3 tips voor een duurzaam huishouden 

Een beter milieu begint bij jezelf. Vaak denkt men dat enkel de grootste veranderingen effect hebben. Wat kan jij nou betekenen voor deze wereld? Besef echter goed dat als iedereen zo denkt, verandering nooit mogelijk zal zijn. Als we allemaal de eigen verantwoordelijkheid nemen, draagt dit bij aan een duurzamer Nederland. Bovendien zijn het vaak al de kleinste aanpassingen die uiteindelijk een groot effect kunnen hebben. Begin bij jezelf en begin bij het huishouden. Hier is al ontzettend veel mogelijk. Maar welke opties zijn er? Waar moet je aan denken? Hieronder volgen drie tips om je op weg te helpen. 

1. Kies voor duurzaam toiletpapier 

Kies voor duurzaam toiletpapier

Een duurzaam toiletbezoek? Dat kan met bamboe toiletpapier! We vergeten vaak hoeveel toiletpapier er jaarlijks doorheen gaat. Bovendien maken we meestal niet de duurzaamste keuzes. Vaak wordt er toch gekozen voor goedkoop en eenvoudig toiletpapier, waarmee we stiekem het milieu dus extra belasten. Bamboe is een natuurlijk materiaal, dat heel anders geteeld kan worden dan bijvoorbeeld hout. Het grootste voordeel van bamboe is dat deze niet verloren gaat tijdens het productieproces. De plant zal telkens opnieuw groeien. Daarnaast hoeven er geen pesticiden aan te pas te komen om het bamboe in optimale conditie te houden. 

Het grootste voordeel van bamboe is toch wel dat het om biologisch afbreekbaar wc papier gaat. Je kunt dus met een gerust hart het toilet doorspoelen, zonder bang te zijn voor de gevolgen voor het milieu of zelfs de levensduur van het toilet. 

Vaak gaan duurzame opties gepaard met een hoger prijskaartje. We betalen extra om het milieu te sparen. Hoewel veel mensen dit er wel voor over hebben, zien we ook dat dit financieel gezien niet voor iedereen mogelijk is. Gelukkig zijn er ook duurzame materialen die niet direct duurder hoeven te zijn. Dit is ook bij bamboe toiletpapier het geval. Deze toiletrollen zijn in veel gevallen zelfs goedkoper dan andere minder duurzame alternatieven. Bovendien bevatten de rollen meer papier en is het papier ook dikker. Hierdoor is er minder van nodig en doe je dus langer met elke rol. Uiteindelijk merk je dit dan ook zeker in je portemonnee. 

2. Afval scheiden 

Een van de eenvoudigste manieren om je huishouden verder te verduurzamen is door het afval te scheiden. Jaarlijks produceren we per persoon gemiddeld 163 kilo afval per jaar. Helaas zien we ook dat veel afval niet op de juiste manier wordt afgevoerd. Het scheiden van afval kost nauwelijks extra tijd, maar heeft wel een grote impact op het milieu. Er zijn tegenwoordig zelfs pedaalemmers met verschillende vakken. Dan kan het afval direct gescheiden worden en kost dit later geen tijd meer. 

Wil je het nog duurzamer aanpakken? Kies dan ook voor eco-vriendelijke vuilniszakken. Deze zijn volledig biologisch afbreekbaar. 

3. Waterverbruik verminderen

De meeste mensen weten wel manieren waarop ze energie kunnen besparen. Maar wist je ook dat er op het waterverbruik veel valt te besparen? Bijvoorbeeld door korter te douchen of door de vaatwasser slechts één keer per dag aan te zetten.

Het zijn kleine dingen, maar kunnen op de lange termijn een groot resultaat opleveren. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. 

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 22