Wat als je ineens komt te overlijden?

Als je leeft, loop je risico’s en daarom is het verstandig om te kijken welke verzekeringen je kunt afsluiten om gevolgen van ongelukjes of andere onvoorziene omstandigheden zo gering mogelijk te houden. Zo sluit je voor je auto een autoverzekering af en voor je huis een woonverzekering. Wanneer je overlijdt, loop jij zelf weliswaar geen risico’s meer, maar je kunt wel je nabestaanden met grote problemen opzadelen. Wanneer er ineens een kostwinner wegvalt, dan kan dat namelijk grote financiële gevolgen hebben. Niet zelden moeten mensen hun huis uit, omdat ze de huur of de hypotheek niet meer kunnen betalen. Dan raak je van de regen in de drup. Zorg er daarom altijd voor dat je een verzekering hebt. In dit artikel laten we je graag zien hoe je dit het beste kunt regelen. Dat voorkomt problemen.

Voorkom dat je nabestaanden qua geld in de problemen komen

verzekeringen

Stel dat je nu plotseling zou overlijden, heb je dan genoeg geld achter de hand om je nabestaanden te kunnen garanderen dat ze hun leven zorgeloos door kunnen blijven leven? Er moet veel betaald worden, denk aan de hypotheek, de huur en als er kinderen zijn dan ook de schoolkosten. Ook wil je natuurlijk zorgen dat je nabestaanden nog een prettig leven kunnen leiden. Je moet een behoorlijk bedrag gespaard hebben om deze kosten allemaal te kunnen betalen nadat je bent overleden. Vandaar dat je een overlijdensrisicoverzekering (ook wel ORV genoemd) kunt afsluiten. Met deze verzekering kun je je nabestaanden heel veel geldzorgen besparen omdat zij, nadat je bent overleden, een bedrag uitgekeerd kunnen krijgen van de verzekering. Daarmee kunnen ze de kosten blijven betalen die betaald moeten worden. 

Kan iedereen die dat wil zomaar een ORV afsluiten?

Veel mensen gaan ervan uit dat ze heel oud zullen worden. We hopen natuurlijk van harte dat dit ook het geval zal zijn. Toch kun je op een dag ineens ziek worden en in het ergste geval kom je te overlijden. Met een ORV kun je dan je nabestaanden veel leed besparen. Kan iedereen zomaar een ORV afsluiten? In principe wel. Echter, je moet vaak wel een overlijdensrisicoverzekering gezondheidsverklaring aandragen. Je kunt namelijk niet op het moment dat je ziek wordt, nog een ORV afsluiten. Het gaat hier over het indekken tegen een risico en wanneer je al weet dat je ziek bent en wellicht gaat overlijden, is dit een zekerheid en geen risico. Zorg er daarom altijd voor dat je een verzekering afsluit op het moment dat je nog niet ziek bent.

advies over je verzekeringen

Wat gebeurt er als je komt te overlijden met je nabestaanden?

Mocht je ziek worden en dan komen te overlijden, dan kunnen je nabestaanden contact opnemen met je verzekering. Daar kunnen ze aangeven dat je overleden bent. Je verzekeraar zal vervolgens kijken wat er moet gebeuren.

Er zal gekeken worden naar wat afgesproken is met jou en welk bedrag je nabestaanden uitgekeerd kunnen krijgen. Het geld kan al heel snel op hun rekening staan. Wil je een ORV afsluiten, surf dan even naar de site van je verzekeraar. Daar kun je je polis met een paar klikken samenstellen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 227