Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Je huis verduurzamen? Dit zijn dé 11 stappen die je moet volgen!
Duurzaamheid, klimaatbewustzijn en het milieu; allemaal zaken die de afgelopen jaren ontzettend belangrijk zijn geworden. Belangrijker dan dat we wellicht ooit hadden kunnen vermoeden. Van persoonlijke keuzes zoals het stoppen met het eten van vlees tot keuzes op het gebied van wonen; alle beetjes helpen. Waar het gaat om het verduurzamen van de woning, kun je niet alleen qua impact op het klimaat het verschil maken. Ook qua budget kan het nogal verschillen wanneer je let op je verbruik. Het kunnen kleine zaken zijn maar ook grote zaken. Daarom hier 11 aspecten die van invloed zijn op het verduurzamen van je huis en waarvan het aan te raden is om eens te checken hoe ze ervoor staan. Want als je dit goed doet, kun je zomaar goedkoper wonen en bezuinigen!
1. Isoleer meer
Allereerst is het goed om je te realiseren dat wat er niet uitgaat, er ook niet in hoeft te komen. Dit geldt voor je portemonnee, maar ook voor isolatie in en om je woning. Isolatie werkt twee kanten op; in de winter zorgt het ervoor dat warmte binnen in de woning blijft en in de zomer zorgt het ervoor dat de warmte van buiten niet zo snel naar binnen komt. In beide gevallen zul je zien dat het gaat schelen in je gas- en energieverbruik. Je isolatie verbeteren is dan ook zeer aan te raden. Ga hierbij voor alle vormen van isolatie, van de dakisolatie tot de muurisolatie. Ook vloerisolatie is van grote invloed, zeker in oude huizen. Kortom, isoleer meer en je zult de kosten snel terugverdienen.
2. Verwarm je niet meer arm
Afgelopen jaren waren er momenten, door mondiale ontwikkelingen, dat de kosten van gas en elektriciteit (en dus van je verwarming) opeens door het plafond gingen. Iets wat ervoor zorgde dat we allemaal in één klap ons een stuk bewuster waren van het eigen verbruik. Om dit soort situaties te voorkomen in de toekomst is het slim om alvast vooruit te kijken. Er zijn tegenwoordig veel efficiëntere verwarmingssystemen. Van een hoogrendementsketel tot een thermostatische radiatorkraan; er is vandaag de dag erg veel mogelijk. Ook een warmtepomp en zonnepanelen zijn slimme keuzes. Dus spaargeld over? Een prachtige investering die zichzelf snel terugverdient, zo houd je later nóg meer geld over!
3. Het licht zien met energiezuinige verlichting
Verlichting is in en om het huis een must have, zeker in de donkere wintermaanden is verlichting cruciaal. Niet alleen om alles helder te zien, ook om de nodige sfeer aan te brengen. Investeer dan ook in energiezuinige verlichting. Wanneer je gloeilampen door ledlampen vervangt zul je het verbruik zien dalen. Ook bewegingssensoren en timers zijn aan te raden, zo laat je nooit meer per ongeluk een lamp aanstaan!
4. Schaf zonnepanelen aan
Toch wel dé innovatie van de afgelopen jaren, is het gebruik van zonnepanelen. Overweeg zeker deze te installeren om energie voor je hele huis op te wekken. Wellicht is het zelfs mogelijk om hier subsidies voor aan te vragen of terug te leveren aan het net. Verken de mogelijkheden en doe er je voordeel mee. Elke dag dat je nog niet geïnvesteerd hebt in zonnepanelen is er eigenlijk één te weinig. Het gaat er namelijk voor zorgen dat je niet alleen nu maar ook in de toekomst goed zit op het gebied van duurzaamheid. En niet alleen op dit gebied, maar ook op financieel gebied. Het gaat je namelijk uiteindelijk veel geld opleveren wanneer jij deze transitie ondergaat.
5. Iedere druppel telt, bespaar op water
Ook water besparen levert een grote bijdrage aan een duurzaam leven. Er zijn tegenwoordig veel waterbesparende maatregelen te bedenken. Installeer een waterbestendige douchekop of kraan. Dit scheelt al snel wat liters. Ook het opvangen van regenwater is aan te raden. Besproei er je tuin mee of laat je toilet er mee doorlopen; het gaat je allemaal helpen.
6. Investeer in nieuwe zuinigere apparaten
Wanneer jij nog een oude droger of vaatwasser hebt staan dan zul je zien dat die meer verbruikt dan dat je waarschijnlijk lief is. Soms is het zelfs slim om oude apparatuur te vervangen voor nieuwe. De investering verdient zichzelf dan al zeer snel terug. Van een nieuwe oven tot een nieuw fornuis; alle beetjes helpen! En met die oude kun je misschien weer iemand anders blij maken.
