7 stappen om je woonkamer in te richten!

Ga je verhuizen? Of wil je gewoon compleet nieuwe look voor je huidige woonkamer? Het inrichten van je woonkamer (en überhaupt een woning inrichten) is erg leuk, maar hoe pak je dat precies aan? En welke volgorde is aan te raden om je aan te houden? De antwoorden op deze vragen ga je allemaal vinden in dit blog. Als je deze volgorde en deze stappen aanhoudt, heb je straks de woonkamer waar je altijd al van droomde.

1. Analyseer je woonkamer en maak een plattegrond

een plattegrond van de woonkamer

Meten is weten, dat gezegde is er niet voor niets. Meet alles in de (lege) woonkamer nauwkeurig op, en noteer al deze maten in een plattegrond. En dan niet alleen een 2D-plattegrond, maar denk ook eens aan een 3D-plattegrond. Zo kun je ook goed de locatie van de ramen, deuren en overige zaken (zoals een open haard of schouw) vaststellen. Er zijn verschillende gratis tools/apps om een 3D-plattegrond te maken, waarvan het ontwerp uiteraard in de cloud kan worden opgeslagen. Zo hoef jij je nooit meer af te vragen in een winkel of dat tafeltje nu wel of nét niet onder dat raam past, je hebt alle maten immers altijd bij de hand!

2. Bepaal de verschillende functies in je woonkamer

woonkamer in het teken van de televisie

Staat jouw hele woonkamer in het teken van de televisie?? Of is er een tv-hoekje, een werkhoek, een chillhoek en/of een hoek voor de hond? Denk na over waarvoor je de woonkamer allemaal wilt gebruiken, en houd hierbij ook rekening met je gezin of huisgenoten. Zo weet je precies wat er straks allemaal moet terugkomen in de woonkamer, en kom je niet voor verrassingen te staan als bijvoorbeeld je zoon ineens vraagt hoe hij nu nog kan gamen?

3. Kies je kleuren

Keer op keer wordt uit onderzoek duidelijk wat voor grote invloed kleuren hebben op de mens. Ga maar voor jezelf na, een zonnige lente dag met veel kleur is beter voor je gemoed dan een grijze dag. Om straks tot een woonkamer van je dromen te komen, is het belangrijk vóóraf na te denken over de verschillende kleuren die je wilt gaan gebruiken.

Het kiezen van de kleuren is niet toevallig stap drie, want deze kleuren hebben ook te maken met de verschillende functies van je woonkamer. Als jij bijvoorbeeld een woonkamer hebt waar je vooral wilt ontspannen, dan is het slim om te gaan voor rustgevende kleuren zoals zachte blauw- en groentinten of om te gaan voor neutrale kleuren.

Benieuwd naar kleurentrends voor 2024?
Lees dan het artikel van Vincent Mossel over:
muurverf kleurentrends

Levendigere kleuren

levendigere kleuren

Als het vooral een plek is waar vaak gefeest wordt (studenten, lezen jullie mee?), dan kun je overwegen levendigere kleuren te gebruiken om zo een feestelijke en energiek sfeer te creëren. Heb je een woonkamer met heel veel natuurlijke lichtinval? Dan zijn lichte kleuren vaak een goed idee, zo houd je de woonkamer lekker clean en doet het licht van buiten vanzelf z’n werk! En tot slot een laatste tip wat betreft de kleuren; ook hiervoor zijn tegenwoordig verschillende apps. Hiermee kun je een foto maken van je woonkamer, en de muren of meubels digitaal een andere kleur geven. Zo hoef je niet te wachten totdat de kleur daadwerkelijk in je interieur zit.

4. Koop de meubels die passen bij bovenstaande stappen

Dit wordt vaak als leukste onderdeel gezien van alle stappen, het kopen van de meubels! Zo krijgt je inrichting natuurlijk ineens veel ‘body’. Kies meubels die passen bij de eerder bepaalde functie, en die passen bij je kleurenschema. Je interieur moet natuurlijk geen villa kakelbont worden! En vrij logisch, maar toch het vermelden waard; zorg ervoor dat de meubels ook qua afmetingen ruim passen en dat meubels ten opzichte van elkaar ook in verhouding staan. Dus een klein tafeltje naast een heel grote bank is vaak geen goed idee. Voordat je naar de bekende grote meubelwinkels of meubelboulevards gaat, is het goed om een lijstje te maken met wat je wilt kopen. Zo loop je niet het risico om iets te vergeten óf dat je te impulsief meubels gaat kopen. Denk aan een bank, fauteuils, salontafel, tv-meubel, boekenplanken enzovoort.

5. Plaats de meubels

Plaats de meubels -hopelijk heb je geen last van een lange levertijd en kon je ze direct mee naar huis nemen- op basis van je (3D)-plattegrond en de verschillende functies op de juiste plekken in je woonkamer. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om vrij door de kamer te lopen zonder dat het krap wordt op bepaalde plekken. Houd ‘het pad’ vrij en plaats meubels dus zo dat ze de doorloop niet belemmeren. Verdeel daarnaast de meubels gelijkmatig over de woonkamer om zo een gevoel van balans te creëren. Vermijd het te veel neerzetten van meubels op één plek terwijl andere plekken nagenoeg leeg blijven. Zorg er ook voor dat de grootte van de meubels in verhouding staan met de plek waar het wordt neergezet.

