Zakelijk lenen als ondernemer hoe zit dat?

Wat is het verschil tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening? Goed om te weten voordat je zo’n financiering aangaat. In dit artikel leggen we uit wat een zakelijk krediet en een zakelijke lening zijn. Ook komt aan bod waarvoor je ze gebruikt en hoe het zit met de kosten.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening is een lening die je afsluit om een zakelijk project te financieren. Dat kan zijn voor het opstarten van een eigen bedrijf of het uitbreiden van een bestaand bedrijf. De lening wordt vaak afgesloten om de oprichtingskosten te dekken, zoals de aankoop van apparatuur of een gebouw. In dit geval wordt de lening terugbetaald uit de winst die het bedrijf maakt.

Een lening voor zelfstandigen als ZZP’er is iets heel anders dan een zakelijke lening voor bv’s. Deze financieringsvorm is gericht op particulieren die als zelfstandige geld nodig hebben om hun bedrijf te financieren, zoals de aanschaf van materiaal of marketingactiviteiten. 

De rentetarieven voor zakelijke leningen en leningen voor zelfstandigen variëren onder meer afhankelijk van de kredietwaardigheid van de kredietnemer. Daarom is het belangrijk om verschillende aanbieders en hun voorwaarden te vergelijken voordat je een lening afsluit. Ook is het belangrijk om goed te berekenen of je een dergelijke financiering daadwerkelijk kunt veroorloven op de lange termijn. Boekhouder.nl heeft hiervoor een zakelijke lening vergelijker ontwikkeld speciaal voor ondernemers.

In ieder geval kan een lening voor zelfstandigen of zakelijke lening een aantrekkelijke financieringsvorm zijn als je als ZZP’er kapitaal nodig hebt om je bedrijf of project te financieren.

Maar hoe zit het dan met de Hypotheek voor zzp’ers?

Hypotheken voor zelfstandigen worden steeds populairder, nu steeds meer mensen ervoor kiezen om voor zichzelf te beginnen en ondernemer te worden. Dit type hypotheek is vergelijkbaar met traditionele hypotheken, maar er zijn enkele verschillen waarvan je je bewust moet zijn wanneer je deze vorm van financiering overweegt

Het belangrijkste verschil tussen een traditionele hypotheek en een hypotheek voor zelfstandigen is dat kredietverstrekkers rekening houden met het risico van zelfstandig ondernemerschap. Zij houden bij de beoordeling van de aanvraag rekening met factoren als inkomen, kredietscore, duur van het bedrijf en andere specifieke criteria. In de regel wordt vaak het gemiddelde inkomen over 3 jaar vergeleken en wordt het maximaal leenbedrag gebaseerd op het jaar met de minste winst. 

Mogelijkheden per hypotheekverstrekker

In dit overzicht lees je vanaf hoeveel jaar ondernemerschap je bij welke bank terecht kunt en of de bank een rekentool voor ondernemers biedt.

Bron: Kvk 

HypotheekverstrekkerHypotheek vanaf hoeveel jaar ondernemerschapRekentool (geschikt) voor ondernemers?
ABN AMRO1 jaarJa
Aegon1 jaarNee
Allianz1 jaarNee
Argenta1 jaarJa
ASN1 jaarNee
a.s.r.1 jaarNee
Attens Hypotheken1 jaarNee
BLG Wonen1 jaarNee
Florius1 jaarJa
Hypotrust1 jaarJa
ING1 jaarNee
IQWOON3 jaarJa
Lloyds Bank2 jaarNee
Lot Hypotheken1 jaarJa
Munt Hypotheken3 jaarJa
Nationale Nederlanden1 jaarJa
NIBC Direct1 jaarJa
Obvion1 jaarJa
RabobankGeen minimum, Rabobank kijkt naar je persoonlijke situatieNee
RegioBank1 jaarNee
Robuust Hypotheken1 jaarJa
SNS Bank1 jaarNee
Triodos3 jaarJa
Tulp Hypotheken1 jaarNee
Woonfonds1 jaarJa

Veel gelezen:
Ontwikkelingen op de huizenmarkt die interessant zijn om te volgen
Belastingdienst checklist laat zien wat jij moet regelen na het (ver-)kopen van een huis

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 254