Waar let je op bij het aanschaffen van zonwering?

Zit jij tijdens de zomermaanden graag lekker in de tuin, maar ontbreekt het je eigenlijk nog aan een plek waar je ook in de schaduw kunt zitten? Dan is zonwering de perfecte keuze. Zo hoef je namelijk niet iedere keer met een parasol te slepen en verbetert het ook direct de uitstraling van je huis. Helemaal wanneer je kiest voor bijvoorbeeld mooie strakke zwarte screens of in het geval van een jaren ‘30 woning, voor een paar markiezen aan de gevel. Kortom, mogelijkheden genoeg! Daarom willen we je in dit artikel graag precies uitleggen waar je allemaal op moet letten, zodat je de komende jaren niet alleen de praktische voordelen ervaart van zonwering, maar ook geniet van de uitstraling.

Type zonwering

De eerste stap is natuurlijk het bepalen van het type zonwering. Dit doe je op basis van wat je zoekt en ook wat je budget is. Zo is het logisch dat je, wanneer je de hele woning wilt voorzien van rolluiken, een stuk meer geld kwijt bent, dan wanneer je kiest voor een uitvalscherm. Zo heeft ieder type zonwering zo zijn eigen eigenschappen. Kijken we naar rolluiken, dan hebben deze niet alleen een verduisterende en ook isolerende werking, maar zorgen ze ook voor wat meer veiligheid. Wil je alleen wat extra schaduw in je tuin, dan is een uitvalscherm een prima keuze.

De montage

Het plaatsen van zonwering is een flinke klus. Helemaal wanneer je kiest voor een volledige woning. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat er bij het plaatsen en monteren van bijvoorbeeld rolluiken het nodige komt kijken. Helemaal wanneer je kiest voor elektrische bediening. Daarom is het verstandig dit te laten doen door een vakman en bij voorkeur een bedrijf in te schakelen. Als je op zoek gaat naar een zonwering bedrijf, dan is het wel goed om hier duidelijke afspraken over te maken. Het is namelijk niet in alle gevallen vanzelfsprekend dat de montage bij de prijs in zit.

rolluik

Gemak en bediening

We hebben hem al even kort genoemd, maar wat vooral belangrijk is bij de aanschaf, is dat je goed nadenkt over het gemak. Vooral gelet op de levensduur van zonwering, is het dus wel verstandig om over na te denken. Kies je voor een elektrische bediening of vind je het geen probleem om bijvoorbeeld alle rolluiken met de hand omhoog en omlaag te moeten doen? Mocht het een geldkwestie zijn, dan kun je, als je het ons vraagt, veel beter concessies doen op andere zaken, dan op het gemak. Uit ervaring weten we namelijk dat je hier vroeg of laat spijt van krijgt.

Lees ook: Het belang van goede dakraam installatie

Prijs kwaliteit

Uiteindelijk is het ook belangrijk om naar de prijs te kijken. Niet iedereen heeft hetzelfde te besteden. Daarbij is het wel van belang te kiezen voor kwaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld beter eerst een deel laten plaatsen, zodat je bijvoorbeeld het jaar erop voor het andere deel gaat, dan dat je alles in een keer laat doen, maar wel kiest voor B of misschien zelfs wel C kwaliteit.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 97