Ontwikkelingen op de spaarmarkt

Sinds begin 2022 zijn de rentes hard aan het stijgen. Dat is vooral zichtbaar bij de hypotheekrentes die ruim verdubbeld of zelfs verdrievoudigd zijn in tien maanden tijd. Ook de spaarrentes zijn gestegen. Nog steeds zijn ze laag, maar het vergelijken van banken heeft zeker wel zin. De hoogste spaarrente bedraagt alweer 0,85%.

In 2008 kon je nog een spaarrente ontvangen boven de 5%. Daarna zijn de rentes geleidelijk maar wel sterk gezakt. Tot begin 2022 moest je al tevreden zijn met een spaarrente van 0,1%. Geld sparen levert nu weer rendement op. Zeker als je ook buitenlandse banken bij jouw vergelijking betrekt. Ga niet akkoord met een spaarrente van 0,1% of zelfs nog minder. Ga dus de spaarrente vergelijken.

De grote banken bieden pas een hogere rente als de concurrenten het ook doen

Veruit de meeste Nederlanders sparen via de drie grote Nederlandse banken. Dat zijn ABN Amro, ING en Rabobank. Dat is handig, want de betaalrekening loopt ook bij deze bank en mogelijk ook nog een lening en de hypotheek. Bij de Rabobank ontvang je op dit moment 0,01%. Per december stijgt de rente naar 0,25%. De grote banken letten blijkbaar op elkaar, want ook ING en ABN Amro verhogen in december de spaarrente naar 0,25%. Het is duidelijk dat de banken vooral een hogere rente aan hun klanten bieden als de grootste concurrenten het ook doen. Daar hoef je als spaarder geen genoegen mee te nemen.

Blijf niet trouw aan de bank om de verkeerde redenen

Je spaargeld hoeft niet bij dezelfde bank te staan waar je ook voor andere financiële diensten klant bent. Voor de betaalrekening betaal je namelijk kosten en deze worden niet hoger als je jouw spaargeld verplaatst naar een bank met een hogere spaarrente. In het verleden hadden de grote banken het voordeel dat er lokale bankfilialen waren waar je met vragen terecht kon. Veel lokale vestigingen zijn gesloten en de vestigingen die nog wel open zijn, verwijzen je voor hulp naar online tools of de bank app.

Bij buitenlandse banken krijg je een veel hogere rente

financiële tips

Op dit moment kun je een spaarrente krijgen van 0,85%. Door de eenvoud van het online bankieren is dit mogelijk, want je spaart bij de Franse Renault Bank. Er zijn inmiddels 10 banken waar je een spaarrente krijgt van 0,5% of meer. Het zijn hoofdzakelijk buitenlandse banken, behalve LeasePlan Bank met een spaarrente van 0,5%. Kun je jouw geld een tijdje missen? In een deposito kun je het geld voor een bepaalde periode op een rekening van een bank zetten. Via een Italiaanse bank krijg je een rente van 2,5% als je kiest voor een deposito van één jaar. Zo levert sparen weer iets op.

Staat jouw spaargeld veilig bij een buitenlandse bank?

Ook banken kunnen failliet gaan. Dat hebben we bijvoorbeeld gezien bij de Icesave bank in 2008. Bij een faillissement kun je terugvallen op het depositogarantiestelsel. Bij de Renault Bank staat de Franse overheid garant voor het spaargeld. Bij buitenlandse banken met een vestiging in Nederland, staat de Nederlandse overheid garant. De garantie geldt tot een bedrag van €100.000.

Ook interessant:
Het huis verduurzamen en verbouwen
Welke aspecten zijn van invloed op mijn maximale hypotheekbedrag?

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36