Hypotheken in elke fase van het leven: deel 4

Verhuizen als je ouder bent

Met een grote bos bloemen kom ik aan bij Simone. Het is alweer de laatste keer dat ik met haar in gesprek ga. Ik heb genoten van het gesprek over haar kleinzoon Jochem die zijn eerste huis kocht. Over dochter Angelique die haar woning aan het verbouwen en verduurzamen is en over zoonlief Boris die de hypotheek gaat oversluiten en het huis pas wil verlaten als hij tussen 6 planken ligt.

Als laatste onderwerp snij ik met Simone aan hoe zij het heeft ervaren om op late leeftijd het huis te verkopen en naar een appartement te gaan.

“Oef”, verzucht ze “waar zal ik eens beginnen? Mijn man was al een aantal jaar geleden overleden toen ik besloot om mijn huis te gaan verkopen en om kleiner te gaan wonen. Ik wilde daarom de woningwaarde berekenen” Stap voor stap neemt ze me mee in hoe het traject voor haar is verlopen.

Je eigen huis verkopen

De eerste stap bleek een waardebepaling van de makelaar te zijn om te weten hoeveel het ongeveer op zou brengen bij verkoop. Het huis was meer waard dan waarvoor ze het gekocht had. Na een fijne klik met de makelaar werd het huis in de verkoop gezet. Met de hulp van alle kinderen werden spullen opgeruimd, werd er nog wat geschilderd en kleine klusjes gedaan. De fotopresentatie was realistisch en gaf een goed beeld van het huis. Na plaatsing op Huislijn.nl kwamen er al snel meerdere kijkers om te bezichtigen. Sommigen waren enthousiast, anderen haakten af. Simone hield moed en had er vertrouwen in dat de verkoop vlot zou verlopen. Ze hield nauw contact met de makelaar en na een paar weken kon het verkocht bord al in de tuin. De verkoop was dan ook niet waar ze zich zorgen om maakte.

Hypotheek oversluiten

Een nieuwe woning kopen

Veel lastiger vond ze het om een nieuw huis te kopen. Ze had geld van de verkoop van haar huis en ook nog spaargeld, maar wist ook dat er belastingvoordeel zat aan het afsluiten van een hypotheek. De nieuwe hypotheeklasten berekenen was daarom een logische volgende stap. Ook op haar leeftijd bleek het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. “Iets wat veel mensen die wat ouder zijn zich afvragen”,  zo benadrukte ze.

Wat kost wonen in een appartement

De hypotheekadviseur keek goed naar alle mogelijkheden en nam ook de maandelijkse servicekosten in de berekeningen mee. “Daar moet echt iedereen op letten hoor, als je naar een appartement gaat”, drukte ze me op het hart. Ik kan niet anders dan haar helemaal gelijk geven. Ik zie in mijn werk dagelijks servicekosten van een kleine honderd euro tot drie- of vierhonderd euro. Dat is een bedrag dat elke maand bovenop de hypotheek komt. Die bedragen zijn nodig om het hele appartementencomplex goed te onderhouden. Soms zitten er ook de kosten voor het gebruik van water en elektra in verrekend. Simone eindigt haar verhaal dat het wonen in een huis wat dat betreft anders is dan wonen in een appartement. “Een Vereniging van Eigenaren, een MeerJarenOnderhoudsPlanning, begrotingen en allemaal andere meningen. Ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen daar blij van wordt. Ik wel, maar mijn zoon Boris zou er gek van worden”.  Samen lachen we om alle verhalen die de afgelopen weken de revue zijn gepasseerd. Met een glimlach neem ik afscheid van deze vriendelijke dame die Simone heet.

Lees alle artikel over Simone, Jochem, Angelique en Boris
Deel 1: Je eerste huis kopen
Deel 2: Je huis verduurzamen en verbouwen
Deel 3: Je hypotheek oversluiten

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207