Een tweede woonkamer in je tuin?

De vraag naar luxe buitenverblijven blijft maar toenemen. Want wie wil er nou niet het hele jaar door van de tuin genieten? Het is de perfecte manier om het buitenleven te omarmen zonder het comfort van binnen op te geven. Maar het is natuurlijk niet alleen een mooie toevoeging aan de tuin, het heeft enorm veel voordelen. Zo is het fantastisch om te gebruiken als buitenkeuken zodat je zomers elke dag heerlijk buiten kunt eten en vervolgens de ingebouwde tuinhaard aan te zetten als het ’s avonds toch wat afkoelt. Uiteraard is het super om heerlijk te ontspannen met bijvoorbeeld een jacuzzi, sauna of een TV.

Wij zelf hebben een veranda, zoals wij het zelf noemen, laten bouwen aan onze schuur in de tuin. Wij hebben een lange tuin op het zuiden waar aan het eind van de tuin de schuur staat. Daar hebben we dan ook altijd schaduw dus was dat het uitgelezen plekje om daar de veranda te bouwen. Dus elke zomer zitten wij natuurlijk hier heerlijk te genieten, loungen en barbecueën met vrienden en familie. Wij hebben de veranda laten bouwen van Douglas hout, niet het goedkoopste hout maar wel een duurzame en hoogwaardig houtsoort, met een dak gemaakt van dakpannen. Dit geeft een mooi geheel met het dak van de schuur die ook uit dakpannen bestaat.

Mijn stijl qua inrichting heb ik doorgetrokken van wat ik in huis ook heb, veel lichte tinten, Ibiza stijl, het moet natuurlijk een vakantie gevoel geven. Het is geen grote veranda dus het belangrijkste wat er staat is de lounge bank en de TV. In de schuur staat een tweede koelkast dus de drankjes zijn snel gepakt….

Wat is het verschil tussen een tuinkamer en een buitenverblijf

tuinkamer aan huis

Een tuinkamer is een uitgebreide variant van een buitenverblijf of veranda. De tuinkamer wordt ook wel een buitenkamer genoemd. Een tuinkamer wordt vaak aan huis gebouwd maar is dan niet te vergelijken met een serre omdat een tuinkamer niet wordt geïsoleerd, maar het biedt wel bescherming tegen wind, zon en regen. Het grote voordeel van een tuinkamer aan huis is, snel vanuit je woonkamer of keuken direct je tuinkamer in kan lopen. Wanneer je een hapje of een drankje wilt nuttigen sta je in no-time in je keuken. En wanneer de zon schijnt, schuif je eenvoudig de wanden of deuren openen en is het genieten geblazen.  Maar tegenwoordig bouwt men ook steeds vaker een vrijstaande tuinkamer. Hou er dan wel rekening mee met het feit dat  wanneer je een vrijstaande tuinkamer hebt, je wel door weer en wind door de tuin moet lopen om droog te kunnen zitten.

Voor welke stijl kies je?

houten overkapping

Om een gezellige tuinkamer te creëren, moet je bedenken in wat voor stijl je deze  wilt laten bouwen. Kies je voor een houten of voor een tuinkamer in de stijl van jouw huis? Een houten tuinkamer heeft een natuurlijke uitstraling en straalt warmte uit. Maar bijvoorbeeld met aluminium biedt weer mogelijkheden om veel glas erin te verwerken, waardoor je een moderne en strakke uitstraling krijgt.

Het is in ieder geval een verlengstuk van je huis naar je tuin. Plaats een mooie loungeset met een loungetafel. Of ga voor een dining tuinset waaraan je heerlijk kunt dineren. Misschien heb je zonwering nodig, als je een tuinkamer met veel glas hebt kan dat in de zomermaanden snel erg warm worden, dus kan het fijn zijn om op dat moment wat extra schaduw te creëren in de tuinkamer. Zet her en der planten neer om de tuin nog meer te betrekken in de kamer. Vergeet niet sierkussens, kaarsen en natuurlijk verlichting. En als het dan toch killer wordt mag een houtkacheltje en een plaid niet ontbreken. Zo ontstaat er een gezellige mooie  nieuwe tuinkamer.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 190