Bedrijf aan huis: wat te doen met het afval?

Als bevlogen ondernemer met een eenmansbedrijf aan huis ben je ongetwijfeld bekend met de verplichting om je afval op een verantwoorde manier te verwerken. Bij grote bedrijven wordt dit vaak automatisch geregeld, maar hoe zit het als je zelfstandige bent met een home office? Wat moet je precies doen met dat afval? En hoe zorg je ervoor dat je dit op een duurzame manier aanpakt? Lees snel verder voor handige tips over het beheren van je bedrijfsafval.

Huishoudelijk versus bedrijfsafval

Wanneer je een kantoor aan huis hebt, valt alle gegenereerde afval onder de noemer bedrijfsafval. Dit betekent dat jij als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor de afvoer ervan. In sommige gevallen kun je proberen om het als huishoudelijk afval te laten gelden, vooral als de aard van het afval vergelijkbaar is met regulier huisafval. Je gemeente kan in dat geval het afval ophalen, maar besef wel dat gemeenten niet verplicht zijn bedrijfsafval te accepteren.

Heb jij een bedrijf aan huis en produceer je aanzienlijke hoeveelheden bedrijfsafval? Dan is het verplicht om een erkende afvalinzamelaar in te schakelen. Bedrijfsafval is zo’n erkende afvalinzamelaar die je kunt inschakelen om je bedrijfsafval op te laten halen. Huur gemakkelijk en voordelig de juiste afvalcontainer(s) voor jouw bedrijf.

kartonafval

Slim afval scheiden met rolcontainers

Het scheiden van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Als je bedrijfsafval niet gescheiden wordt, belandt alles in één rolcontainer en raakt deze snel vol. Hierdoor komt het afval uiteindelijk in de restafval container terecht, wat de duurste vorm van afvalverwerking is, omdat het verbrand moet worden. Daarnaast is dit uiterst schadelijk voor het milieu. Maak daarom gebruik van verschillende rolcontainers. Hiermee kun je eenvoudig afval scheiden, waardoor de hoeveelheid restafval minimaal blijft en waardevolle grondstoffen niet verloren gaan. Kies containers met diverse kleuren, zodat medewerkers precies weten waar elk type afval thuishoort. Duurzaam ondernemen begint vaak met eenvoudige stappen, zoals het scheiden van afval.

Gemeentelijke afvalinzameling

De afvoer van bedrijfsafval moet je zelf organiseren. Als je redelijke hoeveelheden afval genereert met je thuisgevestigde bedrijf, is het raadzaam om contact op te nemen met je gemeente. Voor een maandelijks bedrag kan de gemeente jouw bedrijfsafval ophalen. Hiermee verkrijg je het recht om je afval af te voeren, wat bekend staat als het reinigingsrecht. Je moet wel aantonen welke afvalstromen je produceert.

Lees ook:
Creëer een Comfortabele en
stijlvolle thuiswerkplek met bureaustoelen

Zelf naar de milieustraat

Als je maar weinig bedrijfsafval genereert met je thuisoffice, is de meest kostenefficiënte optie om het afval zelf naar de milieustraat te brengen. Dit vergt maandelijks wat tijd, maar het stelt je in staat om de gemeente of een particulier afvalverwerkingsbedrijf te omzeilen, wat resulteert in besparingen op maandelijkse kosten.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 251