Hoe vervang je een lamp?

Lampen vervangen in je huis, misschien doe je het regelmatig, misschien is het je eerste keer. Er zijn verschillende redenen om een lamp te vervangen, het kan zijn dat de lamp kapot is, je vind de lamp niet meer mooi of hij flikkert bijvoorbeeld. Zo kan je vast ook al eens nadenken over wat voor lamp je precies in een ruimte gaat hangen. Ook is het handig als je niet te veel moet boren bij het plaatsen van een nieuwe lamp, zodat je geen gaten in het plafond veroorzaakt.

Kijk eens naar de stijl van je woning, voor je een lamp gaat wisselen of voordat je een lamp gaat kiezen in de winkel. Hou er ook rekening mee in welke ruimte je lampen gaat vervangen. En van welke stijl lampen je houdt, ben jij meer voor de landelijke stijl, de industriële stijl of de retro stijl? Met bepaalde verlichting kan je de sfeer in een ruimte bepalen. In de woonkamer wil je namelijk gezellig licht, hier kan je kiezen voor een mooie hanglamp. De meeste hanglampen kunnen de gaten en centraaldozen verbergen, zo ziet je lamp er verzorgt uit. In de slaapkamer kan je kiezen voor wandverlichting, warm en strak. Als je kiest voor een wandlamp kies je voor een tijdloos design, bovendien past een wandlamp mooi in elk soort type woonstijl.

Hoe vervang je veilig een lamp?

Veiligheid is zeer belangrijk. Zorg dus dat je al deze stappen goed toepast om ongelukken te vermijden. Voor je een lamp gaat verwisselen is het nodig om de stroom uit te schakelen in de meterkast. Ook kan je best de stroomsterkte na te kijken na uitschakeling met een spanningszoeker. Je verdiept je best ook even in de handleiding van de lamp zelf voor je er zelf mee aan de slag gaat. Wanneer je een lamp gaat vervangen moet je meestal het kroonsteentje en de bevestigingsbeugel losschroeven. Deze kan je vervangen door een nieuwe bevestigingsbeugel en vervolgens schroef je het kroonsteentje aan de elektriciteitsdraden van de lamp. Bovendien vind je op Youtube gigantisch veel filmpjes die je tot in het detail kunnen helpen met het installeren van een lamp.

Recycleren

De meeste lampen kan je recycleren, het is dus een goed idee om je lamp naar het containerpark te brengen en in de speciale bakken te gooien die ervoor dienen lampen te recycleren. Ook heb je in veel winkels of verkooppunten een bak staan waar jij je lampen zomaar kan ingooien. Let op: niet alle lampen zijn toegestaan.

Kies voor LED

LED verlichting is niet voor niets razend populair. Ze zijn energiezuinig, maar ook milieuvriendelijk. Door al deze kenmerken zijn ze niet giftig en is het mogelijk om LED verlichting te recycleren. Alleen maar voordelen dus!

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 100