Is een hybride warmtepomp al verplicht? 5 vragen én antwoorden! 

De afgelopen jaren kun je er niet meer omheen, overal hoor je geluiden over de toenemende populariteit van de warmtepomp. In het begin waren het vooral de mensen die bezig waren met verduurzaming en het klimaat die deze innovatie omarmden, maar vandaag de dag is dat wel anders. Het is in veel gevallen een financiële besparing, maar in sommige wijken is het zelfs al noodzakelijk omdat daar geen gas meer wordt gebruikt. Ook het verplicht worden van de warmtepomp is iets wat rondzingt. Maar is de warmtepomp vandaag de dag al verplicht? Hier vind je de vijf meest gestelde vragen én antwoorden. 

Is de hybride warmtepomp nu al verplicht? 

Het korte antwoord hierop is ‘nee’, er zijn wel plannen om dit te gaan doen vanuit de overheid maar op dit moment is het nog niet verplicht en is de cv-ketel ook nog een prima alternatief!  

Wanneer wordt de hybride warmtepomp wel verplicht? 

voordelen van een hybride warmtepomp

Zoals het nu lijkt wil het kabinet de hybride warmtepomp vanaf 2026 in veel gevallen verplicht stellen, bij vervanging van een oude cv-ketel. Deze verantwoordelijkheid ligt dan bij huiseigenaren, en zij zullen dan moeten overstappen op een duurzamer alternatief voor de verwarming. Er zijn ook nog andere duurzame manieren van je huis verwarmen, deze zijn dan uiteraard ook goed. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld stadverwarming en een lucht-lucht warmtepomp.  

Waarom wordt de hybride warmtepomp verplicht?  

De verplichting komt voor uit een bredere verplichting die wij als land zijn aangegaan om de klimaatdoelen te behalen. Zo moet Nederland in 2030 55% minder CO2 uitstoten en in 2050 zelfs klimaatneutraal zijn. Wie zijn huis verwarmt met een cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp, verbruikt minder gas en stoot dus minder CO2 uit. Dit is dus een mooie stap in de goede richting.  

de voordelen van een hybride warmtepomp

Is de hybride warmtepomp verplicht voor echt iedereen?  

Nee, zoals het nu lijkt zijn er uitzonderingen. Hierbij gaat het in veel gevallen om appartement en monumenten. Maar ook bij een langere terugverdientijd dan zeven jaar of wanneer een woning binnen 10 jaar wordt aangesloten op een warmtenet. Kortom, voordat je overgaat tot aansluiting is het goed deze regels te verkennen. 

Ook interessant om te lezen:
Een warmtepompboiler: dé manier om je woning te verduurzamen

Wat als je een warmtepomp niet kunt betalen? 

Een hybride warmtepomp met bijbehorende cv-ketel is een flinke investering voor het gemiddelde huishouden. Meestal bedragen de kosten tussen de 8.000 en 10.000 euro, soms is er echter wel subsidie mogelijk. Dit kan ongeveer 30% van de kosten dekken en is aan te vragen bij het RVO. Je kan daarnaast nog een lening hiervoor afsluiten wanneer het echt niet lukt. Dit doe je bij het Nationaal Warmtefonds.  

Met deze informatie weet je of je al actie moet ondernemen of niet, om er ook in de toekomst warmpjes bij te zitten!

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 35