Lekker barbeknoeien

We kunnen natuurlijk allemaal niet wachten totdat het warme weer aanbreekt, want dan mag er ook weer geknoeid worden op de BBQ! BBQ’en is één van de meest populaire zomeractiviteiten onder Nederlanders, en met reden. Niet alleen is het een mooie gelegenheid om naar buiten te gaan en te genieten van het weer, maar het biedt ook een heerlijke manier om comfort food te bereiden. Of je nu een beginner bent of een ervaren pitmaster, BBQ’en is altijd een feestje. Laten we kijken waarom BBQ’en één van de beste manieren is om je warme dagen door te brengen.

Gezond grillen

Als je aan de BBQ denkt, zie je meestal hamburgers en hotdogs gesmoord in kaas en veel saus voor je. Hoewel dat natuurlijk smakelijke schotels zijn, bieden ze minder voedingswaarde. Door gebruik te maken van de grill zelf, kun je echter meerdere gezondere maaltijden maken. Het grillen van verse groenten of mager vlees zorgt voor voldoende vitaminen en mineralen in elke hap. Je kunt zelfs wat volle granen zoals quinoa of bruine rijst toevoegen voor een extra voedingsstoffen boost. Met een beetje creativiteit kun je echt veel meer BBQ-maaltijden maken dan de typische hamburger met frietjes. Hoewel een stevige steak en knabbelen op kippenbouten natuurlijk ook ontzettend lekker is!

BBQ op de gril

Smakelijk smullen

Grillen is zonder twijfel één van de beste manieren om de smaak van eten goed naar boven te halen. De hoge hitte van de grill karamelliseert niet alleen de suikers op vlees en groenten, maar sluit ook de juices in, zodat elke hap mals en sappig is. Bovendien kunnen bepaalde soorten houtsnippers worden toegevoegd om unieke smaken te geven aan alles wat je bereidt – van mesquite-gerookte steaks tot appelhout-geroosterde maiskolven. Jummie!

Gewoon gezellig

zomer wespennest

Zelfs als je lekker met z’n tweetjes op je balkon zit te BBQ’en, is er iets speciaals aan het delen van maaltijden die boven een open vuur bereid zijn. Het schept een fijn sfeertje waarin iedereen zich verbonden voelt door hun gedeelde liefde voor appetijtelijk eten. Plus, dat het niet moeilijk is om happy te zijn als je omringd bent door de heerlijke geuren die van je barbecuefestijn afkomen!

Korten in de kosten

Barbecueën hoeft ook niet duur te zijn; afhankelijk van het soort eten dat je grilt, kun je geld besparen door ingrediënten in bulk te kopen. Plus dat je op steen- of houtskool niet aan de dure gaskraan hoeft te zitten! Als je niet regelmatig aan de knoei gaat, kun je investeren in een draagbare houtskool BBQ. Die is ook perfect voor die incidentele weekend kookavonden met vrienden en familie.  

Soorten BBQ’s

luxe buitenkeuken in de tuin

Inmiddels zijn er ontzettend veel soorten en merken BBQ’s op de markt. Wel zo handig al die keuze. Alleen welke voldoet het best aan jouw grillen?

Houtskool BBQ

Houtskoolbarbecues bestaan al eeuwen en zijn in de loop der tijd grotendeels onveranderd gebleven. Hoewel houtskool inmiddels wel wat kleine aanpassingen heeft ondergaan, blijft het nog steeds één van de geliefdste opties om buiten te koken. 

Lees ook: De beste buurtfeest ideeën: Samen zijn en feesten in stijl

Keramische BBQ

Deze braad toppers zorgen voor een geweldige smaak aan je eten en hebben een zeer goed warmtebehoud. Erg handig voor hobbykoks die een unieke grill ervaring willen. Met keramische barbecues kun je snel hoge temperaturen bereiken, zonder te veel brandstof te verbruiken. Ook geven ze een stuk minder rook dan traditionele houtskool grills.

Gas BBQ

Gas BBQ’s zijn populair, aangezien je geen caveman hoeft te zijn om hem aan te krijgen. Gas ontsteken en grillen maar! De temperatuur regelen werkt eigenlijk net zo makkelijk als je gasfornuis. Daarbij duurt het ook niet zo lang voordat de eerste waren op het rooster kunnen. Je kunt het zien als een buitenkeuken. 

Combinatie BBQ’s

Ga je voor gemak? Dan is een combinatie-BBQ zeker een aanrader. Ze worden steeds populairder bij mensen die maximale bruikbaarheid zoeken van hun buitenkook ervaring. Dit zonder in te boeten aan prestaties of stijl. Combinatie-BBQ’s combineren zowel gas- als houtskool elementen in één apparaat. Hierdoor zijn ze super veelzijdig als je verschillende smaakprofielen of temperatuurniveaus wilt tijdens je kook partijen. 

Elektrische barbecues

Elektrische barbecues bieden veel gemak, omdat je alleen maar een stopcontact nodig hebt. Zodra je de stekker in het contact steekt, ben je meteen klaar voor het kokkerellen. Zonder dat je van tevoren extra voorbereidingen hoeft te treffen, zoals voorverwarmingstijden of het instellen van brandstof.  

Lees ook: Hoe maak je van een sfeerloze tuin een groen paradijs?

BBQlusie

Ben jij al ready voor de gezellige BBQ feestjes? Bespaar vooral niet op de overige barbecue benodigdheden, want deze maken je leven echt een stuk makkelijker. Speur naar fijne BBQ recepten en de (voor)pret kan beginnen!

Aranka van de Sanden
Aranka van de Sanden

Van jongs af aan ben ik gepassioneerd over schrijven, geërfd van mijn moeder, die mijn taalgebruik en grammatica vakkundig corrigeerde. Na het behalen van mijn Interactieve Media diploma in Amsterdam, ontdekte ik mijn schrijftalent bij het vak Copywriting. Sinds mijn emigratie naar Curaçao in 2010 zet ik mijn vaardigheden in voor het creëren van webteksten, eerst lokaal en later internationaal. In 2013 richtte ik BeContent op en heb ik mijn schrijfvaardigheden aangescherpt. Met enthousiasme ga ik elke content uitdaging aan, gewaardeerd door tevreden opdrachtgevers. En schrijf ik ook regelmatig artikelen voor Huislijn.nl over het onderwerp Wonen.

Artikelen: 14