Minder betalen voor je energierekening? Niet zo moeilijk als je denkt!

Energietarieven zijn al een lange tijd aan het dalen en huiseigenaren kunnen daar juist nu van profiteren. Zorg er wel voor dat je de verschillen tussen je huidige leverancier en potentiële nieuwe goed op een rij zet.

Het vergelijken van tarieven voor energie, is een beetje vergelijkbaar met het zoeken naar een nieuwe zorgverzekeraar. De meesten onder ons worden er niet echt blij van. We zien er tegenop en we ervaren het als een hoop gedoe. Toch loont het wel de moeite. En gelukkig zijn er websites die het ons een beetje makkelijker maken. En daar worden we dan weer wèl blij van. Want het geld dat we overhouden door een lagere energierekening, besteden we graag ergens anders aan. Op de website UnitedConsumers kan je bijvoorbeeld goed de energietarieven met elkaar vergelijken.

 

Hoe bespaar je?

Maar hoe doe je dat dan, besparen op de energierekening?

Hieronder zetten we een paar mogelijkheden voor je op een rij:

  • Het beperken van het energiegebruik door uitmuntende isolatie. Denk hierbij in eerste instantie aan het isoleren van je dak. Ook (spouw)muurisolatie en vloerisolatie kunnen de rekening behoorlijk verlagen. Een bijkomend voordeel is dat het klimaat in de woning behaaglijker voelt.
  • Je kunt ook een extra dikke trui aantrekken op koude dagen en de verwarming een graadje lager zetten.
  • Een door de overheid gesubsidieerde manier is het zelf opwekken van energie door het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak. Een veelgehoord misverstand is dat er veel zon moet schijnen om rendement te hebben van de panelen. Dat is echter niet waar, ook op minder zonnige dagen leveren de panelen energie op. Het is zelfs zo dat op tropische dagen de zonnepanelen minder opleveren dan op een zonnige dag met 23 graden!huis met zonnepanelen
  • Wil je echt vooruitstrevend met energie omgaan, dan is het installeren van een warmtepomp, een zonneboiler of een andere natuurvriendelijke maatregel een goed idee.
  • ‘Samen staan we sterk’ geldt ook voor energie. Collectieve energie is hier een goed voorbeeld van. Tegenwoordig kun je zelfs de door de buren opgewekte energie gebruiken. Er zijn diverse initiatieven, regio gebonden of landelijk. Door groot in te kopen, worden de kosten lager. En daar profiteer je als gebruiker van.
  • Tot slot benoemen we nog het vergelijken van energieleveranciers. We begonnen er dit blog er al mee. Door goed te kijken naar de prijsschommelingen op de markt, kun je elke keer voor de laagste variant kiezen. Je krijgt er dezelfde energie voor, maar je betaalt minder.

 

We hopen je inzicht te hebben gegeven in de mogelijkheden. Je kunt natuurlijk prima diverse opties combineren. Hou je mooi meer geld over. Wat ga jij als eerste doen?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204