Dit is waarom een draadstriptang of kabelpelmachine zo belangrijk is

Ben je elektricien of werk je op een andere manier veel met elektrische kabels, bijvoorbeeld omdat je klusjes in en rondom je nieuwe woning doet? Dan weet je hoe belangrijk het is om de juiste striptang of kabelstripper te kopen. Soms strip of knip je tientallen draden per dag. Dat kan een flinke klus zijn. Om je op weg te helpen bij het kiezen van een geschikte striptang, hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende soorten tangen die er op de markt zijn en welke het beste passen bij jouw klus met het strippen van kabels.

Strippen is op zijn beurt nodig om de inhoud van de kabel bloot te leggen en contact te kunnen maken met bijvoorbeeld een apparaat of stopcontact. Om kabels te strippen en knippen kun je allerlei apparaten gebruiken. De simpelste methode voor het knippen en strippen van een tang is het gebruik van een knipper en een handmatige striptang. Je kunt echter ook je kabels zowel knippen als strippen met machines. Deze machines werken handmatig of via elektriciteit. 

Wat is een kabelpelmachine of kabelstripmachine?

Wil je het strippen van kabels liever professioneel aanpakken als hobbyklusser of elektricien? Dan kun je kiezen voor een kabelpelmachine of kabelstripmachine. Je vindt deze machines bijvoorbeeld op: https://www.expondo.nl/kabelpelmachines/.

Kabelstripmachines vind je zowel in een handmatige als elektrische versie. Handmatige versies kunnen kabels met een diameter van maximaal 15 millimeter aan, waar elektrische kabelpelmachines doorgaans kabels van een dikte van maximaal 45 millimeter aankunnen. In de machines zitten daarnaast ook vaak verschillende sleuven voor verschillende formaten kabels. 

Deze machines kunnen draden snel en gemakkelijk strippen, tot wel 33 meter draad per minuut.

De messen die deze machines gebruikt zitten opgeborgen in de machine en zijn daardoor goed beveiligd tegen eventuele verwondingen. Daarnaast beschikken machines ook over een automatische stop als kabels onverhoopt toch vast komen te zitten in de machine.

Wat is een handmatige of automatische kabelstripper?

Wat is een handmatige of automatische kabelstripper?

Bij een striptang denken de meeste elektriciens en huis- tuin- en keukenklussers al snel aan een handmatige of automatische striptang. Dat is een gereedschap waarmee je de kunststof kabels handmatig kunt afpellen om de inhoud bloot te leggen. 

Er bestaan verschillende soorten handmatige striptangen. Lees hieronder verder om de verschillende soorten handmatige striptangen te ontdekken. Let wel op: een automatische striptang is iets anders dan een kabelpelmachine en werkt nog steeds met de hand. Daarom is dit type striptang opgenomen in het onderstaande overzicht.

Striptang met L-vormige kop

Een veelvoorkomende striptang bestaat uit een kniptang met in plaats van een uiteinde met twee mesjes een uiteinde met twee L-vormige gereedschappen en een schroefje in het midden. De L-vormige uiteindes pellen het omhulsel van je kabel eraf. Via het schroefje stel je handmatig de diameter in.

Automatische striptang

De automatische draadstriptang is een handmatige tang waarmee je kabels preciezer kunt strippen dan met de striptang met L-vormige uiteinden. Dit is een vrij professionele striptang en geschikt voor de meeste klussen. 

Deze tang meet aan de hand van de diameter van de kabel hoe diep de kabel moet worden geknipt. Je moet alleen wel zelf de klemmen indrukken om de kabel te strippen. Als je veel kabels gaat knippen kan dit een hoop werk kosten. In dat geval is een kabelpelmachine misschien beter geschikt. Hieronder lees je meer over deze soort machines.

De alternatieve methode: strippen en knippen met een mesje

De alternatieve methode: strippen en knippen met een mesje

Zowel een draadstriptang als een kabelpelmachine zijn professionele apparaten om kabels te strippen. Toch gebruiken sommige klussers ook andere gereedschappen als ze kabels willen strippen. Deze gereedschappen vind je hieronder.

Stanleymesje

Je kunt kabels in principe ook helemaal handmatig afpellen met een stanleymesje. Dat vergt echter wel goede motorische vaardigheden. Je moet het mesje namelijk voorzichtig bewegen om de binnenkant heen, zodat geen enkele draad beschadigt.

Draadstripmes

Met een draadstripmes of kabelmes gebruik je eigenlijk een klassiek stanleymes, maar dan met een bescherming aan de zijkant, zodat je jezelf niet snijdt als je kabels knipt. 

Kabelstripper in buisvorm

Er bestaan ook kabelstrippers met een buisvorm, Hier zit een mesje in om het omhulsel te verwijderen, Via kleinere gaatjes in dit gereedschap verwijder je ook kleinere omhulsels.

De voor- en nadelen van de verschillende soorten striptangen

Je hebt nu kennisgemaakt met allerlei verschillende soorten striptangen, maar om tot een juiste keuze in tang te komen is het belangrijk om te weten welke voor- en nadelen er kleven aan de verschillende soorten tangen. Je leest hier welke voor- en nadelen de verschillende methoden van kabels strippen hebben.

Voor- en nadelen van de handmatige striptang

Een handmatige striptang is een vrij goedkope kabelstripper die je eenvoudig kunt gebruiken zonder jezelf te bezeren. Het nadeel is wel dat je zelf de kabeldikte in moet stellen met een schroefje. Als je de tang verkeerd instelt, bestaat de kans dat je kabels beschadigt.

Voor- en nadelen van een automatische striptang

Een automatische striptang is een professionelere striptang en ideaal voor elektriciens of klussers die regelmatig kabels moeten strippen. De kosten van deze tangen liggen vaak hoger dan een handmatige tang met L-vorm.

Voor- en nadelen van mesjes

Mesjes zijn de goedkoopste oplossing in dit rijtje en kun je soms ook voor andere doeleinden gebruiken. Helaas zijn mesjes gevaarlijk en niet erg precies. Je kunt ook sneller kabels beschadigen.

Lees ook:
Ontdek de evolutie van VELUX Dakramen

Conclusie: hoe kies je de juiste tang?

Hoe weet je wat de beste striptang voor jou is? Als je een striptang kopen wilt, is het goed om in je achterhoofd te houden waarvoor je de tang gaat gebruiken. Leg je maar heel sporadisch een kabel aan, dan is een mesje met bescherming of een handmatige striptang meer dan voldoende. Als je vaker en professioneler met kabels werkt is het beter te investeren in minimaal een automatische draadstriptang.

Wanneer je ontzettend veel kabels op een snelle en professionele manier wilt strippen kies je voor een machinale kabelstripper. Deze machine is de beste keuze voor iedereen die vrijwel dagelijks met ontzettend veel kabels werkt en het werk professioneel en snel wil afronden.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252