Wijzer over de warmtepomp

We weten al geruime tijd dat we als huiseigenaren een actieve bijdrage moeten leveren aan het verbeteren van het milieu. Het is dan ook goed om te merken dat steeds meer mensen de isolatie in hun woning verbeteren. Dat wordt namelijk gezien als een belangrijke eerste stap in het verminderen van het energieverbruik. Je hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur te behouden. En minder stoken betekent minder CO2 uitstoot en een lagere belasting van de natuur.

 

Andere mogelijkheden

Ook zien we steeds meer zonnepanelen op de daken liggen. Door de panelen wek je energie op die meteen in je eigen huis te gebruiken is. Maar naast goede isolatie en zonnepanelen er is nog meer mogelijk. Nog niet zo bekend, maar wel degelijk een belangrijke en relatief simpele manier om bij te dragen aan een beter milieu, is het laten plaatsen van een warmtepomp. Door de warmtepomp subsidie is het bovendien financieel aantrekkelijk om hiertoe over te gaan.

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat waarmee je milieuvriendelijk warmte op kunt wekken. Het heeft een buitenunit en een binnenunit. De unit die buiten staat, haalt lucht naar binnen. Deze lucht wordt samengeperst en daardoor ontstaat warmte. De unit die binnen staat, gebruikt die warmte om het water van de cv-ketel te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder op te warmen en dat scheelt in de energiekosten. Bovendien vermindert het de CO2 uitstoot, wat beter is voor het milieu.

 

Voordelen van de warmtepomp

  • Relatief lage aanschafkosten.
  • Gesubsidieerd door de overheid.
  • Lagere energiekosten.
  • Bijdrage aan een beter milieu.

 

Nadelen van de warmtepomp

  • De units maken geluid.
  • Het neemt ruimte in beslag.

 

Conclusie

Hoe mooi het plaatsen van een warmtepomp ook klinkt, niet alle huizen zijn geschikt voor deze vorm van bijdragen aan een beter milieu. Het hangt onder andere af van het bouwjaar van je huis, van de aanwezige isolatie en van je type cv-ketel. De voordelen spreken voor zich: het is dan ook de moeite waard om te checken of jouw huis geschikt is voor het installeren van een warmtepomp. Fingers crossed!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is al jarenlang actief in de vastgoedbranche als taxateur en HuizenVerkoopExpert.

Daarnaast schrijft zij met veel plezier blogs over alles wat met wonen te maken heeft.

Artikelen: 194