Hierop moet je letten bij de aanschaf van een overkapping

Gezellig op je eigen terras zitten, ook als het regent? Met een overkapping zit je zomer en winter droog en comfortabel in eigen tuin. Het aanbod in dergelijke overkappingen is groot en je kunt ze eenvoudig zelf plaatsen. De vraag is alleen waarop je moet letten, als je zo’n overkapping wilt aanschaffen. Het antwoord op die vraag lees je in dit artikel.

Stijl en kleur

Op de eerste plaats zul je een keuze moeten maken voor de stijl en kleur van de constructie. In feite is een terrasoverkapping letterlijk een verlengstuk van je woning, dus moet de constructie ook goed aansluiten bij de bestaande bouw. Je kunt kiezen voor een klassiek model of een moderne variant. Ook in de kleurstelling heb je keus, waarbij zwart (antraciet) en wit vaak gekozen worden vanwege de universele toepasbaarheid.

Materiaalkeuze

Het is mogelijk om een overkapping uit hout te vervaardigen, maar bedenk hierbij dat de levensduur hiervan beperkt is. Je zult het hout goed moeten verzorgen, om er gedurende langere tijd van de kunnen profiteren. Wil je een oersterke constructie met een lange levensduur, kies dan voor aluminium. Ook is het goed om stil te staan bij de transparantie van de dakpanelen. Wil je helder glas of liever melkglas?

overkapping in de tuin

Afwerking

Wanneer je voor een terrasoverkapping prijzen gaat vergelijken, zie je soms grote verschillen. Als leek weet je meestal niet waardoor die verschillen veroorzaakt worden. Een tip: let op de coating van het materiaal. Aluminium leent zich zeer goed voor toepassing in dergelijke constructies, maar is nog beter bestand tegen de weersinvloeden wanneer er een poedercoating op wordt aangebracht. Hierin verschillen de kwaliteiten nogal, dus let goed op de specificaties van deze coating.

Lees ook: Hoe shutters de waarde van jouw woning beïnvloeden

Modulair

Nog een ander punt van aandacht: wil je alleen een overkapping, of wil je ook zijwanden plaatsen en eventueel zonwering aanbrengen? Je kunt overwegen om dit gefaseerd te doen. Misschien wil je eerst alleen de overkapping plaatsen, maar de optie openhouden om de constructie op een later moment verder uit te breiden. Kies dan voor een systeem dat modulair is opgebouwd. Je kunt dan bijvoorbeeld later moeiteloos schuifwanden erbij plaatsen.

De ondergrond

Voor een terrasoverkapping wordt over het algemeen geen volledige fundering aangelegd. Het is echter wel belangrijk dat de staanders (de palen van de constructie) stevig op de grond staan en dat de draagkracht van de ondergrond ruim voldoende is.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204