Energie besparen met verlichting: zo doe je dat

Je kunt flink wat energie besparen door efficiënt om te gaan met de verlichting in je woning. Hierdoor gaan de energiekosten omlaag, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. De beste tips om te besparen met verlichting lees je in het onderstaande artikel.

 

Stap over op LED verlichting

Een van de beste manieren om energie te besparen, is door over te stappen op LED verlichting. Een LED lamp kan namelijk tot 90% zuiniger zijn dan een traditionele gloeilamp. Dat is een heel groot verschil! Hoewel de aanschafprijs van LED lampen wat hoger ligt, heb je deze investering ook zo weer terugverdiend. Niet alleen door het lage verbruik, maar ook door de lange levensduur. Tip: Neem eens een kijkje op de website van Budgetlight. Deze webshop heeft een groot assortiment aan zuinige LED lampen.

 

Maak zo veel mogelijk gebruik van daglicht

Probeer overdag zo veel mogelijk gebruik te maken van daglicht. Zet de vensterbank niet vol met grote objecten en zorg ervoor dat de gordijnen helemaal open kunnen. Andere vormen van raamdecoratie waarmee je de lichtinval kunt regelen zijn natuurlijk ook prima. Denk aan jaloezieën en rolgordijnen. Overweeg daarnaast om de muren in een donkere kamer wit (of in een andere lichte kleur) te verven. Zo kan het natuurlijke licht beter weerkaatsten.

 

Laat lampen niet onnodig branden

Het ligt erg voor de hand, maar is daarom niet minder belangrijk: let erop dat je nooit lampen onnodig laat branden. Maak er een gewoonte van om de lampen uit te schakelen zodra je een ruimte verlaat.

 

Koop verlichting met een bewegingssensor

Een andere handige manier om lampen niet onnodig te laten branden is door gebruik te maken van een bewegingssensor. Vooral voor buitenverlichting, de verlichting in de garage en in de voorraadkast is dit erg handig.

 

Maak gebruik van een tijdschakelaar

Ook een tijdschakelaar/schakelklok is een slimme aankoop. Hiermee kun je zelf bepalen op welke tijd de (buiten)verlichting wel of niet moet branden. Het is een hele simpele manier om energie te besparen op verlichting!

 

Kies voor slimme verlichting

Als je het helemaal goed aan wil pakken, is het de moeite waard om je te verdiepen in slimme verlichting. Slimme lampen kun je door middel van een app van een afstandje bedienen. Dit is ook de ideale manier om inbrekers af te schrikken als je een tijdje van huis bent. Zet iedere avond de verlichting aan om de indruk te wekken dat er mensen aanwezig zijn.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101