Hypotheken in elke fase van het leven: deel 3

Hypotheek oversluiten

Oma Simone en dochter Angelique hadden gelijk. Boris is een man met een eigen mening. En die steekt hij niet onder stoelen of banken. Simone was met haar 84 jaar gestruikeld over een stoeptegel en moest een paar dagen rustig aandoen van de dokter. Ze had het afgedaan als onzin, maar Boris stond erop dat ik alleen naar zijn huis zou komen, zestig kilometer verderop. “Hier zul je pas zien wat mooi wonen is”, had hij in zijn mail gezet. Je kunt je voorstellen dat ik best nieuwsgierig was geworden naar Boris en zijn huis.

De dames hadden gelijk gekregen. Boris was een man van formaat. Zijn postuur leek in niets op dat van zijn frêle moeder. “Welkom, welkom”, sprak hij luid en duidelijk maar vriendelijk. Zijn accent verraadde dat hij al jarenlang op hetzelfde plekje woonde en niet van plan was om zijn geliefde woonplaats te verruilen.

Hypotheek verlagen

“Dat mijn moeder niet wat dichterbij woont, dat is mijn grootste gemis”, zo zegt hij. Boris heeft een klein hartje als het over zijn moeder gaat. We praten wat over de ontmoetingen die ik inmiddels met haar heb gehad en met de zus van Boris, Angelique, die haar woning gaat verbouwen en verduurzamen. “Daar begin ik allemaal niet aan hoor”, zegt hij resoluut. Boris blijft wonen waar hij woont en hij gaat de hypotheekrente onder de loep nemen.

Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

De rentes hebben de afgelopen jaren een grillig patroon laten zien. In de tijd dat de moeder van Boris, Simone dus, haar eerste hypotheek afsloot, waren de rentes hoger dan 10 %. Dat is nu bijna niet meer in te denken. Toch is het een normale marktwerking en zullen de rentes altijd blijven schommelen. En als het niet de rentes zijn, dan zijn het wel de huizenprijzen. Het een heeft een direct effect op het ander. Je moet dan ook inspelen op de markt. Gelukkig is Boris een man van ‘niet denken, maar doen’. Hij heeft al jarenlang een financieel adviseur die hem helpt met allerlei financiële zaakjes. “De kosten voor oversluiten hypotheek zijn ook niet gering hoor”. Veel mensen vergissen zich daarin. Boeterentes kunnen oplopen tot duizenden euro’s en het duurt langer dan je denkt voordat je dat hebt terug verdiend.

Lees ook:
Deel 1 over het kopen van je eerste huis
Deel 2 over het verduurzamen en verbouwen van je huis
Deel 3 over verhuizen als je ouder bent

Vraag advies van een hypotheekadviseur

De anekdotes vliegen me om de oren. Boris vertelt naar hartenlust over de keer dat hij een extra aflossing wilde doen op zijn huis. “Dat is een van de weinige keren dat ik niet heb geluisterd naar de financieel adviseur”,  zo zegt hij. Hij laat in het midden of deze actie hem geld heeft gekost of juist heeft opgeleverd. “Extra aflossen is iets dat ik iedereen kan aanraden”, zo besluit hij zijn relaas. “We worden allemaal snel ouder en ik zie aan mijn moeder dat het heel fijn is om op late leeftijd een lage hypotheek te hebben. Een vetpot is het niet hoor, als je in de tachtig bent.” Met een warm gevoel rij ik terug naar huis. De liefde voor zijn moeder en voor het prachtige plekje waar hij woont, spatte van het gesprek af. Een man met een mening, maar wel een slimme man met een mening. Boris doet het zo gek nog niet.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207