Hypotheken in elke fase van het leven: deel 2

Het huis verduurzamen en verbouwen

Simone haar dochter schuift de stoel aan. We zitten met z’n drietjes aan tafel en hebben thee en een stroopwafel. Het zonnetje schijnt. Een ideale dag om het gesprek over wonen, verhuizen en hypotheken te vervolgen.  Angelique, de dochter van Simone, zucht eens diep. “Het valt niet mee hoor, een juiste aannemer vinden. Eentje die betrouwbaar is, goed werk aflevert, betaalbaar is en die überhaupt op komt dagen”.  Ik moet lachen, de toon is gezet. Het is wel duidelijk dat Angelique haar ervaring op het gebied van verbouwen niet vlekkeloos verloopt.

Lees ook:
Deel 1 over het kopen van je eerste huis
Deel 3 over het oversluiten van je hypotheek
Deel 4 over verhuizen als je ouder bent

Huis verkopen of verbouwen?

Net als veel andere huiseigenaren, hebben zij en haar man eerst overwogen om hun huis te verkopen. De kinderen zijn het huis uit, de ruimte is eigenlijk te groot, maar het plekje is zo fijn. Het zijn woorden die ik in de afgelopen tijd veelvuldig voorbij heb horen komen. Veel mensen worstelen met de vraag of ze moeten gaan verhuizen of moeten gaan verbouwen. Dit gezin koos voor het laatste. Dat betekende ook dat de hypotheek aangepast moest worden; er was een verbouwingshypotheek nodig.

Financiering voor verduurzamen huis

toegevoegde waarde van de makelaar

Over het regelen van de hypotheek is Angelique prima te spreken. De mogelijkheden waren best uitgebreid, er was wat spaargeld aanwezig, een stukje van het huis was al afgelost en er was sprake van overwaarde. Al met al konden ze daarom behoorlijk wat investeren in de woning. Het verbouwingsplan was meteen een goede aanleiding om een verduurzamingshypotheek af te sluiten. Dat kon gemakkelijk in één keer geregeld worden.

Mogelijkheden van verduurzaming

Angelique wil van mij weten wat het meeste geld oplevert: het isoleren van je huis of het opfrissen van de inrichting door bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken aan te schaffen. Ik leg haar uit dat je door het aanbrengen van isolatie vooral geld bespaart en door het herinrichten van je huis waarde toevoegt. Om mijn verhaal kracht bij te zetten, noem ik wat voorbeelden:

  • Door het aanbrengen van dak-, spouwmuur- en vloerisolatie gaat er minder warmte verloren. Daarom hoef je minder te stoken en bespaar je dus op de kosten van energie. Bovendien is een positief gevolg daarvan dat het beter is voor het milieu.
  • Zonnepanelen zorgen ervoor dat je je eigen energie opwekt. Dat draagt ook bij aan lagere energiekosten. Als je de mogelijkheid hebt om de energie die je opwekt meteen te gebruiken, lever je minder terug aan de maatschappij. Nu krijg je nog geld voor het terug leveren, maar hoe lang dat zo blijft, is voor niemand bekend. De aanschaf van verduurzaming zoals panelen heb je meestal binnen enkele jaren terugverdiend.
  • Het opknappen van een badkamer of keuken gaat vooral om persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen geldt nog steeds dat antraciet in combinatie met wit voor een neutrale uitstraling zorgt. Echter, ook het interieur is onderhevig aan trends. Nu zie je bijvoorbeeld weer veel mozaïektegels. Of dat over een paar jaar nog steeds mooi gevonden wordt, is nog maar de vraag. De investering van het opknappen van je interieur, is dus vooral iets dat je terug verdient als je op korte termijn verkoopt. Naast het plezier dat je er zelf aan beleeft natuurlijk.

Ik laat na enige tijd moeder en dochter samen achter. Het is tijd voor mijn volgende afspraak. Met deze dames heb ik een nieuwe datum vastgelegd. Dan gaan we het hebben over broer Boris. “Maak je borst maar nat”, waarschuwen ze me. Boris heeft nogal een uitgesproken mening over rentes en hypotheken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ik ben er nu al nieuwsgierig naar! 

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207