Een handleiding voor het kiezen van de perfecte badkamertegels

Een badkamerrenovatie kan een spannend project zijn. Er komt misschien veel meer bij kijken dan je denkt. Alleen al bij de zoektocht naar badkamertegels zul je merken dat er tal van mogelijkheden zijn. Waar begin je? Welke tegels passen het best in jouw badkamer? Wij schreven een handleiding om je te helpen met het kiezen van de juiste badkamertegels.

Stap 1: bepaal je persoonlijke stijl en kleurenschema

De eerste stap is gelijk een van de belangrijkste: het bepalen van de stijl en kleuren van je nieuwe badkamer. Wij spraken met een badkamerspecialist uit het noorden en deze vertelde ons dat wanneer je de stijl van je badkamer bepaalt, je goed moet nadenken over onderstaande punten.

persoonlijke stijl en kleurenschema voor de badkamer
  • Je persoonlijke smaak: denk aan wat je aantrekkelijk vindt in andere badkamers die je hebt gezien, of zoek inspiratie in design magazines en online platforms.
  • Houd rekening met de ruimte: de grootte en indeling van je badkamer spelen een grote rol bij het bepalen van de stijl. In kleinere badkamers kunnen lichte kleuren en eenvoudige ontwerpen helpen de ruimte groter en lichter te laten lijken. In grotere badkamers heb je meer vrijheid om met donkere kleuren en opvallende patronen te experimenteren.
  • Kies een kleurenschema: het kleurenschema is cruciaal voor het creëren van de juiste sfeer in de badkamer. Neutrale kleuren zoals wit, grijs en beige zijn tijdloos en kunnen makkelijk gecombineerd worden met accentkleuren. Voor een meer dynamische of moderne uitstraling kun je kiezen voor levendige kleuren zoals blauw, groen of zelfs roze.
  • Consistentie en balans: zorg voor een harmonieuze balans tussen de kleuren van de tegels, de muren en andere elementen in de badkamer. Te veel verschillende kleuren of patronen kunnen de ruimte chaotisch laten voelen.
  • Trendy of tijdloos: sommige trends kunnen snel verouderen, terwijl andere tijdloos zijn. Ook is het belangrijk om materialen te kiezen die duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn.
  • Advies inwinnen: aarzel niet om advies in te winnen bij een badkamerspecialist. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden gebaseerd op hun ervaring en kennis van de laatste trends en materialen.

Stap 2: kies het juiste materiaal voor je nieuwe tegels

Stap 2 in het kiezen van badkamertegels gaat over het selecteren van het juiste materiaal, waarbij verschillende opties elk hun eigen voordelen en onderhoudsvereisten hebben:

  • Keramische tegels: veelzijdig en budgetvriendelijk.
  • Porseleinen tegels: erg duurzaam, ideaal voor een drukke familie badkamer.
  • Natuursteen tegels: oogt luxe, maar vereist meer onderhoud.
badkamertegels

Bij het kiezen van badkamertegels moet je ook nadenken over de levensduur en het onderhoud. Overweeg hoeveel tijd en inspanning je bereid bent te investeren in het schoonmaken en onderhouden van de tegels. Keramische en porseleinen tegels zijn over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan natuursteen, wat ze tot een handige keuze maakt voor veel huishoudens.

Stap 3: verschillende formaten en patronen voor in je badkamer

Het formaat en patroon van badkamertegels kunnen een grote impact hebben op het uiterlijk en de sfeer van je badkamer. Zo zorgen grote tegels bijvoorbeeld voor een ruimtelijk effect, wat ideaal is voor kleinere badkamers terwijl kleinere tegels goed werken voor gedetailleerde patronen.

Verschillende patronen zoals visgraat of chevron voegen dynamiek toe en kunnen de ruimte optisch vergroten of verlengen. De keuze van de voegkleur speelt ook een rol; een contrasterende voegkleur laat tegelpatronen meer opvallen, terwijl een bijpassende kleur een subtieler effect geeft. Door verschillende formaten en texturen te combineren, kun je zones in de badkamer onderscheiden en een uniek en gepersonaliseerd ontwerp creëren.

Stap 4: het installeren van je nieuwe tegels

Na het doorlopen van de eerste drie stappen, heb je als het goed is je nieuwe tegels uitgekozen! Dan is het nu tijd voor de installatie. Hierbij is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen voor het beste resultaat. Dit geldt vooral als je kiest voor ingewikkelde patronen of duurdere tegelsoorten.

De kosten van de installatie hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van je badkamer, het type tegels dat je kiest en het legpatroon. Hoewel het zelf leggen van tegels een optie is om wat geld te besparen, vereist dit precisie en een goede kennis van tegelzetten. Een nauwkeurige installatie zorgt voor een prachtig eindresultaat en voorkomt problemen in de toekomst.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 102