Gemakkelijk groen: De voordelen van kunstplanten in huis

Heb jij weinig direct zonlicht in huis, een huis zonder ramen op het zuiden of heb je gewoon ècht geen groene vingers, maar wil je wel graag planten in huis? Dan kunnen kunstplanten voor jou dé oplossing zijn! Tegenwoordig zijn kunstplanten een populaire keuze geworden bij het stylen van je huis. Wil je weten waarom?

Kunstplanten hebben veel voordelen ten opzichte van echte planten.

De drie belangrijkste zijn de volgende.

  1. Makkelijk: Kunstplanten hebben geen water, zonlicht of specifieke verzorging nodig, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes waar echte planten moeilijk te onderhouden zijn. Heb je bijvoorbeeld weinig daglicht in huis of vooral ramen op het noorden? Dan is dat geen ideale situatie om planten goed te laten groeien of zelfs om ze in leven te houden. Daarnaast hebben ze dus niet echt aandacht of liefde nodig, dus zijn kunstplanten ook de perfecte oplossing voor mensen met een drukke levensstijl.
  • Duurzaamheid: Kunstplanten behouden hun frisse uitstraling zonder snel lelijk te worden. Daardoor zijn kunstplanten een goede investering voor je interieur en zo een duurzame keuze. Vroeger werden kunstplanten gemaakt van zijde, papier of gedroogde materialen. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van hoogwaardige kunststoffen, waardoor de kunstplanten niet alleen realistisch, maar ook duurzaam zijn.
Monstera Kunstplant
  • Allergievriendelijk: Voor mensen met allergieën kunnen kunstplanten een goede optie zijn, omdat ze geen pollen of andere allergenen verspreiden, zoals echte planten dat wel doen.

Hoe stijl je kunstplanten in huis?

Het voordeel van een kunstplant is dat je deze geen water hoeft te geven en daarom dus ook geen rekening hoeft te houden met waar je de plant in zet. Je kunt dus zowel een mooie pot, als een leuke mand of een stoere plantenbak gebruiken. Het is maar net wat er past bij jouw interieurstijl. Uiteraard kun je dit alles ook combineren.

Kunstplanten zijn er net als echte planten in verschillende soorten en maten. Het is leuk om verschillende planten met elkaar te combineren. Wil je echt voor een statement piece gaan? Kies dan voor een mooie grote groene plant of bijvoorbeeld een olijfboom. Deze laatste is ook in de populaire interieurstijl japandi helemaal in!

Japandi - organische vormen
een populaire interieurstijl is Japandi

Een kunstplant is super makkelijk zelf te stylen en daarom past het eigenlijk altijd in je interieur. Kies een mooie grote pot, vul deze rondom de voet van de plant met wat steekschuim en leg er wat schors, kleine steentjes of grind op en voilá: je hebt je eigen gestylede statement piece in de woonkamer!

Ook leuk om te lezen is het artikel van Slivia Schouten:
7 x verschillende toepassingen met muurverf

5x de allerleukste kunstplanten voor jouw interieur:

  1. Strelitzia Nicolai (paradijsvogelplant): staat bekend om zijn grote, opvallende bladeren die lijken op bananenbladeren
  2. Monstera (gatenplant): deze klimplant staat bekend om zijn grote, groene bladeren met opvallende gaten
  3. Ficus (rubberplant): staat bekend om zijn glanzende bladeren
  4. Palm: staat bekend om zijn elegante, waaierachtige bladeren en slanke stammen
  5. Olijfboom: staat bekend om zijn grijs-groene bladeren en gedraaide stam

Wil je je interieur groener maken zonder je zorgen te maken? Kies dan voor kunstplanten! Hoewel ze niet helemaal onderhoudsvrij zijn, hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over (op tijd) water geven. Ze zijn een soort geheim ingrediënt voor elk interieur en voegen instant charme toe, zonder enige moeite. Vergeet alleen niet af en toe het stof van de plantjes af te halen!

Lisanne,
Lisanne,

Hi! Mijn naam is Lisanne, ook wel bekend als interiorbylisan! Ik hou me al een aantal jaar bezig met interieurstyling, naast mijn werk als ambtenaar.

Artikelen: 6