Een plek voor jezelf: zo maak je van jouw tuinhuis een mancave!     

We zijn meer thuis dan ooit. Na de verplichte lockdowns kwamen we erachter dat thuiszijn eigenlijk best fijn is. Of het nu gaat om thuiswerken, dineren of feestjes vieren; thuis zijn is fijn. We zijn dan ook meer dan ooit bereid om te investeren in onze woningen. Een spa aan huis, een homegym en zelfs een zwembad zijn tegenwoordig heel gangbaar geworden. Het kost wat, maar dan héb je ook wat. De investering is daarnaast ook wel te begrijpen, want je kan één keer luxe op vakantie gaan en daarna is je geld zo goed als op.

Óf je investeert je geld in een zwembad en je hebt jarenlang plezier. Natuurlijk zitten er ook keerzijdes aan dat vele thuiszijn, zeker wanneer je samenwoont met kinderen en een partner. Het kan dan best veel zijn om met zijn allen veel thuis te zijn. Een plek voor jezelf hebben is dan heerlijk. Een plek waar alleen jij besluit wat er gebeurt en hoe het eraan toegaat. Zie hier, je hebt behoefte aan een mancave! Hoe je ervoor zorgt dat mancave ook in jouw tuinontwerp past?

investeert je geld in een zwembad

Waarom een mancave?  

Het is dan ook geen toeval dat de mancave de afgelopen jaren enorm snel aan populariteit heeft gewonnen. Ieder mens heeft af en toe even behoefte aan een plek om zich terug te trekken, ook stoere mannen met een vol leven. Het klinkt misschien wat ouderwets maar een mancave is vaak de plek voor een man wat voor vrouwen de slaap- of badkamer is. Waar een vrouw -even gechargeerd- helemaal kan opgaan in een thuisspa met kaarsen, theetjes en lekkere bodyscrubs, kan een man juist ontladen in een mancave. Het is dan ook een aanrader om een mancave te introduceren. Niet omdat je je af wilt sluiten van de rest, maar juist om je op te laden vóór de rest. Zie een mancave als een investering in me-time voor de man.  

Waar komt de mancave? 

Een mancave is iets anders dan gewoon een kamer in de woning waar een dartbord opgehangen is. Een mancave is meer dan dat. Een mancave is vaak een losstaand gebouw in de tuin, zoals een tuinhuis. Deze wordt omgetoverd tot een plek waar het fijn vertoeven is. Kijk eens naar de verschillen tuinhuisontwerpen en je zult de leukste mancaves voorbij zien komen.

bbq in de tuin - mancave

Van robuuste opties die vooral uit beton en industriële producten bestaan, tot juist houten cottage-achtige mancaves die gemaakt zijn van hout. Kijk voor de nodige tuininspiratie en je zult zien dat er altijd wel een optie tussen zit die aansluit bij jouw voorkeuren, en passen bij jouw woning. Plaats de mancave idealiter wat verder van de woning af. Op die manier heeft niemand last van geluidsoverlast wanneer de muziek van Metallica eens even goed door de speakers dreunt.  

De ingrediënten voor een mancave

En dan natuurlijk de ingrediënten die je nodig hebt om van je tuinhuis echt een mancave te maken. Dit vraagt namelijk wel de nodige inspanningen. Allereerst is het goed om de basisvoorzieningen op orde te hebben. Denk aan elektriciteit, verwarming en water. Want een avondje in je mancave chillen moet natuurlijk ook in de winter onder gezellige omstandigheden kunnen.

Daarnaast is het maar net wat de wensen zijn van de man. Is het een sportliefhebber, dan is een grote beamer om de laatste sportwedstrijden af te spelen natuurlijk onmisbaar. Daarnaast kun je het ook een plek maken waar iemand zélf aan zijn conditie kan werken. Denk aan een paar sportapparaten en een dumbell set. Ook kunnen beide natuurlijk prima gecombineerd worden.  

De ingrediënten voor een mancave

Welke functie heeft jouw mancave / tuinhuis?

Daarnaast is het goed om vooraf te bedenken wat jij als man zoekt in een mancave. Wil je het een plek maken waar je zelf even tot rust kunt komen en wat je bijvoorbeeld ook zelf als kantoor kunt gebruiken, of wil je juist dat het een plek is waar jij tot in de vroege uurtjes kunt chillen met vrienden. Beide passen binnen het construct van een mancave en beide zijn leuk. Wanneer je voor het concept met vrienden gaat, kies er dan voor om een kleine bar te maken waar je ook een koud biertje uit tevoorschijn kunt toveren. Ga jij liever voor het relaxen en thuiswerkoptie?

Dan is een minikeukentje waar je een sterk bakkie koffie uit tevoorschijn kunt halen meer wat je nodig hebt. Zaken als een minikoelkast en mobiele verwarming zijn in alle gevallen een goed idee. Maar jouw tuinhuis kan natuurlijk ook kamer voor je puber worden, als je het thuis echt niet meer uithoudt met hem of haar. Of wacht dat je van een woning voor een oudere? Elk tuinhuis kun je zo ombouwen zoals jij dat wilt! 

Multi inzetbare mancave

Wanneer jij onderdeel bent van een drukbezet gezin in een drukbezet huis dan kan een tuinhuis claimen voor jezelf wel wat veel zijn. Het is dan ook wellicht slim om de mancave juist multi inzetbaar te maken. Zoals we hiervoor al stelden is het prima te combineren met een thuisgym of thuiskantoor. Een ruimte waar dan ook andere gezinsleden gebruik van kunnen maken. Wanneer je er ook het nodige entertainment in verwerkt zoals een dartboard en karaokeset, dan kan het ook een plek worden waar je met het hele gezin veel plezier aan beleeft.

Zet onder de veranda een loungebank en BBQ, en voor je het weet zitten jullie gezellig met zijn allen in het weekend in de mancave. Helaas is je me-time dan wel wat beperkt, maar is de quality time met het gezin wat je ervoor terugkrijgt misschien minstens zo waardevol! 

We maken van ons huis steeds meer een thuis

Kortom; een mancave is steeds populairder en dat is goed te begrijpen. De motivatie om te investeren in een fijn huis met kwalitatief goede producten is ook enorm aan het toenemen. We maken van ons huis steeds meer een thuis. Daarvan is de trend om fijne plekken in je huis te creëren die we inruilen voor buitenshuis vertier één die we veel terugzien. Een thuisspa, een jacuzzi en een prachtige tuin zijn hier voorbeelden van, net als dat de mancave is. Het is dan ook aan te raden hierin te investeren en te kijken welke zaken jij leuk vindt om te hebben in een mancave. Ook werken vanuit een mancave kan aan te raden zijn, maar pas er wel mee op dat het plezier aspect daarmee meteen naar de achtergrond verdwijnt. Want een mancave is er vooral om veel plezier aan te beleven! 

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 35