Sfeerverlichting: wat is het en hoe pas je het toe?

Sfeervolle verlichting in het interieur wordt tegenwoordig steeds belangrijker. En niet alleen binnen maar óók buiten in onze tuinen en tuinkamers. Het is één van de belangrijkste dingen om een fijne en warme sfeer in huis te creëren. Je hebt verlichting nodig om een fijne sfeer te krijgen op plekken die zonder verlichting te donker zouden zijn. Maar ook een saaie hoek in de kamer krijgt door middel van een mooie lichtspot een nieuwe sfeer. Goede sfeerverlichting in je woonkamer kan letterlijk de sfeer maken of breken.

Hoewel sfeerverlichting eerder voornamelijk in woonhuizen gebruikt werd, zie je dat tegenwoordig ook steeds vaker terug in de horeca, winkels en zelfs in kantoren. Als er dan tóch gewerkt moet worden, wáárom dan niet in een warme en sfeervolle omgeving.

Opbouwspots

Heb je geen zin in losse lampen en lampenvoeten in je interieur? Dan is spotverlichting ideaal! Hierbij heb je de keuze uit opbouwspots en inbouwspotjes. Over deze laatste schrijf ik verderop in dit artikel.

Opbouwspots vind ik zelf práchtig in de woonkamer en de keuken. Wij hebben een vrij strak interieur en dan staan opbouwspotjes heel mooi. Wij wilden van die vierkant opbouwspots, waarbij het licht zowel naar boven als naar beneden schijnt. Dit geeft de woonkamer maar ook de keuken een hele mooie, warme sfeer.

Omdat wij geen losse staande lampen hebben, zijn de spotjes aan de wand de enige bijverlichting in de woonkamer. Alleen boven de eettafel hangt een oude kroonluchter, maar dat is het dan ook. Hierdoor hebben we echt het licht van de opbouwspots aan de wanden nodig. Nu hebben we een dimmer geplaatst waardoor we de spots voor wat meer direct licht kunnen gebruiken alsook voor sfeerverlichting. Dit is echt heel erg fijn.

woning beveiligen

Een ander voordeel van opbouwspots is dat deze áltijd passen. Of je ze nou aan de wand monteert of dat je kiest voor mooie plafondspots. Toen wij nog geen spots hadden maar vloerlampen en schemerlampen, was het áltijd een gepuzzel waar je ze neer moest zetten (ik verander de kamer nogal regelmatig… ). Met onze opbouwspots is dat niet meer aan de orde. We hebben ze op gelijke hoogte aan de wand gemonteerd, en dat staat mooi! En hóe ik het interieur ook verander, ze zitten nooit in de weg en eisen geen enkele ruimte op, terwijl je er wél mooi licht van hebt.

Verlichte kunst

In de woonkamer heb ik een enorm groot schilderij hangen. En boven het schilderij heb ik ook een opbouwspot hangen, maar dan eentje die kantelbaar is. Ook hier hebben we voor een dimbare spot gekozen. Hierdoor valt er altijd een perfecte hoeveelheid licht op het schilderij en komt het extra mooi uit op dat stuk muur.  Soms draai ik de lichtsterkte van die spot op maximaal, wat het schilderij dan weer een hele andere uitstraling geeft, zéker als de andere opbouwspots op zachte sfeerverlichting staan. Dat spelen met licht vind ik leuk!

Spots voor buiten

Spots voor buiten

Zoals ik in het begin al even noemde, kun je de opbouwspots ook voor buiten gebruiken. Wij hebben ze aan de schutting hangen. Dit staat heel mooi, omdat we ook hier hebben gekozen voor opbouwspots die zowel naar boven als naar beneden schijnen. In de tuin hebben we geen dimmer geplaatst. Dit bevalt nog steeds prima. We hebben ook hier voor strakke zwarte opbouwspots gekozen. En omdat ze tegen een zwarte schutting hangen, vallen ze overdag niet echt heel erg op terwijl ze ’s avonds juist heel erg opvallen. Hier hou ik wel van.

Achterin de tuin, onder de overkapping, hebben we inbouwspotjes geplaatst. Dit heeft een hele praktische reden: minder spinnenwebben en stof (onder een overkapping heb je nou eenmaal áltijd last van spinrag). In ons vorige huis hadden we wél opbouwspotjes onder de overkapping, maar daar zat bijna áltijd spinrag aan. En als dan de verlichting aan was, dan zag ik dat… Hierdoor hebben we voor dit huis een meer praktische keuze gemaakt en hebben we de spotjes ingebouwd. Probleem (nou ja… probleem… ) opgelost!

TIP:

  • Wanneer je een buitenlamp hebt in je tuin, heeft deze zo’n 300 – 500 lumen nodig (dit is ongeveer 40 watt).
  • Gaat het voornamelijk om sfeerverlichting in de tuin, dan is 250 – 300 lumen voldoende.

Inbouwspotjes

In onze hal bij de achterdeur (noemen we hier klompenhok) hebben we strakke inbouwspotjes geplaatst. Dit is echt ideaal omdat we daar een inbouwkast tot het plafond hebben. Doordat we inbouwspotjes hebben kunnen zowel de kamerdeur als alle kastdeuren open, zonder dat ze een lamp raken. En daarbij hebben we de spotjes zó afgesteld dat er 2 richting de inbouwkast schijnen waardoor je altijd goed licht hebt wanneer je iets wil pakken in de kast. Het andere spotje schijnt omlaag zodat de hal ook goed verlicht is.

In het plafond van het toilet hebben we ook inbouwspotjes verwerkt. Deze werken op een bewegings-sensor. Ideaal! Geen lampen meer die blijven branden en geen lampen meer die onderstoffen.

In de badkamer zijn inbouwspotjes ook ideaal!

In de badkamer zijn inbouwspotjes ook ideaal! Én wel zo veilig met alle waterdampen. Kies hier dan wel voor spotjes IP65. Deze zijn speciaal voor hele vochtige ruimtes (vocht en volt gaan slecht samen… )

Ook schuin boven onze ingebouwde kledingkasten hebben we een rijtje inbouwspots geplaatst. We hebben ze zó afgesteld dat ze in onze kast schijnen. Ideaal met het uitzoeken en opruimen van kleding. Ik wilde in het witte plafond subtiele witte inbouwspotjes zodat ze hier niet echt zouden opvallen, terwijl we in het toilet juist een hele opvallende hebben. Inbouwspotjes zijn in zóveel soorten en maten te koop dat je altijd wel een spotje vindt die bij je woonstijl past.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24