Zonder gedoe klussen: over accu’s, laders en oldtimers

Ik heb een kennis die ervan houdt om aan auto’s te klussen. Zijn garage ziet eruit alsof het sleutelen aan oldtimers zijn werk is. Hij heeft een verzameling banden, gereedschap in allerlei soorten en maten, een smeerput en een krik. Op de werkbank ligt nog veel meer specialistisch spul waar ik de namen niet van weet. Een hobby waar je U tegen zegt. Mijn dochter heeft een Solex, zo’n oud brommertje. Erg vintage en niet zo milieuvriendelijk, maar wel supervet zoals de jeugd dat zou zeggen.

Het onderwerp van gesprek met deze kennis is dan ook vaak alles wat met klussen aan al dan niet bijzondere voertuigen te maken heeft. De beste tips worden uitgewisseld en in dit blog deel ik de belangrijkste; zorg goed voor je accu en gebruik bijvoorbeeld een auto acculader. Daarmee verleng je de levensduur van je oldtimer. Maar een acculader kan je natuurlijk ook gebruiken voor je motor, boot of welk ander vehikel waar jij verzot op bent.

Hou de acculader in goede staat

Het geluid van een auto of brommer die niet wil starten, kennen we allemaal. In de weer met startkabels, het moeten wachten op hulp, te laat op een afspraak komen of gewoon een zondagmiddag die eindigt in klussen in huis terwijl je had willen toeren met je bolide. Een goed functionerende accu waar je op kunt vertrouwen, is het startpunt voor een dagje genieten en het geheim van een lang leven van je voertuig. Net als een gewone batterij heeft een accu een beperkte levensduur. Bij het niet gebruiken ervan gaat er toch behoorlijk wat energie verloren. Het is dus altijd verstandig om de accu te controleren na een lange periode van stilstand, bijvoorbeeld als je na de winter weer een eerste rondrit of boottocht gaat maken.

Ook de temperatuur heeft invloed op de staat van de accu; dit geldt voor zowel koude als voor warme dagen. Daarom is het aan te bevelen om de acculader/de accu op een plaats te bevestigen waar de temperatuur het meest stabiel is. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan de garage, een schuur of een afdak dat je voertuig en je accu beschermd tegen de invloeden van het weer. Zo ben je er zeker van dat je op elk gewenst moment een volle accu hebt en een rondje kunt rijden met je vehikel.

Speciale aandacht voor de druppellader

Dat de accu voor een auto anders is dan die voor een boot, ligt redelijk voor de hand. Maar wist je ook dat er speciale laders zijn die de accu beetje bij beetje oplaadt waardoor het in de meest optimale staat gehouden wordt? Je zou het kunnen vergelijken met hardlopen: als je steeds een kort stuk heel erg hard rent, word je van dat korte stukje toch behoorlijk moe. Maar je kunt ook een lang stuk aaneengesloten lopen op een wat lager tempo, dan houd je het een stuk langer vol. Dat is eigenlijk de functie van een druppellader: die reguleert de toevoer van energie en dat is een stuk beter, zeker als je auto lang aan de lader ligt.

Maarre….. je hoort het al: mijn hobby heeft meer met de benenwagen te maken dan met de gewone wagen. Ik wens je veel gezondheid, voor jezelf en voor je accu!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 202