Waarom hebben veel woningen in Friesland zonnepanelen?

Uit de laatste onderzoeken blijkt dat ontzettend veel woningen in Friesland zijn voorzien van zonnepanelen. Het is dus duidelijk dat zonnepanelen populair zijn bij de Friesen. In een publicatie van Rondom Vandaag kwam naar voren dat 34% van alle woningen waren voorzien van zonnepanelen. Hiermee staat Friesland in de top 3 van alle provincies in Nederland. Wij vroegen ons af, waarom kiezen zoveel mensen in de provincie om te investeren in zonnepanelen? Wat zijn de voordelen die ze eruit halen? En waarom hier meer dan in andere provincies. We gingen op onderzoek uit en kwamen in contact met zonne-energie specialist, Robert Wilbrink. Hij heeft een zonnepanelen installatiebedrijf in Friesland en kan ons hier alles over vertellen.

Waarom zit de grootste stijging in de gemeente Noardeast-Fryslân?

Met ons bedrijf leveren we zonnepanelen in heel Friesland. Waaronder dus de gemeente Noardeast-Fryslân. We vermoeden dat deze grotere stijging komt, omdat er op lokaal niveau meer verlichting is gegeven. Zelf houden we ook bij van welke plaatsen we de meeste aanvragen ontvangen. In deze periode viel het ons op dat we heel veel zonnepanelen in Dokkum aan het plaatsen waren. Achteraf is dat niet zo vreemd, want Dokkum is de grootste plaats van de gemeente Noardeast-Fryslân. Daarnaast doen de cijfers vermoeden dat er in Noardeast-Fryslân eerst ook minder woningen waren met zonnepanelen. Er was dus ruimte om in deze periode een inhaalslag te maken. Want ook nu de gemeente Noardeast-Fryslân de hoogste stijging heeft, hebben ze nog steeds niet het grootste percentage van woningen met zonnepanelen.

Zonnepanelen als investering

Zonnepanelen leveren een goed rendement

Robert Wilbrink, zonne-energie specialist, geeft aan dat de belangrijkste reden om zonnepanelen te nemen in Friesland, toch vaak het besparen van geld is. Uiteraard speelt het klimaat en het reduceren van CO2 een belangrijke rol. Maar toch merken we dat onze klanten zich vaak laten leiden door financiële voordelen. De mensen die zonnepanelen kopen op basis van ideologische motieven hebben dit vaak al eerder gedaan.

Zonnepanelen bieden nou eenmaal een goed rendement. Dus als u het geld heeft liggen, dan kunt u eenvoudig besparen en verduurzamen. Gemiddeld duurt het 5 tot 7 jaar voordat er genoeg geld bespaart is en de investering is terugverdiend. Maar na deze periode stoppen de zonnepanelen natuurlijk niet in een keer met werken. Praktische alle zonnepanelen zijn gebouwd om minimaal 25 jaar groene stroom te produceren.

Als het systeem is terugverdiend, zijn alle jaren die hierop volgen pure winst voor de huiseigenaren. Normaliter zou u voor elke kWh stroom zo’n €0,32 betalen. Nu hoeft dat niet meer. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt 2479 kWh per jaar, wat gelijk staat aan een besparing van €793,28.

Dit is een gemiddelde, gebruikt u veel meer stroom, dan ligt de besparing ook hoger. Uiteraard zal u op voorhand ook iets meer moeten investeren, maar dat verdiend zichzelf terug.

Waardeverhoging van de woning

woningwaarde

Naast dat er veel geld bespaart wordt met zonnepanelen levert het nog meer direct voordeel op. Zonnepanelen zorgen namelijk voor een stijging van de woningwaarde.

Dit is ook een reden waarom mensen in Friesland ervoor kiezen om zonnepanelen te plaatsen. Het maakt niet uit of de woning direct verkocht moet worden of pas later, vroeg of laat komt er extra voordeel. In de huidige woningmarkt zijn kopers namelijk steeds vaker op zoek naar duurzame woningen.

Het leven is al duur genoeg, dus die energiekosten moeten zo laag mogelijk blijven. Een duurzame woning met lage energiekosten ligt hierdoor goed in de markt.

Daarnaast is het duidelijk dat alle woningen straks verduurzaamd moeten worden. Afhankelijk van het type woning kunnen de kosten dan hoog oplopen. Dit is ook de reden waarom woningen met een lager energielabel tegenwoordig sneller overgeslagen worden. Het is niet fijn als u in een woning woont, waar bij u constant rekening moet houden met extra kosten. Bij duurzame woningen is dit niet het geval, hier wordt bij de aankoop al geïnvesteerd in een extra stukje zekerheid.  Waardoor de koper bereid is om meer te betalen. Extra voordeel voor de verkopende partij dus.

Waarom staat Friesland in de Top 3 van woningen met zonnepanelen?

Robert geeft aan dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom veel woningen in Friesland zonnepanelen hebben.  Allereerst is de provincie Friesland natuurlijk niet goed vergelijkbaar met de randstad. In het westen zijn de mensen wat individualistischer ingesteld. Daarentegen kennen we in Friesland de mensen uit onze omgeving en maken we graag een praatje. Als iemand dus veel voordeel behaalt met zonnepanelen, dan horen mensen dit sneller.

Maar de belangrijkste reden lijkt me toch dat Friesland een relatief hoog percentage van koopwoningen kent. We zitten nu in de fase dat ook huurwoningen worden voorzien van zonnepanelen. Maar voorheen werden zonnepanelen voornamelijk aangeschaft door eigenaren van een koopwoning.

Lees ook: Een zonovergoten toekomst: waarom het slim is nu te investeren in zonnepanelen? 

De provincie Zeeland is de provincie met de meeste woningen met zonnepanelen. Tegelijkertijd kent deze provincie het hoogste percentage koopwoningen met 67%. De provincie Drenthe staat op nummer 2 voor het aantal woningen met zonnepanelen. Maar van alle woningen bestaat 66% uit koopwoningen.

Het lijkt er dus op dat het percentage van koopwoningen voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor dit succes.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 22