Tips voor het laten taxeren van je huis

De laatste jaren zit het aantal verkochte huizen en hun verkoopprijzen flink in de lift, blijkt uit cijfers van het CBS. Wanneer je jaren geleden een woning hebt gekocht, kan dit misschien wel hét moment zijn om je huis voor een hogere prijs in de verkoop te gooien.

Om precies te weten wat je woning waard is, is het aan te raden om een taxateur in te huren bijvoorbeeld via Taxatie.help. Maar: waar moet je hierbij zoal op letten? In dit artikel lees je enkele tips en tricks voor het laten taxeren van je huis.

1. Kijk goed naar het doel van de taxatie

Als eerst is het goed om te weten wat het precieze doel van de taxatie is. Je kunt namelijk ook een taxatie uit laten voeren wanneer je een hypotheek over wilt zetten of wanneer je zelf een huis zou willen kopen. Controleer bij de geldverstrekker aan welke eisen het taxatierapport moet voldoen zodat je altijd de juiste taxatie voor de juiste situatie laat uitvoeren. In dit geval gaat het om een taxatie voor het verkopen van een woning.

2. Certificering van taxateur is belangrijk

Daarbij is het belangrijk om te gaan voor een erkende taxateur; een professional met een certificering. Er zijn twee registers waar je kunt controleren of de taxateur is ingeschreven: het SCVM en VastgoedCert. Het kan ook zijn dat de geldverstrekker eist dat de taxateur in kwestie gevalideerd is door het Nederlands Woning Waarde Instituut. Ook voor jezelf is het een prettig idee om samen te werken met een expert die over de juiste papieren beschikt. Zo weet je zeker dat de taxatie volgens de regels verloopt.

3. Zorg voor de juiste gegevens voor taxateur

Bezwaar maken tegen de WOZ waarde

Wanneer je een taxateur hebt gevonden, moet je weten dat je een aantal zaken klaar moet hebben liggen voordat hij of zij langskomt om te taxeren. De taxateur moet namelijk een paar gegevens inzien, zoals het eigendombewijs van je woning en andere belangrijke stukken en een kopie van de WOZ waarde. Een goede taxateur zal je altijd vooraf laten weten wat hij of zij nodig heeft tijdens het bezoek, zodat je dat alvast klaar kunt leggen.

4. Zijn de taxatiekosten aftrekbaar?

Wat fijn is om te weten, is dat je de taxatiekosten in de meeste gevallen mag aftrekken van de belastingen. Dit kan eenmalig worden gedaan van het belastbaar inkomen in box 1. Dat houdt in dat de inkomstenbelasting uiteindelijk lager uitvalt. Dat geldt overigens ook voor andere soort kosten binnen dit kader, zoals kosten voor hypotheekadvies, de notariskosten voor de hypotheekakte en de uiteindelijke hypotheekrente.

5. Kijk of je taxatiewaarde kunt verhogen

Na het bezoek brengt de taxateur een taxatierapport uit met de waardeschatting van het huis. Er zijn verschillende manieren om de taxatiewaarde vervolgens omhoog te krijgen; mocht deze schatting je toch zijn tegengevallen. Investeer bijvoorbeeld in je huis verduurzamen met behulp van zonnepanelen of een warmtepomp om je huis meer waard te laten worden. Wat ook kan helpen, is het renoveren van een aantal ruimtes, zoals de tuin, de badkamer of je keuken.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255