De tuinoverkapping past overal

Iedereen die mijn blogs leest, kent me inmiddels een beetje en weet dat ik een ontzettende fan ben van buiten zijn. Het hele buiten gebeuren geeft zo’n fris en vrij gevoel. Het maakt daarbij niet uit hoe groot je tuin is. Het eerste huis dat ik kocht, was een oude arbeiderswoning met een klein stadstuintje. Daarna volgde een twee-onder-een kap woning met ongeveer 300 m2 perceel en nu boffen we met een huis op een stuk grond dat de 1000 m2 aantikt. En ik kan je vertellen, in elke tuin heb ik me enorm thuis gevoeld.

Groot of klein

Dat de grootte van een tuin niet uitmaakt, zie ik ook aan de woningen waar ik kom als ik aan het taxeren ben. Of aan de tuinen van vrienden. Het gaat om de indeling, om de plantkeuze, om de aankleding, om de lekkere zitplekken. En wie denkt dat een overkapping in de tuin alleen voorbestemd is voor de grotere tuinen, heeft het mis. Ook in kleinere tuinen kom ik prachtige overkappingen tegen. Compleet met hangstoel, loungebank en soms zelfs met een buitenkeuken. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft. Sommige mensen zijn bang dat een overkapping de tuin optisch kleiner doet lijken. Zelf heb ik dat nooit zo ervaren. Naar mijn idee wordt de tuin juist één geheel omdat elk stukje een functie krijgt en de ruimte daadwerkelijk gebruikt wordt. Ook ontstaat er een dieptewerking omdat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een berging, een open ruimte is.

Sedem

Extra leuk is het als het dak niet van zwart materiaal is gemaakt zoals PVC of bitumen, maar vol staat met plantjes, een zogeheten groendak.

Dat is goed voor de bijtjes en andere insecten en bovendien geeft het vanuit je slaapkamerraam op de verdieping een vriendelijk zicht op je tuin. Houdt er wel rekening mee dat de overkapping extra gewicht moet dragen. De plantjes op zich wegen al best wat en met name het vocht dat de plantjes vasthouden in de grond, is behoorlijk zwaar. De constructie moet daar dus op berekend worden. Het gebruiken van extra zware palen en balken is in dit geval de oplossing.

dagdromen van een tuin

Zelf aan de slag

Sommige dingen moet je niet zelf willen doen. Wat mij betreft is het maken van een overkapping zo’n klus die je beter kunt uitbesteden. Het ontwerpen alleen al vraagt creativiteit en een oog van de kenner; iemand die ervaring heeft in wat de beste zichtlijnen zijn, hoe je de tuin in zijn volledigheid benut, wat de stand van de zon doet met het gebruik van je overkapping. Sommige zaken kun je alleen weten als je het vaak genoeg gedaan hebt. Mocht je een eigenwijs type zijn (geen oordeel hier 😉) en toch zelf aan de slag willen gaan, dan hoop ik dat dit blog je verder heeft geholpen en je strakjes lekker onder je eigen overkapping kunt loungen, kokkerellen of wat je dan ook wilt doen.

Veel plezier alvast en een groene groet!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 202