Zelf de vloer isoleren? Het kan in deze 5 stappen!

Waar het gaat om duurzaamheid en energie besparen, is het goed isoleren van een vloer een enorme aanrader. Dit kan er in een paar eenvoudige stappen voor zorgen dat jouw energierekening behoorlijk daalt in een korte periode. Naast dat je er flink kosten mee bespaart gaat het je ook meer opleveren, zoals een beter energielabel en dus een waardestijging van je woning. Dat je altijd een professioneel bedrijf nodig hebt om dit klusje te klaren is niet juist. In veel gevallen kun je zelf ook al heel wat doen om je vloer te verduurzamen. Welke stappen dat zijn en hoe jij ervoor zorgt dat ook jouw vloer optimaal geïsoleerd is? En dat tegen een fractie van de prijs die je zou betalen als je het door een professional liet doen! Lees snel verder.  

1. Waarom isoleren? 

Voordat we ingaan op hóe je je vloer moet isoleren, eerst nog een kort stukje waarom je dit moet willen. Een goede isolatie van de vloer zorgt voor veel voordelen. Zo heb je natuurlijk in de winter een lager verbruik van je energie, aangezien je hier minder van nodig hebt om een fijne temperatuur in huis te behouden. Maar isoleren kent meerdere doeleinden. Zo is het ook van meerwaarde om in de zomer juist de warmte buiten de deur te houden. Ook daarvoor is isoleren zeer belangrijk, zeker als dat voorkomt dat je de airconditioning aan doet. Ook zorgt goed isoleren van je huis ervoor dat er een fijn leefklimaat binnenshuis is en dat dat blijft. Hierdoor is het huis namelijk niet vochtig en krijgen schimmels minder kans en zal overbodig vocht geabsorbeerd worden. 

kat op een vloer die geïsoleerd is

2. Check de situatie! 

Dan dus het zelf isoleren van een ruimte. Dat is vandaag de dag gewoon goed mogelijk. Het is namelijk een stuk eenvoudiger gemaakt om dit te doen. Zeker waar het gaat om vloerisolatie kun je met een beetje handig inzicht, af en toe een YouTube filmpje én de juiste spullen een heel eind komen. Allereerst is het goed om je huidige isolatie te bekijken. Is je huidige huis al goed geïsoleerd? Dan is het vaak niet meer nodig. Helaas is dit in veel gevallen niet zo. Wanneer het oud of beschadigd is, loont het altijd om je huidige isolatie aan te vullen.

Huidige status van de isolatie

Om erachter te komen wat de huidige status van jouw isolatie is, is het slim om op de plekken waar je bij kunt komen zelf even te inspecteren. Als je toegang hebt tot de ruimte dan kun je kijken hoe jij het eruit vindt zien. Is er bijvoorbeeld tussen de verschillende vloerbalken isolatiemateriaal geplaatst? Dan is het goed om te checken wat de status is. Is het erg brokkelig of beschadigd? Dan is het aan te raden dit te vervangen. Ook kun je gebruik maken van een warmtebeeldcamera voor het maken van een warmtebeeld-inspectie. Deze camera kun je soms lenen of dit kun je door een expert laten uitvoeren. Dit is een manier om erachter te komen waar jij veel warmte verliest in huis, zonder dat je de ruimte hoeft te betreden. Vooral handig wanneer er lastig toegang te krijgen is tot bijvoorbeeld een kruipruimte. 

Wanneer je de originele tekeningen van je huis nog hebt, kun je die ook checken op de aanwezigheid van isolatie. Ook staat daar vaak het type op vermeld. Wanneer je twijfelt is het goed om in dit stadium toch een professional raad te plegen. Zij kunnen jou vrijblijvend advies geven over de verbeteringen en ook het materiaal wat je daarvoor kunt gebruiken. Kortom, maak eerst een goede inschatting van de situatie voor je aan de slag gaat.  

houten vloer die geschikt is voor vloerverwarming

3. Kies het juiste materiaal

Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Je moet dan natuurlijk wel weten welk materiaal je hiervoor nodig hebt. Er zijn diverse materialen die allemaal duurzaam zijn maar ook verschillende prijzen kennen. Denk aan glaswol, steenwol, geëxpandeerd polystyreen (EPS) en schuimpanelen. Ze hebben allemaal voor- maar ook nadelen. Het is goed om te kijken welk materiaal welke eigenschappen heeft, en welke past bij jouw situatie.

Hieronder een korte uitlichting per soort.  

Glaswol en steenwol

Deze twee materialen ken je ongetwijfeld, en ze kennen ook veel overeenkomsten. Dit zijn dan ook veelvoorkomende isolatiematerialen vanwege hun goede isolerende eigenschappen, handige vorm van gebruik en relatief lage kosten. Ze zijn effectief in het verminderen van warmteverlies en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd tussen vloerbalken. Het is een materiaal wat je goed zelf kan gebruiken, maar pas wel op voor eventuele splinters.  

Geëxpandeerd polystyreen (EPS)

Dit is een hele mond vol en afgekort wordt het vaak EPS genoemd, in de volksmond ook wel bekend als piepschuim. Dit is ook zeer handzaam en kent vele fijne eigenschappen. Zo is het gewicht erg licht, is het waterbestendig en heeft het goede isolerende eigenschappen. Het is eenvoudig te hanteren en te installeren. Je vindt het veel terug in vloeren. 

Geëxtrudeerd polystyreen (XPS)

Wellicht vermoedde je het al maar XPS heeft vergelijkbare eigenschappen als EPS, maar is iets dichter en sterker. Het biedt uitstekende vochtbestendigheid en thermische isolatie. Ook hierdoor is dit een topmateriaal voor vloerisolatie, vooral in vochtige omgevingen zoals kelders en oude huizen. 

Schuimpanelen

Deze zijn er in verschillende soorten zoals polyurethaanschuim (PUR) en polyisocyanuraatschuim (PIR). Deze panelen bieden uitstekende isolatieprestaties en kunnen gemakkelijk op maat worden gesneden om tussen vloerbalken te passen. Ook een materiaal wat je zelf eenvoudig kunt installeren.  

4. Meet het goed op en bevestig het nauwkeurig

vloerisolatie en het juiste materiaal


Wanneer je het juiste materiaal voor jouw ruimte hebt gevonden is het belangrijk een goede inschatting te maken van de oppervlakte die je wilt gaan isoleren. Zo kun je het benodigde materiaal kopen, zonder te veel te hebben. Voor je aan de slag gaat is het ook goed dat de ruimte schoon en droog is, alleen dan heeft isoleren zin. Het ligt er vervolgens enigszins aan welk materiaal je gebruikt en hoe je het aanbrengt. Maar maak het specifiek op maat en kijk of er geen kieren of openingen zijn waardoor warmte kan ontsnappen. Zorg er ook voor dat je niet te veel druk uitoefent op het materiaal, dit kan juist weer een tegenovergesteld effect hebben.  

5. Check de afwerking

Ten slotte is het belangrijk om de afwerking te checken. Is dit goed gedaan en kun je de isolatie weer afdekken met bijvoorbeeld vloerbedekking of wandplaten? Het is goed om dit grondig te doen, voordat je weer de hele boel moet openmaken. Kit eventuele kieren goed af, daarmee krijgt vocht nog minder kans. Twijfel je toch of je dit zelf kunt? Vraag dan alsnog een professional. De besparing die jij hiermee gaat krijgen kan ongetwijfeld uit! 

Conclusie

Met deze 5 stappen heb jij je vloer zo geïsoleerd, tel uit je winst!

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 39