Trends in kantoorhuur om op te letten in 2023 en 2024

De waarde van vastgoed is aan het dalen. Dat is slecht nieuws voor investeerders in vastgoed. Voor het huren van kantoorruimte kan een dalende prijs juist een voordeel zijn. Maar door schaarste kunnen ook bij een dalende prijs van vastgoed de huren stijgen.

De waarden in de vastgoedmarkt zijn sterk onderhevig aan ontwikkelingen in de economie en bijvoorbeeld ook de coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor het kopen en het verhuren van kantoorpanden. In 2020 bleven kantoorpanden leeg doordat personeel zoveel mogelijk thuis moest werken. Dit heeft ervoor gezorgd dat er jarenlang een overschot was in de markt. De coronacrisis ligt nu achter ons, en dat is ook merkbaar bij het vinden van kantoorruimte. In de huidige markt zijn er tal van kantoren te huur.

Grotere vraag naar huurruimtes

Uit onderzoek van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield blijkt dat er in Europa een grotere vraag is naar kantoorruimte. Het gaat maar liefst om een stijging van 15% vergeleken met vorig jaar. Dit is ook goed te verklaren, want bedrijven hebben nu weer de wens om de werknemers op kantoor te laten werken. Op afstand werken heeft uitkomst geboden in de afgelopen jaren, maar voor de samenwerking en de productiviteit is het beter om werknemers bij elkaar aan één bureau te laten werken.

Lees ook: Werken in flexibele ruimtes in plaats van thuis: de coworking-trend

De huurprijzen zijn gekoppeld aan de vraag naar kantoorruimte

Een toenemende vraag naar kantoorruimte zorgt ook weer voor hogere huren. Dit wordt veroorzaakt door vraag en aanbod. Nu de schaarste weer toeneemt, krijgen de verhuurders weer de kans om hogere prijzen door te berekenen. Dit kan zelfs als de prijzen van vastgoed dalen. Vooral in de grote steden waar het bedrijfsleven floreert, stijgt de vraag naar kantoorruimte. Toch is het nog steeds mogelijk om tegen redelijke huurprijzen ruimtes te huren. Een kantoor huren in Maastricht kun je bijvoorbeeld nog tegen redelijke maandprijzen.

Een goede bedrijfsvoering vraagt om een inspirerende werkomgeving. Werken is nu eenmaal leuker vanuit een mooie locatie. Daarom noemen we in dit blog een aantal goede opties als je een kantoorruimte wilt kiezen in België. Een kantoor voor jezelf of een kantoor dat geschikt is voor coworking; er zijn mogelijkheden en ideeën genoeg.

De huurprijzen zijn gekoppeld aan de vraag naar kantoorruimte

De verschillen tussen steden zijn groot

De huurprijzen van kantoorruimtes verschillen sterk per plaats en regio. In Maastricht kun je kantoorruimte huren vanaf een prijs van €275 per maand. In Rotterdam komt de minimale huur uit op €800. Uiteraard maakt het ook een groot verschil hoe groot de ruimte is. Om een globaal overzicht te geven hieronder een aantal steden met de minimale huren die verhuurders vragen op de website van Matchoffice.nl.

Rotterdam
Amsterdam Zuid
Den Haag
Groningen
Utrecht

€ 800
€ 675
€ 330
€ 150
€ 120

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol

Door de hoge energieprijzen ligt de focus steeds meer op de duurzaamheid van kantoorpanden. Uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE blijkt dat er in Europa gemiddeld 5,5% meer huur wordt gevraagd voor duurzame zakelijke panden die voldoen aan Environmental, Social & Governance (ESG)-normen. In Amsterdam gaat het zelfs om een verschil van 6,1%, maar in Utrecht betaal je gemiddeld maar 0,6% meer voor de duurzame huurpanden.

Lees ook: Ergonomische bureaustoel op kantoor en voor thuiswerkers

Gerekend over het jaar 2023 zullen de prijzen stijgen. Dit wordt namelijk mede veroorzaakt door de inflatie in het afgelopen jaar. Door kritisch te vergelijken is het goed mogelijk om kantoorruimte te vinden tegen een redelijke prijs.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36