Gebruik een waterontharder voor een gezonder huishouden

Water kan hard of zacht zijn. Dat klinkt best wel gek, want water voelt natuurlijk heel licht aan. Het hard of zacht zijn van water heeft niets te maken met hoe het aanvoelt, maar met de hoeveelheid opgeloste mineralen in het water na zuivering. Hierbij gaat het vooral om de hoeveelheid calcium en magnesium. Hoe harder het water, des te slechter is dat voor je huishoudelijke apparaten en je huid. Een waterontharder kopen kan daarom heel verstandig zijn, vooral als je in een gebied met hard water woont.

Mineralen in het water

Al het water in de wereld bevat mineralen, dus ook kraanwater. Water komt uit bronnen uit de grond, dat geldt zowel voor bron- of mineraalwater als het water wat uit de kraan stroomt. In de bodem zitten allerlei mineralen die het water tegenkomt tijdens zijn reis door de grond en lagen gesteente om vervolgens in de bron zelf terecht te komen. Deze mineralen zijn heel goed voor ons lichaam. Calcium bijvoorbeeld is goed voor de opbouw van je botten en magnesium voor je spieren. Echter kan een hoog gehalte aan deze twee mineralen in kraanwater juist zijn witte sporen achterlaten.

Hard of zacht water

vloer badkamer beton

De waterhardheid wordt bepaald aan de hand van het gehalte aan calcium- en magnesiumionen in het water. Hoe meer er van deze ionen in het water aanwezig zijn, des te harder is het water. Als het water echt hard is, dan zie je dat al snel aan de witte aanslag op kranen, tegels, waterkokers en koffiezetapparaten. Omdat het wit is, noemen we dit kalkaanslag. Door deze aanslag kunnen je apparaten op den duur minder goed functioneren en zelfs kapot gaan. Wist je overigens dat hard water ervoor kan zorgen dat zeep minder schuimt? Zo kan een wasbeurt in de wasmachine een stuk minder effectief zijn.

Als water weinig calcium en magnesium bevat, dan spreken we van zacht water.  Zacht water verbetert de schuimvorming en reinigingskracht van zeep, waardoor minder reinigingsmiddelen nodig zijn voor hetzelfde resultaat. Ook blijven oppervlakken vrij van kalkaanslag, waardoor het schoonmaken van kranen in de badkamer en keuken een stuk gemakkelijker wordt.

Hoe hard is je water?

In Nederland is het kraanwater door de hoeveelheid magnesium- en calciumionen gemiddeld hard te noemen. Het is dus niet extreem hard of zacht. Overigens verschilt de hardheid van het kraanwater weer per bron en waterwingebied, dus waar het water gewonnen wordt door de drinkwatermaatschappij. Het Nederlandse water is rijk aan mineralen, waardoor het hardste water te vinden is in Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het meest zachte water stroomt in Friesland, Flevoland en in verschillende delen van Gelderland uit de kraan. Via de drinkwatermaatschappij, bijvoorbeeld Vitens, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Waternet, Dunea en Waterbedrijf Groningen, kun je gemakkelijk achterhalen hoe hard het water is wat er bij je uit de kraan komt.

Verzacht het water met een waterontharder

Het is mogelijk om hard water te verzachten door middel van een waterontharder. Een waterontharder is een apparaat dat is ontworpen om de mineralen die waterhardheid veroorzaken te verwijderen of te neutraliseren. Eigenlijk voeg je een extra filter toe aan het water wat via de waterleiding je huis in komt. Je vangt de harde deeltjes af voordat ze verder gaan naar de kranen in je huis. Er zijn verschillende soorten waterontharders. Zo zijn er exemplaren met een zoutfilter, maar ook met kunsthars. Deze laatste bevat positief geladen ionen die, als het water door de leiding binnenkomt, de negatief geladen calcium- en magnesiumionen vervangen. Het kunsthars vangt dan weer deze waterverharders, zodat het water zacht en kalkvrij is. Er zijn verschillende formaten waterontharders, zodat er altijd eentje is die perfect bij je waterbehoeften en huishouden past.

Voordelen van een waterontharder

Voordelen van een waterontharder

Door een waterontharder aan te sluiten op de waterleiding van het huis, wordt het water behandeld. Dit zachte water heeft vele voordelen, waaronder het verdwijnen van kalkaanslag, besparing op de energierekening omdat je apparaten minder hard hoeven te werken, daarnaast gaan diezelfde apparaten veel langer mee, het geeft een zachte was en je koffie en thee smaken gewoon veel lekkerder. Zacht water is ook veel beter voor je huid. Vooral als je een gevoelige of kwetsbare huid hebt, is het vele malen fijner om zacht water te gebruiken.

Zacht water

Het beheren van de waterhardheid in je woning is dankzij een waterontharder heel gemakkelijk te regelen. Het past in veel gevallen gewoon in de meterkast. De waterontharder is een investering waar je veel plezier van zal hebben. Apparaten gaan immers langer mee en je hoeft veel minder schoon te maken. Bovendien smaakt ontkalkt water veel lekkerder dan hard water. Dat wordt genieten van een gezonder huis.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie en ik doe al ruim 25 jaar marketing voor verschillende bedrijven. Veel van deze bedrijven opereerden op de huizenmarkt, dus ik heb altijd een verbinding gehad met Wonen. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 12