Ontwikkelingen op de huizenmarkt die interessant zijn om te volgen

De lage hypotheekrente, de hoge prijzen voor woningen, de woningnood en de hoge huren; de woningmarkt van de afgelopen tijd in een notendop. Velen van ons waren de laatste jaren toch wel een beetje afgehaakt. Logisch ook, want de prijzen waren zo hoog dat het voor de ‘gewone’ man of vrouw steeds minder interessant werd om zich op dit terrein te gaan begeven. Maar het is tijd om wakker te worden, want de huizenprijzen lijken nu toch wel langzaam te gaan dalen. Dit heeft natuurlijk ook weer allerlei indirecte gevolgen voor de markt. Wat vandaag de dag interessant is om in de gaten te houden wanneer jij je op de huizenmarkt wilt gaan begeven? Wij zetten wat essentiële zaken op een rij.

Hypotheekrente

thuiskantoor aan de keukentafel

Hoe het één allemaal precies van invloed is op het ander, dat laten we over aan de echte experts. Maar dat de huizenprijzen dalen, komt deels door de stijging van de hypotheekrente. Mensen kunnen hierdoor namelijk minder geld lenen voor hun nieuwe huis. Het is dus ook goed om deze rentestand in de gaten te houden. Dit kan óók voor jou van invloed zijn op het maximale bedrag wat jij op basis van jouw inkomsten kunt lenen. Door een stijging van de rente worden de maandlasten immers hoger, waardoor het totaalbedrag wat jij kunt missen daalt. Volg deze ontwikkeling op de voet, en jij wordt straks niet verrast door de hypotheekrente van dat moment.

Belasting(voordelen) en de overheid

De overheid probeert al decennialang invloed uit te oefenen op de huizenmarkt en de marktontwikkelingen hiervan. Dit doen zij bijvoorbeeld door middel van de stijgende overdrachtsbelasting bij beleggingspanden, een vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij starters en het langzaam afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Ook stimuleren ze soms de markt voor starters door zaken als een belastingvrije schenking vanuit ouders mogelijk te maken. Maar de hoogte van deze zogenaamde jubelton wordt nu sterk verlaagd en wordt uiteindelijk afgeschaft. Ook het verkopen van sociale huurwoningen staat al jaren ter discussie, het is nog onduidelijk welke richting dit op gaat. Vanuit (of door stimulering van) de overheid worden er nu in ieder geval vele huizen gebouwd, het doel is om in 2030 900.000 meer woningen te hebben dan dat er nu (eind 2022) zijn. Meer aanbod betekent minder vraag, waardoor de prijzen van woningen op lange termijn waarschijnlijk ook minder hard stijgen of zelfs zullen dalen.

Verduurzaming

Het huis verduurzamen

Het huis verduurzamen was al een tijd interessant doordat het een gunstige bijdrage levert aan het milieu. Om dit te stimuleren had de overheid hier voordelige regelingen voor bedacht, zoals subsidies op zonnepanelen vanuit gemeentes en belastingvoordelen bij andere verduurzamingen. Maar dat een woning verduurzamen vooral gunstig is omdat je dan in aanmerking komt voor regelingen en je iets goeds doet voor het klimaat, dat is inmiddels achterhaald. Deze regelingen zijn ook erg gunstig om je maandelijkse lasten naar beneden te krijgen. De gas- en elektraprijzen schieten zoals je weet door het plafond. De overheid wil hier natuurlijk wel een compensatie voor gaan geven, maar dit dekt nooit de complete stijging. Dus verduurzaming, en ook de mogelijkheid om dit te betalen middels je hypotheek, is echt iets om je in te verdiepen. Het kan lonen om de experts op dit terrein om raad te vragen.

———-

Kortom, naast de prijzen die toch echt lijken te gaan dalen op de huizenmarkt is het aan te raden meer zaken in de gaten te gaan houden. Zo wordt verduurzamen steeds interessanter en ook de overheid is aan een aantal knoppen aan het draaien. Welke knoppen hierbij van invloed zijn op jou, dat is maatwerk en hier kun je wellicht het beste een adviseur voor benaderen. Zij kunnen jou ook tips geven over bijvoorbeeld het financieren van je verduurzaming en de mogelijkheden die er zijn. Wacht ook niet te lang wat betreft de daling van de huizenprijzen, de rente voor hypotheken gaat waarschijnlijk nog verder stijgen. Voor je het weet is deze zo hoog dat een huis kopen niet meer interessant of voor jou te betalen is. Een huis kopen: leuk is het wel, maar zeker niet gemakkelijk!

Lees ook:
Welke aspecten zijn van invloed op mijn maximale hypotheekbedrag?
Je huis verduurzamen en verbouwen

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204