Licht uit, spot aan: Zo maak je een lichtplan voor je tuin 

De tijd dat we gewoon wat lantaarns in onze tuin plaatsten zonder er verder over na te denken, die is wel echt voorbij. Goede tuinverlichting die je sfeervolle tuin écht van meerwaarde laat zijn, wordt steeds belangrijker en dat is een goede zaak. Daarmee krijgt verlichting eindelijk de aandacht die het verdient. Het kan namelijk behoorlijk het verschil maken in een tuin! Ga niet zomaar naar de bouwmarkt om wat lampen te kopen, maar pak het gestructureerd en grondig aan. Wanneer je dat doet, zul je zien dat het voor jaren goed geregeld is. Hoe je dat aanpakt, zo’n lichtplan maken? Dat lees je in dit blog. Hierin lees je in zes overzichtelijke stappen hoe jij het juiste licht laat schijnen in je tuin.  

1.    De grove schets 

Allereerst is het slim om de grote lijnen in kaart te brengen. Of het nu gaat om een nieuwe of al een bestaande tuin, breng in kaart wat er allemaal aanwezig is en hoe het is ingedeeld. Gewoon een A4 met daarop zaken als een terras, de perkjes, het tuinhuis en de bomen. Daarmee heb je overzichtelijk in beeld wat er speelt in jouw tuin.  

grove schets van je tuin

2.    Waar laat je je tuinverlichting schijnen? 

Dan de volgende vraag en dat is wel een lastige, want hiermee moet je gaan bepalen waar jij het licht op wilt laten schijnen. Ga je voor een accent op de planten/bomen, het huis, of een combinatie hiervan? Leg de lat vooral niet te hoog en let ook vooral op functionaliteit. Lees jij ’s avonds nog graag een boek op je loungeset? Dan is het goed om daar de nadruk op te leggen.  

3.    Kies het type tuinverlichting 

Dan een afweging waarmee je ook niet een ‘one size fits all’ oplossing kunt kiezen en dat is de afweging tussen de verschillende types buitenverlichting. Hierbij is de één de ander niet en is het goed te kijken welk element je wilt verlichten. Ga je voor alleen wat extra sfeer of wil je juist écht iets kunnen zien. Van spotjes, lichtsnoeren tot staande lampen, ook buiten is tegenwoordig alles mogelijk. Vaak werken merken met verschillende maten verlichting. Verdiep je hierin en kijk wat aansluit bij jouw voorkeuren.  

je tuin verlichten

4.    Welke richting gaat het op? 

Dan nog een vraag die ook heel belangrijk is en dat is de zogenaamde lichtrichting. Elke tuinlamp heeft namelijk een andere lichtrichting. Het is goed om bij de aanschaf hierop te letten. Spotjes die vanuit de grond licht geven hebben een heel ander effect dan wanneer je voor een wandlamp gaat. Let er ook op dat lampen verschillende kleuren kunnen hebben, van zeer warm tot kil licht. Ook dit kan een enorm verschil maken.  

5.    Kies de armaturen 

Naast dat het soort tuinverlichting een rol speelt, wil je natuurlijk ook dat de lampen zelf mooi zijn. Van klassieke lantaarns tot design lampen, er zit nogal wat verschil tussen. Kies de opties die jij mooi vindt en in de stijl van je tuin passen.  

soort tuinverlichting

6.    Het juiste systeem 

Als laatste is het nog van belang om te kijken of je het juiste systeem gebruikt. Zo is verlichting op basis van laagspanning (12 volt) veiliger en gemakkelijker aan te leggen. Mocht je een nieuwe tuin aan het ontwerpen zijn, dan kun je overwegen om voor netspanning (220 volt) te gaan. Hiervoor heb je dan wel weer een monteur nodig. Hier gelden namelijk specifieke regels voor. 

Naast het belang van tuinverlichting, is het ook essentieel om de juiste tuinmeubelen aan te schaffen. Een van de belangrijkste overwegingen is of de tuinmeubelen weerbestendig zijn. Vincent Mossel deelt graag enkele waardevolle tips hierover.

Kortom, bij de juiste tuinverlichting spelen nogal wat factoren een rol. Neem dit onderwerp dan ook serieus en verdiep je in de verschillende opties. Laat dus goed je licht schijnen over lichtplan en je komt tot een mooi geheel voor een sfeervolle tuin. Succes!

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 35