7. Stop over naar een andere leverancier
Veranderen van energieleverancier is niet een favoriete klus van iedereen, maar het is wel iets wat enorm veel geld kan opleveren en ook verschil maakt qua duurzaamheid. Er zijn namelijk energieleveranciers die echt groene energie leveren zoals wind- of zonne-energie. Soms scheelt het weinig in kosten, maar is de kwaliteit van de opgewekte energie veel beter en kun je dit met een veel beter gevoel kopen. Iets wat op lange termijn verschil gaat maken, wellicht niet op individueel niveau maar wanneer we allemaal zodanig ons steentje bijdragen zal het uiteindelijk bijdragen aan een beter klimaat en omgeving.
8. Minimaliseer het energieverlies
Naast isolatie zijn er nog andere manieren denkbaar die ervoor kunnen zorgen dat er geen onnodige energie verloren gaat. Denk aan lekken rond ramen, deuren en leidingen. Ook het isoleren van stopcontacten en schakelaars gaat het warmteverlies verminderen.
9. Let op de producten waar iets van gemaakt is
Het ene materiaal is het andere niet, dit geldt zeker ook op de ladder van duurzaamheid. Wanneer je gaat verbouwen of bouwen is het goed om te letten op welk type producten je gebruikt. Denk aan gerecyclede isolatie materialen, FSC gecertificeerd hout en duurzame vormen zoals wol en katoen isolatie. Het kan namelijk behoorlijk verschil maken qua belastbaarheid voor welk materiaal je kiest. Let dus op de verschillende producten die je gebruikt en de duurzaamheid ervan.
10. Verduurzaam óók je tuin of balkon
Naast dat we bewust bezig zijn met het huis en alles wat daar in en om speelt, is er natuurlijk ook nog de tuin! Hierin kun je ook behoorlijk het verschil maken. De meeste tuinen zijn de afgelopen jaren aan het ‘verstenen’. Om de bloemetjes en bijtjes op weg te helpen is het goed om de nodige natuur in je tuin te verwerken. Dus minder plastic en steen, en meer modder en natuurlijke producten. Zo kan een pad van houtsnippers al veel beter zijn dan een pad van steen. Ook wanneer je alleen een balkon of dakterras hebt, kun je toch al de nodige verbeteringen aanbrengen. Neem veel planten en boompjes, en gebruik ook de hoogte van je buitenruimte door bijvoorbeeld voor een klimop of bakken voor aan de wand te gaan. Hoe meer groen, hoe beter! Je gaat er niet alleen jezelf maar ook de flora en fauna mee helpen, het is namelijk goed voor de ecologische ontwikkeling wanneer er meer groen aanwezig is. Van insecten tot vogels, alles en iedereen zal er blij mee zijn.
11. Bewust gebruik
En dan misschien nog wel het allerbelangrijkste; wees bewust van het gebruik. Stroom, energie en gas kunnen nog zó duurzaam en verantwoord opgewekt worden, maar zolang er geen verbruik is, is er ook niets nodig om het op te wekken. En dat is eigenlijk nog steeds het meest duurzaam. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor de medebewoners van je huis. Dus de kraan uit tijdens het tandenpoetsen, doe het licht uit wanneer je weggaat en doe een trui extra aan wanneer het wat kouder wordt. Allemaal eenvoudige en kleine zaken die ervoor zorgen dat je net wat minder gaat verbruiken dan dat je vandaag de dag doet. Zo leef je energiezuinig!
Dit is ook iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen, want jong geleerd is oud gedaan. Zorg er dus voor dat je zeer bewust bent van alles wat je verbruikt en blijf hier ook over bijleren. Alleen dan weet jij zeker dat je in de toekomst ook qua verbruik de kosten kunt beperken en het qua duurzaamheid prima blijft doen.
Conclusie
Wanneer we dan de balans op maken omtrent duurzaamheid dan zie je dat het op alle facetten terugkomt. Van het verbruik zelf, tot beperken wat er binnenkomt aan koude. Ook zijn er zaken die heel eenvoudig zijn en niets kosten zoals het beperken van de uitstoot, wat er vervolgens wel voor zorgt dat de kosten behoorlijk beperkt blijven. In bovenstaand artikel ligt de nadruk vooral op het verbruik, maar er zijn ook nog andere manieren in en om de woning die veel kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de inrichting. Het scheelt enorm wanneer je qua meubels, vloerbedekking en gordijnen voor duurzame materialen kiest in plaats van goedkope massaproductie. Dat laatste gaat er namelijk voor zorgen dat je waarschijnlijk snel weer spullen nodig hebt, en in veel gevallen zijn deze niet gemaakt van duurzame basisproducten. Daarom is het aan te raden om liever voor iets duurdere en duurzamere producten te gaan, hier op bezuinigen is geen goed idee. Deze gaan langer mee, en kun je zonder schuldgevoel kopen.
Door een combinatie van deze maatregelen te nemen, kun je de ecologische voetafdruk van je huis verkleinen en tegelijkertijd energiekosten besparen en zo dus goedkoper wonen. Een klassieke win-winsituatie waar je aan het einde van de dag ook nog eens een goed gevoel aan over gaat houden!