Een buiten sauna aanschaffen: waar moet je rekening mee houden?

Veel mensen dromen ervan om een eigen sauna in hun tuin te hebben. Een eigen plek om heerlijk te ontspannen, zonder daarvoor naar een spa of sportschool te moeten gaan. Daarnaast biedt een sauna natuurlijk ook nog gezondheidsvoordelen zoals stressvermindering, verbeterde bloedsomloop en ontgifting. Maar voordat je een buiten sauna gaat kopen, zijn er een paar dingen waar je goed over na moet denken. We gaan je vertellen waar je rekening mee moet houden!

Soorten sauna’s

Voordat je een buiten sauna koopt, is het belangrijk om te weten welke soorten sauna’s er zijn en welke het beste bij jouw wensen en behoeften past. Als eerste heb je de traditionele Finse sauna. Dit is de klassieke sauna waarin de temperatuur kan oplopen tot 90 graden of hoger. Je verwarmt de sauna door middel van een houtgestookte of elektrische kachel en je kunt water op de hete stenen voor de stoom. Ook de infraroodsauna is populair, maar werkt net wat anders. In plaats van de lucht te verwarmen, gebruikt een infraroodsauna stralingswarmte die rechtstreeks je huid binnendringt. De temperatuur in deze sauna ligt wat lager, tussen de 40 en 60 graden, maar de warmte dringt wel dieper in je lichaam. Als laatste kennen we de houtgestookte sauna. Deze is zeker voor buiten een geliefde sauna. Je moet hier echter wel voldoende ruimte voor hebben en een veilige plek hebben om de kachel aan te kunnen steken.

Sauna-accessoires met houten emmer, lepel, bloemen en zeep, rustend op een houten bank in een sauna.

Locatie en ruimte in de tuin

Je kunt een sauna wel in de tuin willen plaatsen, maar je moet hier wel voldoende ruimte voor hebben. Voordat je een buiten sauna uitkiest, moet je eerst bepalen waar je hem wilt plaatsen en hoeveel ruimte je hebt. Het liefste wil je de sauna plaatsen op een plek in de tuin waar je privacy hebt en bijvoorbeeld ook makkelijk toegang hebt tot het huis of plek om te douchen. Kijk ook op de grond in de tuin geschikt is voor een sauna. Hij moet namelijk op een stevige fundering geplaatst worden om te voorkomen dat hij in de grond zakt of ongelijk komt te staan. Als laatste moet je ook rekening houden met de aansluitingen voor elektriciteit als je voor een elektrische sauna kiest.

Als je overweegt een buiten sauna aan te schaffen, is het fijn om na te denken over andere mogelijkheden om je tuin om te toveren tot een persoonlijke ontspanningsplek. Heb je een tuinhuis dat ongebruikt staat? Overweeg dan om hier een echte mancave van te maken! In ons artikel “Een plek voor jezelf: zo maak je van jouw tuinhuis een mancave!” lees je stap voor stap hoe je een eigen ruimte creëert waar je tot rust kunt komen en helemaal jezelf kunt zijn.

Materiaalkeuze

De meeste buiten sauna’s worden gemaakt van hout, maar niet elke soort hout is geschikt om in verschillende weersomstandigheden buiten te staan. Het soort hout dat je kiest, is daarom belangrijk voor de duurzaamheid van je sauna. Veel sauna’s worden gemaakt van cederhout. Deze houtsoort staat bekend om zijn duurzaamheid en lekkere geur. Het is bestand tegen schimmel, wat het ideaal maakt voor buitengebruik. Daarnaast is het hout van de Noorse spar een populaire keuze voor sauna’s. Dit komt vooral doordat deze houtsoort van nature goed isoleert en een lekkere geur verspreidt als het verwarmd wordt.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 50