Belastingdienst checklist laat zien wat jij moet regelen na het (ver-)kopen van een huis

Een huis kopen is voor velen een hoogtepunt, zeker wanneer dit de eerste keer is. Eindelijk een eigen woning, een plek onder de zon. Maar ook wanneer je voor de tweede of zelfs derde keer een huis koopt, blijft het een bijzondere gebeurtenis. Naast de leuke zaken zoals het bezichtigen, inrichten en schilderen van je woning komen er ook heel wat administratieve zaken bij kijken. Bijvoorbeeld al het papierwerk van de taxatie en de hypotheek. En daar komt ook de Belastingdienst om de hoek kijken. Het kopen en/of verkopen van je woning heeft namelijk gevolgen voor de belasting die jij moet betalen of terugkrijgt. Waar je op moet letten bij het over- of afsluiten van je hypotheek? Wij leggen het uit.

Eenmalige aftrekposten

We beginnen met de eenmalige kosten die jij maakt bij de aanschaf van een woning en die je vervolgens eenmalig bij je jaarlijkse belastingaangifte mag opgeven als aftrekpost. Dit is een punt wat veel mensen vaak niet weten, maar wat wel als een heerlijk ‘cadeautje’  beschouwd kan worden na de dure aankoop van een woning. Zo zijn de kosten van de taxatie en notaris soms helemaal of deels aftrekbaar. Dit zorgt ervoor dat jij in totaal minder belasting hoeft te betalen en misschien zelfs wel een deel terugkrijgt na het invullen van je aangifte.

huis kopen belastingdienst

Maar zoals bij veel belastingzaken zijn er wel bepaalde regels. Check daarom goed de site van de Belastingdienst en vul de handige checklist in. Daarmee weet jij in één oogopslag wat je terug kunt vragen en wat niet. Goed om te vermelden: deze regelingen gelden niet alleen bij de aankoop van je eerste woning, maar ook wanneer je gaat verhuizen naar een volgend koophuis. De aanschaf van een woning waar je niet zelf in gaat wonen, valt hier dan weer níet onder. Hup, op naar de checklist dus.

Structurele kosten

Naast het feit dat je bij een verhuizing en hypotheek eenmalige kosten hebt, heb je natuurlijk ook de structurele kosten zoals de maandelijkse betaling van je hypotheek. Deze bestaat uit een deel aflossing en een deel rente.  Die rente levert je ook weer een belastingvoordeel op, die dus wél structureel ieder jaar terugkomt. Om deze reden kun je hier een voorschot voor aanvragen, waardoor je dit iedere maand uitgekeerd krijgt en je maandlasten minder hoog zijn. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag om te zien of het voor jou interessant is om een voorlopige aanslag aan te vragen.

Heb je je hypotheek overgesloten tegen een lager rentepercentage? Erg fijn, want dat betekent minder rente betalen. Geef dit tijdig door, zodat je maandbedrag wordt bijgesteld. Dat doe je door je voorlopige aanslag te wijzigen.

Kortom, een eigen huis kopen is leuk, maar soms ook wel een beetje complex. Je verdiepen in je belastingen kan in je voordeel werken. Dit geldt voor zowel de eenmalige als de structurele kosten. De Belastingdienst heeft handige tools ontwikkeld om jou enigszins wegwijs te maken. Deze vind je op: belastingdienst.nl/koopwoning. Daar kun je ook terecht voor meer informatie.


Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 206