Micro-omvormers of power optimizers?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Micro-omvormers en power optimizers zijn twee verschillende technologieën voor zonnepanelen, die worden aangeboden door installatiebedrijven van zonnepaneelinstallaties. Hoewel beide opties duurder zijn dan het gebruik van een string-omvormer, hebben ze verschillende kenmerken en voordelen.

Schaduw en problemen met één zonnepaneel hebben geen invloed

Micro-omvormers zijn apparaten die de gelijkstroom (DC) elektriciteit die door elk individueel zonnepaneel wordt geproduceerd, omzetten naar wisselstroom (AC). Bij micro-omvormers heeft elk zonnepaneel zijn eigen kleine omvormer en een eigen MPPT. We spreken dan van een parallel geschakeld zonnepanelen systeem. Met micro-omvormers werken alle zonnepanelen 100% onafhankelijk van elkaar. Dit betekent dat schaduw en problemen met één zonnepaneel geen invloed meer hebben op de prestaties van de andere zonnepanelen.

Micro-omvormers maken het ook mogelijk om de opbrengst van elk paneel afzonderlijk te monitoren. Ze elimineren verder de noodzaak van een centrale omvormer, waardoor er geen single point of failure meer is. Doordat de stroom parallel en op het dak wordt omgevormd, loopt de stroomspanning niet veel hoger op dan 230 Volt. Micro-omvormers zijn met name financieel voordelig wanneer er gedurende de dag veel schaduw op de zonnepanelen vallen is, of als u meer dan twee dakoppervlakken wilt benutten, of als u een klein systeem van een paar panelen wilt plaatsen. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van twee zonnepanelen op een dakkapel of bij de uitbreiding op een bestaand systeem.

Power optimizers

Power optimizers daarentegen zijn externe apparaten die aan elk zonnepaneel worden toegevoegd. Ze vormen zelf geen stroom om, maar fungeren slechts als individuele maximum power point trackers (MPPT’s). Die verminderen de negatieve effecten van schaduw op de algehele systeemprestaties door slecht presterende zonnepanelen uit de string te halen. Power optimizers vereisen echter nog steeds een centrale string-omvormer om de DC-elektriciteit om te zetten naar AC-elektriciteit.

Dit betekent dat het systeem nog steeds gevoelig is voor een single point of failure, omdat de centrale omvormer op een gegeven moment moet worden vervangen. Power optimizers verbruiken ook energie en introduceren extra connectoren op het dak, waardoor het onderhoud complexer wordt.

Het huis verduurzamen

Het idee is erachter is dus hetzelfde als bij micro-omvormers. In het geval van schaduw op één paneel zorgt de power optimizer ervoor dat de verminderde output van dat paneel geen negatieve invloed heeft op de rest van het systeem. Bij micro-omvormers presteert elk zonnepaneel onafhankelijk en parallel, dus daarom wekt u daarmee iets meer op.

Wat betreft het voltage behouden micro-omvormers consistent een laag voltage, omdat ze parallel werken. Power optimizers daarentegen werken nog steeds in serie en het voltage accumuleert per paneel. Let goed op bij aanbieders die optimizers aanbieden als parallel technologie. Ze hebben daar wel kenmerken van, maar het toch ook echte een serie-technologie met string-omvormer.

Hoewel moderne string-omvormers met twee MPPT’s de effecten van schaduw ook op string-niveau kunnen verminderen, bieden micro-omvormers een betere bescherming tegen schaduw op het niveau van individuele panelen.

Conclusie

Kortom, micro-omvormers en power optimizers hebben verschillende kenmerken en voordelen. Micro-omvormers zorgen voor onafhankelijke werking van elk zonnepaneel, elimineren de noodzaak van een centrale omvormer en bieden optimale prestaties, zelfs bij schaduw. Power optimizers verminderen weliswaar de negatieve effecten van schaduw, maar vereisen nog steeds een centrale omvormer en hebben daarom een iets hoger energieverbruik. Want al die apparaten gebruiken een beetje zonnestroom. Bij het kiezen tussen beide opties moet rekening worden gehouden met de specifieke situatie en vereisten van de installatie.

Bent u op zoek naar zonnepanelen of wilt u meer weten over de verschillen? Zoek dan een betrouwbaar installatiebedrijf of een zonnepanelen specialist die u meer kan vertellen. Wilt u goed advies of meer weten over de verschillen? Kijk op Zelfopwekken.nl.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255