Zelf je huis onderhouden met goed gereedschap

Zeg je klussen, dan zeg ik joepie! Ik begrijp echter best dat niet iedereen er enthousiast van wordt en sommigen simpelweg twee linkerhanden hebben. Het hebben van goed gereedschap helpt je echter meestal prima door de klus heen en is al de helft van het werk.

Verschil in onderhoud tussen een koopwoning en een huurwoning

Of je nu een koopwoning hebt of een huurhuis, er valt altijd iets in huis te doen. Sterker nog, het lijkt wel alsof de stroom met klussen nooit ophoudt. De reden is natuurlijk simpel: we wonen er en dus gaat er wel eens wat stuk of wordt er iets lelijk. Het is dan ook niet zo gek dat je af en toe de mouwen op moet stropen om de boel onder handen te nemen. Als je een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk voor divers onderhoud. Denk maar aan reparatie van het dak of het functioneren van de cv-ketel. Vaak is de ‘schil’ van het huis voor rekening van de verhuurder en mag je als huurder binnen je zaakjes op orde houden. Bij een koopwoning ligt dat anders. Elk voorval moet je zelf oplossen. Dat is lang niet altijd fijn, maar het grote voordeel is dat je weet waar je het voor doet. Je bouwt een mooi thuis en het geld zit weliswaar in stenen, maar het komt er als het goed is ook ooit weer uit. Of je een huis huurt of het hebt gekocht maakt voor het werk niet uit: een klus geklaard geeft een goed gevoel. Dus zeg ik: ‘Hoppetee de handen uit de mouwen en aan de slag!’

De tuin

Neem de tuin bijvoorbeeld. Met de lente in het hoofd zie je veel mensen lekker buiten in de weer. Hier en daar een plantje snoeien en het gras kan ook wel weer gemaaid worden. Een merk zoals Gardena is dan onmisbaar. Een spuitpistool om goed te kunnen mikken en een scherpe snoeischaar om takken weg te kunnen knippen. Veel meer heb je in eerste instantie niet nodig. Ooit las ik in een boek dat over tuinieren ging: ‘Niet snoeien is slechter dan te veel snoeien’ en dat neem ik graag ter harte. Met tuinhandschoenen aan en het juiste gereedschap is het een fluitje van een cent. En bang zijn dat je te veel snoeit, hoef je dus ook niet meer te zijn!

Klussen in huis

klusgereedschappen

In huis ligt meestal ook genoeg werk te wachten. De plinten die er nog steeds niet op zitten. Het kastdeurtje dat scheef hangt of een trapleuning die vastgezet moet worden. Makita heeft voor al het werk de juiste tool. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een handig hulpmiddel voor. De blindklinknageltang, de combihamer en een reciprozaag zijn voor de gevorderde klussers. Maar met een schuurmachine en een boormachine kom je in een gemiddeld huishouden ook al heel ver.

Lees ook: Kleiner wonen?
Dit is uw gids voor het downsizen van uw inboedel

Het hoeft allemaal echt niet te ingewikkeld te zijn. Feit is wel dat met goed gereedschap de klus makkelijker en leuker wordt. En dat is een mooi vooruitzicht. En je weet maar nooit, misschien krijg je de smaak wel te pakken en begin je binnenkort zelfs wel aan het maken van een kast 😉

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207