Hoe groot mag een overkapping aan je huis zijn zonder vergunning?     

Het wordt steeds populairder en dit is ook goed te begrijpen; het plaatsen van een overkapping in je tuin. In een land waar het toch behoorlijk vaak regent, is het fijn wanneer er mogelijkheden zijn om het seizoen wat te verlengen. Met een paar eenvoudige aanpassingen aan je huis kun je zo een overkapping plaatsen en/of een veranda erbij plaatsen. Maar dat dit wel gepaard gaat met regels en voorwaarden in ons dichtbevolkte land? Dat zal je ongetwijfeld niet verbazen. Daarom hebben wij hier uitgezocht voor jou wat je moeten weten en wat je moet doen voordat jij die overkapping of veranda in je tuin plaatst.  

Wel of geen vergunning nodig voor een overkapping / veranda

Wel of geen vergunning nodig voor een overkapping / veranda

Allereerst het goed nieuws; in de meeste gevallen heb je zowel in Nederland als in België geen vergunning nodig om een veranda te (laten) bouwen. In België is het wel verplicht je gemeente in te lichten, iets wat in Nederland nog niet per se hoeft maar wel sterk aan te raden is. In Nederland zijn de eisen en voorwaarden in 2022 aangescherpt, maar nog steeds heb je in de meeste gevallen geen vergunning voor een overkapping nodig. Het kan namelijk per gemeente verschillen. Zo moet een terrasoverkapping in de achtertuin geplaatst worden en geldt er vaak een maximum qua hoogte.

TIP! Een vergunning voor je overkapping vraag je aan via de website van jouw gemeente of het omgevingsloket.

Ook voor het totale oppervlakte zijn regels opgesteld in ons land. Zo mag deze niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin, in totaal is het maximum 30 vierkante meter. Het mag ook niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt. Check ook altijd de hoogte en de plaats van je overkapping. Als hij namelijk duidelijk vanaf de straat zichtbaar is, dan kan het zijn dat er ondanks dat hij aan bovenstaande voldoet toch een vergunning nodig heeft. Houd sowieso een maximum van drie meter hoogte aan, dat is in veel gemeenten en steden het maximum qua hoe hoog het mag zijn.

Lees ook dit artikel van Vincent Mossel:
Licht uit, spot aan: Zo maak je een lichtplan voor je tuin

Andere regels voor de carport

Naast dat je natuurlijk een overkapping of veranda bouwt aan je huis, zijn er nog andere opties zoals een carport. Hier gelden weer andere regels voor. In de meeste gevallen is hier een bouwvergunning voor een overkapping nodig, omdat zij bijna altijd zichtbaar zijn vanaf de straat. Ook hier gelden de eerder genoemde eisen zoals de maximum hoogte van drie meter. Twijfel je, check dan altijd de site van de Rijksoverheid. Daar staan alle regels opgenomen. Een terrasoverkapping bij een huurwoning vraagt weer om hele andere stappen die je moet zetten. Overleg altijd met de verhuurder. Soms ziet hij of zij het als een waardevermeerdering en is zelfs bereid om mee te betalen aan de woning.  

veranda aan huis

Kortom; een overkapping aan je huis bouwen is sterk aan te raden. Combineer het met een fijne loungeset en een (duurzame) warmtebron en je hebt er jaren plezier van. Let er wel op dat het in dit artikel gaat over het bouwen van een overkapping of veranda áán je woning. Wanneer je gaat voor een losstaande overkapping dan gelden hele andere regels.  

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 44