Hypotheken in elke fase van het leven: deel 1

Je eerste huis kopen

Het is een van de meest geliefde gespreksonderwerpen op verjaardagsfeestjes: het wel en wee op de woningmarkt. En eerlijk is eerlijk, ik praat er graag over mee. De woonwensen verschuiven naarmate je ouder wordt. Daarom vind je hier een artikel, opgebouwd uit 4 verschillende blogs, over alles wat met wonen en hypotheken te maken heeft. Voor elk stadium in het leven. We trappen af met een blog over de startende huizenbezitter.

Lees ook de andere delen:
Deel 2: Je huis verduurzamen en verbouwen
Deel 3: Je hypotheek oversluiten
Deel 4: Verhuizen als je ouder bent

De geschiedeis van de huizenprijzen

Ik neem je mee in het leven van Simone. Inmiddels is Simone in de tachtig, maar ze weet nog goed hoe het voelde om haar eerste huis te kopen. “Mijn ouders verklaarden me voor gek”, vertelt ze. “Een huis kopen was in die tijd ontzettend duur”. Simone moet erom lachen: “In vergelijking met de huizenprijzen van nu, was het natuurlijk maar een schijntje. Maar vergis je niet hoor, voor toen was het ook gewoon veel geld”. Ze heeft hiermee wat mij betreft zeker een punt. De aanschaf van een woning is duur. In welke tijd je ook leeft. Neem de tijd voor een goede voorbereiding en laat altijd eerst je hypotheek berekenen.

Simone heeft inmiddels heel wat ervaring met het kopen en verkopen van huizen. Door schade en schande is ze wijs geworden, zoals ze aangeeft. Zij en haar man hebben heel wat van Nederland gezien en waren niet zo honkvast als veel van haar leeftijdgenoten. Nu ze zelf op leeftijd is, helpt ze haar kinderen en kleinkinderen zo goed en kwaad als het kan met de zoektocht naar het ideale huis en naar het compleet krijgen van het financiële plaatje. “Onze jongste van de familie is nu aan de beurt”, zo geeft ze aan. En ze vertelt over Jochem. Kleinzoon nummer 7. Ik voel de trots als ze me over hem vertelt.

Huis kopen met studieschuld

kosten koper huis kopen

Jochem is een intelligente jongen, zo blijkt al snel. Met zijn 24 jaar heeft hij een universitaire studie afgerond, in het buitenland zijn stage gelopen en ook nog een Master weten te behalen. “Dat heeft wel wat gekost hoor”, vertrouwt ze me toe. “Een huis kopen met studieschuld niet makkelijk, maar hij weet zeker dat hij goed gaat verdienen zodra hij een echte baan heeft”. Echt zorgen maakt ze zich er dan ook niet om. We keuvelen wat over de diverse mogelijkheden van financiering als je een studieschuld hebt, over de invloed van geld op het leven en over hoe fijn het is om een huis te hebben die als een thuis voelt.

Na een uurtje geeft Simone aan dat ze moe is geworden van het gesprek en graag een volgende keer verder wil kletsen. “Dan heb ik het graag met je over mijn dochter”, zegt ze enthousiast. Zij blijken al een poosje in hun huis te wonen en vanwege de huizenprijzen gaan verbouwen in plaats van verkopen. Ik geef aan dat ik geniet van de gesprekken over wonen, woonlasten en hypotheken en kijk uit naar de volgende afspraak.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207