De tafelslijpmachine, een absolute must-have voor iedere klusser

Wanneer je een ander huis gekocht hebt, en daar nog het nodige in gaat klussen, is een tafelslijpmachine een onmisbaar apparaat. Wil jij een tafelslijpmachine kopen? Je gaat daar heel veel plezier van hebben! Niet alleen tijdens het klussen, maar uiteraard ook daarna. Je bespaard fors op klussen die je anders zou moeten uitbesteden. Dankzij je slijpmachine kun je veel van je handgereedschap een tweede leven geven. Je monteert een tafelslijpmachine je heel eenvoudig op de werkbank (tip: plaats er dan wel even een rubber matje onder om de trillingen op te vangen). Een tafelslijpmachine is zo’n veelzijdig apparaat, dat die eigenlijk op iedere werkbank zou moeten staan.

Gereedschap bijwerken

Wanneer je volop aan het klussen bent, zul je merken dat je regelmatig het gereedschap moet bijwerken. Wanneer je je houtbeitel vaak gebruikt, wordt deze op den duur bot(ter). Helemaal wanneer je regelmatig houtnoesten of per ongeluk een spijker of een ander metalen voorwerp raakt. Niet is zó vervelend als een stuk gereedschap wat bot is. Wanneer je dan je houtbeitel even kunt slijpen op je tafelslijpmachine, verleng je én je gebruikersgemak maar ook de levensduur van dit stuk gereedschap.

Maar ook een schroevendraaier, beitel of schaafmes, waar een heel klein stukje van afbreekt (want wie wrikt er nou soms niet even met een schroevendraaier…) krijg je dankzij de tafelslijpmachine weer prima voor elkaar. Doordat er een wat grovere slijpsteen op zit, slijp je zó het beschadigde gedeelte er af. Met de fijnere slijpsteen polijst je als het ware het geslepen gedeelte. Je geeft op deze manier je gereedschap een tweede leven. Hiermee bespaar je op de aanschaf van nieuwe gereedschap.  

Zelf was (ben!) ik hier in huis van het behangen. Maar voor je aan het behangen toekwam, was het eerst een kwestie van heel veel gaatjes vullen met muurvuller, kieren dichtsmeren en naden dicht kitten. Aan het eind zag m’n plamuurmes er níet meer uit (hoewel ik ‘em aan het eind van de klus dag zo goed mogelijk schoonveegde). Wanneer je zo’n aangekoekt plamuurmes even langs de slijpsteen  haalt, is deze in mum van tijd weer prachtig schoon, en klaar voor de volgende klus. Of wat te denken van het vullen van gaatjes in gipsplaten… Na afloop van het vullen ben je dolblij dat je een tafelslijpmachine hebt staan. Een plamuurmes wat je gebruikt met behang afsteken wordt op een bepaald moment ook bot. Dit werkt niet fijn. Éven langs de slijpsteen halen en je kunt weer aan de slag. Schoon en scherp gereedschap werkt nu eenmaal het prettigst.

tafelslijpmachines

Maar niet alleen gereedschap…

Mijn vader heeft al meer dan 35 jaar een tafelslijpmachine op z’n werkbank staan. Naast het slijpen van zijn gereedschap, gebruikte hij zijn slijpmachine óók om de hakken van onze schoenen te vernieuwen. Dit was voor ons (als tieners) een gewéldige besparing! Even nieuwe hakken onder je schoenen laten zetten bij de schoenmaker, kostte natuurlijk een handvol zakgeld… (wat je liever níet aan zoiets wilde uitgeven!) Mijn vader kocht een “matje” van het zool-materiaal speciaal voor hakken (een matje voor zolen is van iets zachter/dunner materiaal). Hij tekende de omtrek van de hak iets ruimer en sneed deze uit. Vervolgens lijmde hij deze op de hak (eerst oude zool van de hak verwijderen!). Wanneer de zool van de hak goed vastgelijmd en uitgehard was, dan sleep hij deze met de slijpmachine exact op maat langs de hak.

Toendertijd was dit uit pure zuinigheid (onder andere iets met studenten en bijbaantje enzo), maar tegenwoordig is besparen, duurzaamheid, consuminderen, zelfvoorzienend en zelfredzaamheid hélemaal trendy. Wij waren met 6 personen thuis (mijn ouders en 4 kinderen… dat waren héél wat schoenen… én hakken). En om iedere keer naar de schoenmaker te gaan voor nieuwe zooltjes onder je hakken, dat kostte gewoonweg teveel. Met nog geen 10 keer onze schoenen verzolen had hij zijn tafelslijpmachine er al weer terugverdiend…

Slijpstenen

De meeste tafelslijpmachines hebben 2 slijpstenen. Één grovere slijpsteen en één fijnere slijpsteen. De grove slijpsteen gebruik je voor de meest voorkomende werkzaamheden van staal, zoals het afbramen van metaal. Bijvoorbeeld na het zagen, van metalen buismateriaal en strippen. De fijnere slijpsteen gebruik je meestal voor het slijpen van scharen, messen, steekbeitels en schaafmessen. En wanneer je eerst met de grove slijpsteen geslepen hebt, kun je daarna je gereedschap met de fijnere slijpsteen polijsten, waardoor het iets gladder wordt. Ook roest kun je met deze slijpsteen makkelijk verwijderen van platte voorwerpen. Dit scheelt je een hoop schuurwerk.

veilig thuis klussen

Tafelslijpmachine nat/droog  

Er zijn tafelslijpmachines voor droog slijpwerk maar ook met nat. Bij deze tafelslijpmachines worden zowel de slijpsteen als ook het werkstuk gekoeld (bijvoorbeeld het gereedschap). Hierbij zit dan een bakje voor het water.  Een stuk gereedschap, zoals bijvoorbeeld een houtbeitel, verliest z’n hardheid wanneer het tijdens het slijpen oververhit raakt. Een slijpmachine die ondertussen koelt, voorkomt dit.

Mijn vader heeft een tafelslijpmachine zónder waterkoeling. Hij zet er een bakje water naast en koelt, tussen het slijpen door, zijn voorwerp in dat bakje water. Het ligt er natuurlijk ook aan hóeveel en hóevaak je gaat slijpen. Wanneer je heel veel slijpt, en het materiaal raakt snel oververhit, is een tafelslijpmachine met waterkoeling natuurlijk makkelijker.

Lees ook het verhaal van Wooninfluencer Silvia

Tafelslijpmachine kopen

Dit is het meest praktische en veelzijdige apparaat wat je jezelf kunt geven. De tafelslijpmachine was het meest handige ding wat mijn vader op zijn werkbank had staan. Hij kocht deze toen hij een groot klushuis had kocht. Zo’n tafelslijpmachine betaalde zich heel snel terug. Gereedschap weg moeten brengen om te laten slijpen kost veel tijd en uiteindelijk ook geld. Zelf aanschaffen is dus de beste keuze.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24