Gasloze Toekomst: warmtepomp en elektrische boiler

De gasgestookte cv behoort binnenkort tot het verleden. Nieuwe woningen worden reeds gebouwd zonder gasaansluiting. Hoe verwarm je een huis dan comfortabel én efficiënt?

Een comfortabel huis heeft als een van de meest basale voorzieningen een goed werkend verwarmingssysteem. In de meeste Hollandse huizen is dat nog altijd de centrale verwarming. Maar dat gaat veranderen.

Nu de overheid alle Nederlandse woningen in 2050 van het gas af wil hebben, komen er alternatieven. Eén daarvan is de warmtepomp. Ook een warmtepomp cv regelt de verwarming, zoals een cv ketel dat doet. Met dat verschil dat een warmtepomp geen gas verbruikt. De pomp draait op stroom. Er is dan ook geen sprake van afvoer van rookgassen.

Wat veel mensen verbaast is dat een warmtepomp de warme lucht van buiten haalt. Uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Er is maar weinig lucht nodig om de pomp zijn werk te laten doen. Met andere woorden, een warmtepomp is daarmee heel duurzaam en schaadt het milieu niet.

Verwarmen en afkoelen wekt energie op

Een warmtepomp neemt warmte op en geeft deze op een hogere temperatuur weer af. Dat gebeurt door middel van een gesloten kringloop waarin een soort koelvloeistof rond gaat dat verdampt tot gas en weer tot vloeistof wordt als het afkoelt. Dit systeem van opwarmen en afkoelen, wekt energie op in de vorm van warmte. Het is eigenlijk het omkeerde systeem van een koelkast, die brengt warmte van binnen naar buiten.

Voorts is er een juiste boiler nodig als er een pomp wordt geïnstalleerd, een elektrische boiler. Dat is een andere boiler dan die bij een cv past. Bij een warmtepomp ligt die aanvoertemperatuur lager en is er meer verwarmend oppervlak nodig (de hoeveelheid (grote) van het materiaal dat de warmte overbrengt van het een naar het ander medium).

Een warmtepomp vraagt tevens om een goed geïsoleerd huis en vaak ook een combinatie met een lage temperatuur verwarming (LTV) zoals vloerverwarming. De inhoud van de woning is bepalend voor het nodige vermogen. Een specialist kan dat uitrekenen.

Een warmtepompboiler: dé manier om je woning te verduurzamen

Zuinig omspringen met elektra

Elektrisch verwarmen is natuurlijk helemaal niet nieuw, Maar het is belangrijk, als er elektra wordt toegepast, dit zo zuinig mogelijk te doen. Met een elektrische warmtepomp is dat het geval.

Even een vergelijking: 1 kubieke meter gas staat gelijk aan ongeveer 9 kWh elektriciteit. Als we klakkeloos gas vervangen door elektra, verbruiken we enorm veel. Te veel. Zaak om met zuinige apparaten te gaan werken. De warmtepomp, maar ook de inductiekookplaat. En vergeet de zonnepanelen op het dak niet. Daarnaast is het belangrijk om de juiste isolatie toe te passen en het huis goed te ventileren.

Het is ook mogelijk een hybride warmtepomp toe te passen. Dat is een kleinere elektrische warmtepomp gecombineerd met een hr-ketel (met groen gas). Neem dan ook vloerverwarming of wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuur verwarming.

Warmtepomp, boiler en levering elektra moeten goed op elkaar afgestemd

De juiste warmtepomp kopen? Een goede boiler kopen? Laat je goed informeren. Het is belangrijk dat de overgang van gas naar warmtepomp in één keer goed gebeurt. En laat berekeningen aan de experts over. De grootte van het huis, de combinatie met vloer- of wandverwarming, de juiste boiler inhoud om de warmtepomp goed te laten werken. Dit zijn allemaal aspecten van die op elkaar afgestemd moeten. Het is zelfs mogelijk om de zonnepanelen aan te sluiten op de warmtepompboiler. Dan wordt de elektra om deze goed te laten werken ook op een groene manier geleverd.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 94