Schuif de meubels rond

meubels plaatsen

Probeer verschillende indelingen uit om te zien wat het beste staat, én wat het beste voelt! Schuif de meubels rond totdat je helemaal tevreden bent met de uitstraling en de functie die je voor ogen had van de bepaalde plek. Wees je er van bewust dat hoe je de meubels nú neerzet, het niet hoeft te betekenen dat deze de komende 20 jaar zo moeten blijven staan. Als je de indeling van de meubels in de loop van de tijd wilt aanpassen, wees dan niet bang om weer wat dingen uit te proberen en aan te passen totdat je weer in een fijn gevoel in je woonkamer hebt.

6. Voeg accessoires toe

Het toevoegen van accessoires aan je interieur is dátgene wat je inrichting persoonlijk maakt. Zo kun je echt je eigen stijl laten zien. Aan welke zaken je dan moet denken? Bijvoorbeeld kussens en plaids, die zorgen niet alleen voor extra comfort op banken en fauteuils. Ze voegen ook kleur toe! Ditzelfde geldt ook voor tapijten en gordijnen, deze zaken maken een woonkamer vaak gezelliger en knusser. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het minder hol klinkt, en gordijnen zorgen natuurlijk ook voor privacy. En wil je de natuur (een beetje) in huis halen? Schaf dan ook planten aan. Over welke plant waar geschikt is kunnen we een compleet nieuw blog schrijven, maar om het kort te houden is het aan te raden om te gaan voor planten die passen bij de hoeveelheid (natuurlijk) licht in de kamer en die gemakkelijk te onderhouden zijn. Plaats deze planten op leuke -en logische- plekken zoals vensterbanken, salontafels of je planken aan de wand.

Kunst aan de wand

En ben je een kunstliefhebber? Dan is dit ook het moment om je kunst aan de wand te gaan hangen en/of neer te zetten. Kies kunstwerken die je aanspreken en die passen bij de stijl en het eerder beschreven kleurenschema van de kamer. Kunstwerken hebben de meeste impact als je ze op ooghoogte plaatst. En tot slot heb je nog de overige decoratieve voorwerpen zoals vazen, kaarsen, boeken en leuke dingen die je van vakantie hebt meegenomen. Zet niet overal lukraak maar wat neer, maar groepeer ze in bijvoorbeeld setjes van drie. Zo komt het absoluut niet rommelig over. Door zorgvuldig te kiezen en te combineren, kunnen accessoires dé finishing touch geven aan je woonkamer.

mooie kunst aan de wand

7. Verlichting

Heel leuk deze bovenstaande zes stappen, maar in de wintermaanden (of ‘s avonds/’s nachts) wil je natuurlijk ook van je inrichting kunnen genieten. Verlichting speelt hier uiteraard een cruciale rol in, maar de ene verlichting is de andere niet. Denk maar aan TL-buisverlichting in vergelijking met gezellig kaarslicht. In je woonkamer heb je verschillende soorten verlichting, namelijk algemene verlichting, accentverlichting en taakverlichting. Algemene verlichting is de basisverlichting die de hele kamer verlicht. Kies hiervoor plafond-, hang- of staande lampen of maak gebruik van inbouwspots. Zorg ervoor dat ze genoeg licht geven en dit goed verspreiden over de gehele ruimte. Hierbij kun je eventueel ook nog gebruikmaken van dimmers. Zo kun je naarmate het donkerder wordt, de lampen steeds meer aanzetten.

Accentverlichting

De accentverlichting zorgt ervoor dat bepaalde zaken in de spotlights komen te staan, zoals een schilderij aan de wand. En dan heb je nog taakverlichting, dit zorgt ervoor dat je goed taken kunt uitvoeren in de buurt van die lamp. Denk aan lezen, werken of koken. Zorg ervoor dat al deze soorten verlichting goed tot uiting komen.

Zorg ervoor dat het uiterlijk van je lampen (dus niet alleen het licht zelf) ook past bij de rest van je inrichting qua kleur en stijl. Alleen dan wordt je woonkamer echt één kloppend geheel.

slimme verlichting

Met deze 7 stappen kun je straks de woonkamer van je dromen realiseren, en je woning inrichten zoals jij dat wilt! Begin met een goed bedacht plan, zet eerst alles op een rijtje door middel van een plattegrond en ga aan de hand hiervan het proces door. Zo weet je zeker dat je woonkamer geen allegaartje wordt en je niet impulsief een meubel koopt, terwijl dat eigenlijk helemaal niet paste in je interieur. En het mooie aan een interieur wat al bij elkaar past is dat je alles gemakkelijk kan verplaatsen kan reshuffelen, zonder dat gecreëerde sfeer verloren gaat! Geniet van je nieuwe woonkamer!

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 44