Wat is mijn huis waard?

De weg waar Dorothy over liep in “The Wizard of Oz” was geplaveid met gele stenen. Het lijkt haast alsof huizen tegenwoordig zijn gebouwd met gouden stenen want de woningwaarde is explosief gestegen in de laatste jaren. Geen wonder dus dat je als huiseigenaar de vraag stelt: Wat is mijn huis waard? Er zijn verschillende manieren om dit op te zoeken maar de uitkomst is steeds anders. We bekijken de opties voor waardebepaling en leggen uit hoe betrouwbaar ze zijn.

1. WOZ waarde

De gemeente heeft de opdracht van het Rijk om te bepalen hoeveel vastgoed in de gemeente waard is. Dit doen ze op basis van standaard modellen en gemiddelde huizenprijzen. Op basis hiervan worden vervolgens belastingen en heffingen opgelegd. Deze methode is niet heel nauwkeurig en zegt niet veel over de verkoopwaarde van je huis. Het is geen wonder dat veel mensen bezwaar maken tegen de WOZ waarde en ook vaak in het gelijk worden gesteld. Voor zaken als belasting betalen is deze berekening doorgaans voldoende, om een vraagprijs te berekenen is de WOZ waarde niet echt betrouwbaar.

2. Taxatiewaarde

Als verkopende partij ben je niet verplicht om een taxateur in te schakelen. De taxatiewaarde is namelijk relevant voor de koper en de hypotheekverstrekker. Is de taxatiewaarde betrouwbaar om de woningwaarde te bepalen? Het is zeker een belangrijk bedrag want op basis van een taxatierapport wordt het maximumbedrag vastgesteld dat de koper kan lenen. Dit hoeft echter niet hetzelfde bedrag te zijn als de verkoopsom. Als er een tekort is aan woningen dan zullen kandidaat kopers vaak overbieden. Dit betekent dat jouw huis meer waard is dan de objectieve taxatiewaarde. De koper zal dan naast de hypothecaire lening eigen geld moeten investeren. Voor de huiseigenaar is deze waardebepaling als indicatie interessant maar het zegt niet alles.

crisis op komst in de woningmarkt?

3. Online taxatie

Je kunt sinds 2021 een hypotheek afsluiten op basis van een online taxatie. Dit betekent dat er geen taxateur langskomt om de waarde van de woning te bepalen. Er wordt gebruikt gemaakt van enorm veel informatie over huizen om tot een gemiddelde waarde te komen. Dit systeem is zo nauwkeurig gebleken dat steeds meer hypotheekverstrekkers deze vorm van waardebepaling accepteren. Omdat een taxatie op afstand altijd een benadering is van de werkelijke situatie kun je tot maximaal 90 procent van de taxatiewaarde lenen. Als huiseigenaar kun je voor een laag bedrag snel achter de taxatiewaarde komen. Maar als jouw woning afwijkt van de norm, bijvoorbeeld vanwege aanbouw of achterstallig onderhoud, dan kan de werkelijke waarde heel anders uitpakken.

4. Online Waardebepaling

Naast de online taxatie is er ook de online waardebepaling. Dit werkt in basis hetzelfde, met data uit verschillende bronnen. Het is geen officiële berekening en de nauwkeurigheid kan sterk afwijken per berekening. Er zijn diverse websites waar je een online waardebepaling gratis kunt maken, je zult vaak wel persoonlijke informatie moeten verstrekken om het resultaat te zien. Deze waardebepaling is puur indicatief en kan als springplank dienen om tot een reële vraagprijs te komen maar hecht er niet teveel waarde aan.

5. Waardebepaling aan huis

Net zoals bij een taxatie een taxateur langskomt komt bij een waardebepaling aan huis een makelaar op visite. Het voordeel van een huisbezoek is de maatwerk berekening die gemaakt wordt. Een verkoopmakelaar maakt gebruik van complexe rekenmodules maar bekijkt ook jouw huis tot in de details. Wat is waardevol en waar liggen er kansen om de woningwaarde te verhogen bij verkoop? Eigenlijk is het bedrag dat uit deze bereiking rolt niet eens de belangrijkste factor, het is de expertise en het advies van de makelaar die je echt verder helpt.

Wat is mijn huis waard?

Wil je echt weten wat jouw huis waard is op dit moment? Dan kun je terecht bij een verkoopmakelaar. Wees gerust, de teller gaat niet direct lopen want via Watismijnhuiswaard.com kun je gratis en vrijblijvend een waardebepaling aan huis aanvragen. Vul je gegevens in en je komt in contact met lokale makelaars die je helpen. Op basis van de uitkomst kun je bepalen welke opties je hebt. Misschien is verbouwen beter dan verkopen, bespreek het met de makelaar en haal het hoogste rendement uit jouw woning.

Best gelezen:
Ontwikkelingen op de huizenmarkt die interessant zijn om te volgen
Ontwikkelingen op de spaarmarkt

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 104