Verhuren in crisistijd: dit zijn de gevolgen

In tijden van crisis wordt ook de huizenmarkt geraakt en dat heeft ook invloed op de huursector. Maar ook in tijden van crisis moeten mensen nog steeds wonen. Een slechte economische situatie zorgt voor meer betalingsachterstanden, dus op meerdere manieren heeft de economie invloed op de huurmarkt.

Bij het uitbreken van de coronacrisis in 2020 in ons land werd verwacht dat de huizenmarkt in een dip terecht zou komen. Mede door financiële hulp vanuit de overheid bleven deze gevolgen uit. Als we toen wel in een recessie terecht waren gekomen, zou het zeker ook effect hebben gehad op de woningmarkt.

Hoe wordt de huurwoningmarkt geraakt door economische ontwikkelingen?

De economische situatie in Nederland en het consumentenvertrouwen zijn erg belangrijk voor de huizenmarkt en voor de huurwoningmarkt. De economie zegt namelijk veel over de financiële mogelijkheden van de Nederlanders. Als we minder te besteden hebben, kunnen we ook minder geld uitgeven aan het wonen. Een logisch gevolg is dat verhuurders de huurprijzen moeten verlagen om toch te kunnen verhuren. Het consumentenvertrouwen zegt veel over de financiële verwachtingen voor de toekomst. Door slechte verwachtingen zijn we met z’n allen voorzichtiger met het uitgeven van geld.

Wat was het effect van de kredietcrisis op de huurwoningmarkt?

In 2008 kwam de wereld in de kredietcrisis terecht. Deze ontstond door problemen op de huizenmarkt in de Verenigde Staten. Toen bleek dat banken te grote risico’s hebben gelopen bij het verstrekken van hypotheken. Tijdens de kredietcrisis vielen banken om of ze bleven overeind met financiële steun vanuit de overheden. Ook in Nederland had dit een groot economisch effect en ook hier dreigden banken om te vallen. Dit had ook een groot effect op de huursector. Huizen in de vrije sector werden goedkoper. De huurprijzen zijn in 2009 met 9,71% gezakt ten opzichte van het jaar 2008.

Kunnen de huurders de maandlasten nog betalen?

Kunnen de huurders de maandlasten nog betalen?

Naast het verhuren van een woning, is ook de betaalbaarheid van de huur een probleem bij een economische crisis. Huurders die hun inkomen deels verliezen, kunnen mogelijk niet meer de huur betalen. Tijdens de coronacrisis mochten huurders niet uit huis gezet worden door de verhuurders. Dit soort regelingen beschermen de huurder, maar voor de verhuurder zorgt dit voor een extra kostenpost. Tijdens een crisis kan een huurkorting noodzakelijk zijn of zelfs een huurprijsverlaging. Dit is niet wettelijk afdwingbaar, maar het kan wel noodzakelijk zijn.

In het slechtste geval worden de huurders uiteindelijk uit de woning gezet, maar ook hiermee krijgt de verhuurder nog niet de misgelopen huurinkomsten terug. De verhuurder houdt in dat geval een claim op de voormalige huurders, maar het is nog maar de vraag of deze schuld ook werkelijk inbaar is. Vaak worden dit financiële afschrijvingen voor de verhuurders. Dit gaat ten laste van de liquiditeitsbegroting van de verhuurder.

Er is en blijft een groot tekort aan woonruimte

Er is een groot tekort aan huizen in Nederland. Dat geldt zowel voor koophuizen als voor huurhuizen. Bij een economische teruggang zullen Nederlanders minder snel verhuizen en doorstromen naar een volgende koopwoning of naar een grotere en duurdere huurwoning. Hierdoor stagneert de woningmarkt. Starters die nu in een kleine woning wonen, stromen niet door naar de volgende woning. Voor de nieuwe starters komen hierdoor minder huizen beschikbaar. 

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36