De buurtladder

In onze geïndividualiseerde samenleving zijn er steeds meer burgerinitiatieven die zorgen voor meer samenhorigheid in woonbuurten. Gaat het tij keren? Gaan we weer terug naar de hechte gemeenschap die we achter ons hebben gelaten? Een eenvoudige buurtladder kan een symbool worden van meer verbinding tussen buren. Met een aantal buren in de straat kan je investeren in een ladder van goede kwaliteit, die jaren meegaat en breed inzetbaar is. Door de kosten met elkaar te delen, kan je een professionele ladder kopen van hoge kwaliteit.

Veiligheid is belangrijk

Een buurtladder kan voor mensen met een kleine portemonnee een goede oplossing zijn, zij hebben dan een gedeelde ladder tot hun beschikking. Veiligheid is belangrijk, met een professionele ladder van hoge kwaliteit heb je zekerheid. De professionele ladders kunnen ook veel hoger komen, bijvoorbeeld een reformladder. De reformladder is breed inzetbaar, omdat deze uit twee of drie delen bestaat. Deze voelt erg veilig en stabiel omdat je deze kan gebruiken in de A-stand. Om een grote hoogte te bereiken kun je de ladder ook als opsteekladder gebruiken.

ontstoppen dakgoot

Het is fijn dat de ladder die je (gezamenlijk) aanschaft veelzijdig inzetbaar is. Op de website van Alga kan je veel informatie vinden over verschillende soorten ladders. Je kan hen ook bellen of een berichtje sturen voor advies. Bedrijven kunnen ook bij hen terecht.

Een buurtladder voor verbinding…?

Het gezamenlijk aanschaffen van een ladder heeft niet alleen financiële voordelen. Je kan bijvoorbeeld ook een WhatsApp-groep aanmaken, zodat je kan aangeven wanneer je de ladder gaat gebruiken. Deze WhatsApp-groep kan ook gebruikt worden om contact op te nemen, vragen te stellen aan elkaar en afspraken te maken. Je geeft elkaar vertrouwen dat iedereen netjes met de ladder omgaat en zich houdt aan de afspraken. Het ophalen van de ladder kan leiden tot een praatje en misschien durft iemand eerder om hulp te vragen. Kortom, het zorgt voor verbinding.

Delen is het nieuwe hebben

Die simpele buurtladder kan leiden tot een domino-effect. Misschien willen, na verloop van tijd, meer mensen aansluiten bij het buurtinitiatief. Zij kunnen dan een bijdrage leveren aan de gezamenlijke inventaris, zoals het aanschaffen van elektrisch gereedschap of een hogedrukspuit. De spullen kunnen bij verschillende buren worden opgeslagen, zodat de verantwoordelijkheid wordt gedeeld. Wellicht kan er meer worden gedeeld. Ga je opruimen in huis en veel spullen weggooien? Misschien zit een buur te springen om spullen over te nemen. Zo help je elkaar en ga je verspilling tegen. In mijn eigen buurt is er een kast neergezet waar buurtbewoners spullen kunnen achterlaten, zoals voedsel, luiers, wc-papier en maandverband. Buurtbewoners, die minder te besteden hebben, kunnen hier gebruik van maken. Daarnaast is er ook een boekenkast in de buurt, waar je boeken kan lenen en achterlaten. Met deze initiatieven kunnen we elkaar helpen en neemt de verbinding in de gemeenschap toe.

De ladder wordt gezien als een symbool van verbinding. In de meteorologie wordt er met het fenomeen ‘Jakobsladder’ de zonnestralen die door een dik wolkendek doorbreken bedoeld. Binnen het Christendom staat de Jakobsladder ook voor de verbinding tussen hemel en aarde. De ladder kan de eerste stap zijn om te zorgen voor meer verbinding in de buurt.

Fleur Daalmeijer
Fleur Daalmeijer

Hi! Mijn naam is Fleur en ik deel mijn liefde voor interieurontwerp via mijn
Instagramaccount @fleurishyourhome en mijn blogs. Mijn huis is een van de belangrijkste ankers in mijn leven. Ik haal mijn inspiratie uit de natuur en Feng Shui.

Ik geloof dat een huis een grote invloed uitoefent op de bewoners en andersom. Door je inrichting te veranderen en door op te ruimen kan je werken aan loslaten in het leven en de persoon worden die je graag wilt zijn. Je huis is de spiegel van de ziel!

Artikelen: 4