al deze zorgen bij uw wegnemen. U kunt uiteraard zelf actief meehelpen met de verkoop van uw woning, maar de professionele onderdelen besteedt u het beste uit. Want te vaak horen wij iemand vol trots vertellen dat hij een paar duizend euro heeft bespaard door zijn huis zelf te verkopen. Alleen wel tegen een prijs die duizenden euro’s te laag bleek. De toegevoegde waarde van een makelaar bestaat én uit ontzorgen én uit waarborgen én uit de zekerheid dat u de juiste prijs krijgt.

Meer goede tips om je huis te (ver)kopen:

  • In bezwaar gaan tegen de WOZ waarde: hoe werkt dat?
   De gemeente stelt de WOZ waarde vast van je woning en is daar verantwoordelijk voor. Toch zijn veel mensen het niet eens met hun WOZ-waarde omdat ze soms teveel belasting betalen. Het kan namelijk gebeuren dat de WOZ verkeerd wordt berekend.  De WOZ-waarde van je woning wordt getaxeerd en bepaald door de gemeente waar de…
  • Tips voor het laten taxeren van je huis
   De laatste jaren zit het aantal verkochte huizen en hun verkoopprijzen flink in de lift, blijkt uit cijfers van het CBS. Wanneer je jaren geleden een woning hebt gekocht, kan dit misschien wel hét moment zijn om je huis voor een hogere prijs in de verkoop te gooien. Om precies te weten wat je woning…
  • Wonen in Rotterdam
   Rotterdam is een van de bruisende steden van Nederland. Multicultureel, gezellig, sportief en vol kunst, cultuur en architectuur. De verschillende wijken van deze stad bieden woongenot voor allerlei situaties. Rotterdam is er voor gezinnen, alleenstaanden, senioren, studenten en starters. Van koopwoningen in bestaande gebouwen tot aan nieuwbouw in groene buitenwijken, voor iedereen is er in…
  • Huis verkoopklaar maken; Een appeltaart in de oven is niet genoeg!
   Ook in tijden van een oververhitte huizenmarkt waarbij woningen als zoete broodjes over de zogenaamde toonbank vliegen is het nog steeds belangrijk om je huis zorgvuldig verkoopklaar te maken. Dit kan namelijk nét het verschil maken tussen een bod rond de vraagprijs of een interessante overbieding. En dat extra geld; Wie wil dat nou niet?…
  Redactie
  Redactie

  Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

  Artikelen: 79