Wel of niet een warmtepomp kopen?    

Op het gebied van klimaatbewustwording en duurzaamheid is er veel gaande. Van zonnepanelen tot elektrische auto’s. Maar ook de term warmtepomp zien we steeds vaker terug. Het is echter geen eenvoudige keuze om wel of geen warmtepomp in je huis te installeren. Dit vraagt om maatwerk en diverse afwegingen. Welke aspecten goed zijn om hierin mee te nemen, en wat zijn de voordelen van een warmtepomp? Lees snel verder. 

Rendabel? 

In ons landje draait veel om geld, en eerlijk is eerlijk; waar eigenlijk niet? Daarom is vaak ook de eerste vraag waar het gaat om een warmtepomp of het rendabel is. Vaak wordt als vuistregel genomen dat de terugverdientijd 10 jaar is. Dit kan natuurlijk per huis en verbruik verschillen, maar houd er wel rekening mee dat het dus echt een investering voor de lange termijn is.

HR-ketel

De gemiddelde HR-ketel kost vandaag de dag zo’n €1.500,- terwijl een hybride warmtepomp als snel tussen de €4.500,- en €5.500,- kost. Wel kun je vaak subsidie krijgen, kijk goed welke subsidie voor jou van toepassing is. Iets wat de rentabiliteit nog verder kan versnellen is de ontwikkeling van de gasprijzen, als dat tenminste de manier is waarop je nu je woning verwarmt. De komende 30 jaar wordt de gaskraan namelijk verder dichtgedraaid en vanaf het jaar 2050 moeten we eigenlijk helemaal gestopt zijn met fossiele brandstoffen

De nadelen 

Dat het bij een warmtepomp alleen maar een kwestie van voordelen is, dat is helaas niet het geval. Er zijn ook wel degelijk nadelen, maar voor de meeste zijn dan ook weer oplossingen te bedenken. Zo is niet elk type warmtepomp geschikt voor iedere woning, vooral oudere woningen leveren nog wel eens problemen op. Woningen gebouwd voor 1974 zijn nog gebouwd onder andere bouweisen, waardoor isolatie en glas van een andere standaard is. Deze isolatie is echter wel met een paar ingrepen te verbeteren. Ook huizen die later gebouwd zijn hebben nog wel eens uitdagingen, kijk dus goed welk energielabel jouw huis heeft om te kunnen checken of jouw huis nu al geschikt is voor een warmtepomp.  

Je radiatoren moeten mogelijk vervangen worden 

verwarming - radiator

Een warmtepomp is niet automatisch geschikt voor je huidige radiatoren. Deze moeten wellicht vervangen worden. Een warmtepomp verwarmt je huis namelijk op een lagere temperatuur dan een cv-ketel, daarom moeten ze meestal aangepast worden en dat is een dure bijkomstigheid. Dit kunnen we dus niet scharen onder de voordelen van een warmtepomp. Je huidige radiatoren worden bij een warmtepomp vaak vervangen door zogenoemde ‘lage temperatuur radiatoren’.

Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is nog beter! Dan krijg je er ook nog eens extra ruimte bij in huis, aangezien er niets meer aan de muur vast hoeft te zitten. Ook is er bij een warmtepomp een buitenunit nodig, deze kan een brommend geluid maken dus let erop waar je het plaatst en dat je geen overlast veroorzaakt bij de buren.  

Een warmtepompboiler: dé manier om je woning te verduurzamen

Kortom; er speelt nogal wat een rol bij het kiezen van de juiste warmtepomp en ook de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Zelfs mét subsidie. Toch lijkt de al dan niet hybride warmtepomp wel de bron van warmte voor de toekomst. Hierin investeren is een investering die zich uiteindelijk terug gaat betalen. Vraag altijd een expert om advies zodat je in één keer de juiste warmtepomp kiest en je weet dat jij er de komende jaren écht warmpjes bijzit, met misschien een nóg wel iets duurzamer gevoel dan dat je nu al hebt.  

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 35